Du betaler for bankernes gigant-overskud

Din rente er faldet. Men den rente, bankerne låner til, er faldet endnu mere. Du kan spare mange penge ved at skifte bank

Bankerne snyder dig for at få fuld glæde af de sidste års store rentefald. De scorer selv det meste af gevinsten. Foto: JP
Bankerne snyder dig for at få fuld glæde af de sidste års store rentefald. De scorer selv det meste af gevinsten. Foto: JP

Renten på en række banklån som f.eks. forbrugslån og andelsboliglån er faldet over de seneste år. Men det betyder ikke, at det er blevet mere surt at være bank. Tværtimod.

For den rente, som banken selv låner til, er faldet endnu mere.

Det viser en undersøgelse, som den uafhængige pengeportal Mybanker.dk har foretaget.

- Stik imod hvad de fleste forventer, er det lykkedes bankerne at hæve deres indtjening på at yde banklån de seneste fem år. Det betyder, at du muligvis betaler for meget, selv hvis du har oplevet et rentefald på dine lån, siger John Norden, partner i Mybanker.

Slipper selv billigere

Undersøgelsen viser, at renten på andelsboliglån, boliglån og forbrugslån fra januar 2010 til marts 2015 i gennemsnit er faldet med henholdsvis 1,09, 1,08 og 1,32 procentpoint. Men i samme periode er den rente, bankerne kan låne til hos hinanden, den såkaldte Cibor-rente, faldet med hele 1,75 procentpoint.

Kun når det gælder billån, er din rente faldet mere end den rente, bankerne selv låner til.

- Kampen mellem bankerne om at kapre nye kunder ved at yde lån på attraktive vilkår er slet ikke hård nok til at gavne forbrugerne. Bankerne har kunnet udnytte rentefaldet de seneste fem år til diskret og effektivt at øge fortjenesten på udlån, siger John Norden.

Tallene i undersøgelsen er tilmed baseret på satserne i de fem banker med bedste vilkår ved hvert tidspunkt i opgørelsen.

Skift bank

- Vores erfaring har i mange år været, at forbrugerne er tilbageholdende med at udfordre deres bank, og de er endnu mindre tilbøjelige til faktisk at skifte bank, hvad der kan være nødvendigt for at skabe reelt forbedrede vilkår. Det gælder især på låneområdet, hvor man kan føle sig afhængig i forhold til sin bank, siger John Norden.

Han opfordrer kunderne til at bruge lidt tid på at undersøge markedet.

- Har du ikke henvendt dig til din bank eller undersøgt markedet, så er det meget sandsynligt, at dine rentevilkår i banken er blevet forringet.

Og der kan være mange penge at spare ved at skifte til en billigere bank. Den seneste opgørelse viser, at de, der har benyttet Mybankes skift bank-service, i gennemsnit har sparet lidt over 10.000 kr. om året. 

46 kommentarer
Vis kommentarer