Deltager død under vaccine-forsøg

Frivillig deltager i vaccineforsøg var i kontrolgruppe og fik aldrig vaccinen. Universitet fortsætter forsøg

Det er her på Centret for Særlige Immunobiologiske Lægemidler ved universitetet i São Paulo i Brasilien, at forsøg med Oxford University og AstraZenecas vaccine bliver gennemført. (Arkivfoto) Foto: Amanda Perobelli/Reuters
Det er her på Centret for Særlige Immunobiologiske Lægemidler ved universitetet i São Paulo i Brasilien, at forsøg med Oxford University og AstraZenecas vaccine bliver gennemført. (Arkivfoto) Foto: Amanda Perobelli/Reuters

En frivillig deltager i et klinisk forsøg med en mulig covid-19-vaccine, der udvikles i samarbejde med det britiske universitet Oxford, er død i Brasilien.

Det bekræfter embedsmænd onsdag.

Manden var ifølge nyhedsbureauet Bloomberg i en kontrolgruppe og blev aldrig vaccineret. Han modtog i stedet et uvirksomt præparat - placebo.

Forsøget med vaccinen fortsætter derfor.

De ansvarlige bag forsøget oplyser, at en uafhængig undersøgelse har konkluderet, at der ikke er nogen sikkerhedsproblemer, og at forsøget med vaccinen, der er udviklet sammen med medicinalselskabet AstraZeneca, fortsætter.

Det skriver den brasilianske avis Globo og nyhedsbureauet Bloomberg.

- Efter en omhyggelig gennemgang af sagen i Brasilien er der ikke rejst nogen bekymringer over sikkerheden omkring det kliniske forsøg. Den uafhængige undersøgelse har sammen med den brasilianske tilsynsmyndighed anbefalet, at forsøget skal fortsætte, skriver Oxford University i en udtalelse.

Det er det første bekræftede dødsfald i verden med tilknytning til forsøg med en vaccine mod coronavirus.

AstraZeneca oplyser, at lægelig fortrolighed betyder, at selskabet ikke kan give nogen detaljer om en individuel frivillig. Men også AstraZeneca understreger, at en uafhængig gennemgang ikke har ført til 'nogen bekymring over at fortsætte det igangværende studie'.

Brasiliens nationale sundhedstilsyn, Anvisa, bekræfter, at tilsynet blev underrettet om sagen mandag 19. oktober.

Ifølge medierapporter var den frivillige en 28-årig læge, som har arbejdet i frontlinjen under pandemien. Han skulle angiveligt være død som følge af komplikationer i forbindelse med covid-19. Dette er ikke bekræftet fra officielt hold.

I september måtte Oxford University og AstraZeneca midlertidigt afbryde forsøg med vaccinen, da en frivillig deltager i Storbritannien udviklede en uforklarlig sygdom.

Forsøgene blev genoptaget, da britiske tilsynsmyndigheder og en uafhængig undersøgelse konkluderede, at sygdommen ikke var en bivirkning af vaccinen. I det tilfælde var det ikke klart, om vedkommende havde fået det virksomme eller uvirksomme præparat.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+