Annonce:
Annonce:

Det vigtigste klimamøde i årevis skal få kloden på ret kurs

Greenpeace håber, at der ved COP26 kan opnås enighed om at sætte en stopper for olie- og kulprojekter

Aktivister i Glasgow opfordrer forud for COP26 til handling for at holde Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning inden for rækkevidde. (Arkiv).
 Foto: Russell Cheyne/Reuters
Aktivister i Glasgow opfordrer forud for COP26 til handling for at holde Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning inden for rækkevidde. (Arkiv). Foto: Russell Cheyne/Reuters
Annonce:

Oversvømmelser, skovbrande og rekordhøje temperaturer. Den ene nedslående rapport efter den anden.

Der er ikke mangel på årsager til at tage klimakrisen alvorligt, når FN-klimatopmødet COP26 over de næste to uger løber af stablen i Glasgow, Skotland.

COP26 er det 'vigtigste internationale klimatopmøde' siden topmødet i Paris i 2015. Det mener Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder ved miljøorganisationen Greenpeace.

- Noget af det allervigtigste er, hvis man kan afslutte klimatopmødet med en international deklaration om, at nu er den fossile æra slut.

- Hvis alle lande kan blive enige om en gang for alle at stoppe med at lave nye olie-, gas- og kulprojekter rundtomkring i verden og får gang i omstillingen til vedvarende energi, vil det være det allervigtigste, siger hun.

Annonce:

Et af formålene med klimatopmødet er at få de 195 lande, som har underskrevet Parisaftalen, til at øge deres klimaambitioner.

For det er der brug for, hvis Parisaftalens mål om at holde temperaturstigninger på højst 2,0 grader - og helst under 1,5 grader - i live.

Kræver handling nu
En nylig rapport fra FN's Miljøprogram og DTU fastslog, at hvis verden skal holde global opvarmning under 1,5 grader i 2100, skal udledning af drivhusgas omtrent halveres de næste otte år.

Helene Hagel mener, at det er muligt at leve op til Parisaftalen. Men det kræver handling, understreger hun.

- Det er klart, at det er en politisk svær opgave. Men det er på ingen måde umuligt. Og der er ikke andre barrierer end politisk mod og handlekraft.

- Der er ikke noget til hinder for, at vi kan lande en ambitiøs aftale på COP26 i Glasgow. Jeg vil sige, at der er heller ikke så meget, der tyder på, at det bliver en kæmpe succes. Men det har vi brug for, det bliver, siger Helene Hagel.

Annonce:

Klimatopmødet varer de næste to uger. De afsluttende forhandlinger bliver indledt fredag 12. november.

FAKTA: Klimaløfter fra verdens lande slår ikke til

Den årlige rapport fra FN's Miljøprogram i samarbejde med DTU, som blev offentliggjort i sidste uge, er en blandt flere rapporter, som giver deltagerne ved klimatopmødet COP26 i Glasgow noget at tænke over.

Den konstaterer, at det går alt for langsomt med at komme af med de fossile brændsler kul, olie og gas.

Der skal langt mere fart på i de kommende år, hvis vi skal nå de mål, verdens lande besluttede i enighed i Parisaftalen fra 2015.

Læs mere her:

* Hvis verden skal nå Parisaftalens mål om at holde global opvarmning under 1,5 grader i år 2100, skal udledning af drivhusgas omtrent halveres de næste otte år.

* Med de nuværende løfter fra verdens lande om at skære udledningen vil kloden blive mindst 2,7 grader varmere i forhold til før industrialiseringen.

* Udledning af drivhusgas faldt 5,4 procent i 2020 på grund af coronapandemien. Men den stiger hastigt igen og lander i 2021 omtrent på 2019-niveauet.

* Koncentrationen af drivhusgasserne kuldioxid, metan og lattergas i atmosfæren var rekordhøj i 2020.

* Der kan hentes store klimagevinster på kort sigt ved at få udslip af metan ned. Metan er en stærk drivhusgas, 80 gange mere potent end CO2 over 20 år.

* Metan strømmer ud til atmosfæren fra udvinding af olie og gas, fra lossepladser og risdyrkning. Det menneskeskabte metanudslip kan for lave omkostninger skæres 20 procent om året.

Kilder: FN's Miljøprogram Unep DTU Partnership: 'The heat Is On', Emissions Gap Report 2021, WMO.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: