Dansk ambassadør vil blive kaldt uønsket af Tyrkiet

Ti ambassadører, der har opfordret til løsladelsen af tyrkisk aktivist, vil blive erklæret persona non grata

Ti ambassadører har opfordret til, at aktivisten Osman Kavala (billedet) bliver løsladt af Tyrkiet. Ambassadørerne vil blive erklæret for uønskede i Tyrkiet, siger præsident Erdogan (Arkivfoto). Foto: Handout/Ritzau Scanpix
Ti ambassadører har opfordret til, at aktivisten Osman Kavala (billedet) bliver løsladt af Tyrkiet. Ambassadørerne vil blive erklæret for uønskede i Tyrkiet, siger præsident Erdogan (Arkivfoto). Foto: Handout/Ritzau Scanpix
Følg Nyheder

Ti ambassadører i Tyrkiet, herunder danske Danny Annan, vil blive erklæret for uønskede - persona non grata - i Tyrkiet.

Det siger præsident Recep Tayyip Erdogan lørdag.

Meldingen kommer, efter at de ti ambassadører har opfordret til, at den tyrkiske aktivist Osman Kavala bliver løsladt.

Ud over Danmark har Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Frankrig, Holland, USA, Canada og New Zealand underskrevet erklæringen.

At erklære ambassadører for persona non grata er typisk det første diplomatiske skridt inden en reel udvisning.

- Jeg har givet den nødvendige ordre til vores udenrigsminister og meddelt, hvad der skal gøres. Disse ti ambassadører skal erklæres persona non grata med det samme. Det skal ordnes straks, siger Erdogan i en tale lørdag.

Det danske udenrigsministerium oplyser lørdag eftermiddag til Ritzau, at man ikke på nuværende tidspunkt har modtaget en officiel henvendelse fra Tyrkiet om sagen.

For nu har Udenrigsministeriet ikke yderligere kommentarer.

Opfordringen fra ambassadørerne blev afleveret mandag, og allerede tirsdag var de indkaldt til samtale i Tyrkiets udenrigsministerium.

I den skriver de blandt andet, at fortsatte forsinkelser i Kavalas retssag 'kaster en skygge over respekten for demokratiet, retssikkerheden og gennemsigtigheden i det tyrkiske retsvæsen'.

- Vi opfordrer til, at Tyrkiet hurtigst muligt løslader ham, står der.

De ti landes ambassader henviser desuden til en afgørelse i sagen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

I december 2019 opfordrede domstolen Tyrkiet til at løslade 64-årige Osman Kavala. Domstolen mente, at der ikke var beviser for, at han havde begået de alvorlige lovbrud, han var beskyldt for.

Kavala blev fængslet for fire år siden for sin påståede rolle i forbindelse med regeringsfjendtlige protester i Gezi Park i Istanbul i 2013.

Han afviser anklagerne.

I februar 2020 frikendte en tyrkisk domstol Kavala og otte andre i forbindelse med de regeringsfjendtlige protester i 2013.

Friheden varede dog ikke længe. Kort tid efter sin løsladelse blev han hentet af politiet igen, da anklageren havde udstedt en ny arrestordre på ham. Denne gang på anklager om indblanding i et kupforsøg i Tyrkiet i 2016.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.