Annonce:
Annonce:

Derfor er meteoritten SÅ spændende

Ejby-meteoritten, som blev fundet søndag, er eftertragtet. Det kan nemlig være, at den stadig indeholder den kosmiske stråling, som den er blevet udsat for i rummet

Se Henning Haack fremvise den berømte sten her. (Video: Jonas Olufson)
Annonce:

Se med på Ekstra Bladet fra kl. 16, hvor vi sender fra fremvisningen af Ejby-meteoritten

Søndag dumpede en meteorit ned fra himlen. Den landede i Ejby, hvor den blev fundet under 24 timer efter den var faldet ned. Det betyder, at meteoritten måske stadig indeholder kosmisk stråling, hvorfor den hurtigst muligt skal sendes til undersøgelser i Italien.

Få et glimt af Ejby-meteoritten
Den unikke sten er eftertragtet, og derfor skal den hurtigst muligt til Italien i morgen tirsdag. Men inden da viser Geologisk Museum meteoritten frem for offentligheden. Der sker i dag mandag kl. 16-18, hvor Ekstra Bladet er med til  fremvisningen.

Se den berømte meteorit: - Der var ingen tvivl

Søndag fandt en kvinde stumper af meteoritten ved Ejby på Sjælland. En meteorit er cirka 50 millioner år ældre end Jorden og kan derfor give information om dengang, planeterne blev dannet.

Annonce:

- Den er helt tilbage fra de første par millioner år, efter solsystemet blev til. Derfor kan vi bruge den til at finde ud af, hvad der skete i de første par år i perioden efter solsystemet blev til, og inden planeterne blev til, siger han til Ritzau.

Geologer i ekstase: Finder 4,5 mia. år gammel meteorit

Sidst, en meteorit blev fundet i Danmark, var i 2009. Den blev fundet ved Maribo på Lolland og var af den sjældne slags.

Henning Haack har kigget på meteoritten fra Ejby. Han mener umiddelbart, at den er af den almindelige slags, som 80 procent af alle meteoritter er.

- Ligesom med frimærkesamlinger er der nogle, der er sjældne og nogle, der er knap så sjældne. Maribo var en super sjælden type. Den indeholdt faktisk ting, vi aldrig havde set før.

Her kan du se lørdagens vilde meteorit-glimt over Danmark

Meteornedslag i aftes: Mystisk sten dumpet ned i Jonas' have

- Det her ser umiddelbart ud til at være af en forholdsvis almindelig type. Dermed er der ikke lige så meget håb, for at vi finder noget uvist i den, men vi bliver nødt til at se på den, før vi kan sige noget præcist, siger han.

Annonce:

Selv om meteoritten sandsynligvis er af den almindelige slags, er den stadig unik.

- Meteoritter er trods alt meget sjældne. Den er ældre end Jorden, og det er helt enestående, at vi har adgang til noget, der er ældre end en planet, siger han.

Stumpen, der blev fundet i Ejby, kan ses mandag fra klokken 16-18 på Geologisk Museum, hvor der er åbent hus. Herefter er planen, at den skal sendes til Italien, hvor et laboratorium skal undersøge meteoritstumpen nærmere.

- Vi kan måle, hvor meget stråling den har fået og beregne, hvor lang rejsetiden har været. Ud fra målingerne kan vi også sige noget om, hvor stor den var.

- Vi har billeder og videoer af turen ned gennem atmosfæren, så vi kan også fastlægge dens bane, siger Henning Haack.

Henning Haack håber stadig på at finde flere stumper fra meteoritten, og han opfordrer derfor stadig folk til at lede i området omkring Ejby på Sjælland. 

Sådan genkender du en meteorit

En meteorit er cirka 50 millioner år ældre end Jorden og kan derfor give information om dengang, planeterne blev dannet.

* En meteor er et himmellegeme, som når ind i jordens atmosfære og ofte fordamper og giver det lysende spor på himlen på grund af den opvarmning, der kommer ved gnidning med atmosfæren.

* En meteorsten eller en meteorit kommer helt ned på jordoverfladen.

* Selv om meteoritter ser meget forskellige ud og kan være svære at kende, er det ifølge Geologisk Museum muligt at opstille nogle typiske træk.

* Meteoritten vil umiddelbart minde om en sten, men vil sandsynligvis være tungere. Jernmeteoritter er med en vægtfylde på 8-9 g/cm³ over dobbelt så tunge som tilsvarende almindelige sten.

* Den vil have en sort smelteskorpe og afrundede former.

* Meteoritten er magnetisk.

* Nylig faldne jernmeteoritter har en karakteristisk nubret struktur med bløde fordybninger og knopper. Hvis de har ligget længe på jorden, vil de blive gennemtærede af rust og kan derfor være svære at kende.

* Du må ikke beholde meteoritten, hvis du finder den, da det er danekræ.

* Det betyder, at det er en dansk naturhistorisk genstand af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi.

* Derfor tilhører danekræ staten og skal afleveres til Statens Naturhistoriske Museum.

* Finderen vil få udbetalt en findeløn, hvis størrelse fastlægges af Statens Museumsnævn.

Kilde: Geologisk Museum

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: