Annonce:
Annonce:

Duo modtager Nobelpris i kemi for meget brugt molekyleværktøj

Nobelkomité-formand siger, at det har undret mange, at man ikke fandt på nobelværdig katalysemetode før

I Stockholm bliver der denne uge uddelt en række nobelpriser. Her meddeles det onsdag, at Benjamin List og David W.C. Macmillan tildeles kemiprisen. Foto: Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix
I Stockholm bliver der denne uge uddelt en række nobelpriser. Her meddeles det onsdag, at Benjamin List og David W.C. Macmillan tildeles kemiprisen. Foto: Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix
Annonce:

Tyske Benjamin List og skotskfødte David W.C. Macmillan modtager Nobelprisen i kemi for udviklingen af et værktøj til at bygge molekyler.

Det oplyser Svenska Vetenskapsakademien onsdag på et pressemøde i Stockholm.

Metoden hedder asymmetrisk organokatalyse og har været vigtig for den 'svære kunst at bygge molekyler'.

- Dette har haft stor betydning for medicinalforskning og har gjort kemien grønnere, lyder begrundelsen fra Vetenskapsakademien.

I en pressemeddelelse skriver akademiet, at forskningsfeltet har udviklet sig hastigt siden 2000.

Metoden kan anvendes til at 'skabe en lang række kemiske reaktioner'.

- Ved at anvende disse reaktioner kan forskere nu effektivt konstruere alt fra nye lægemidler til molekyler, der kan indfange lys i solceller, står der i en meddelelse.

Annonce:

Karl Anker Jørgensen, der er professor i kemi ved Aarhus Universitet, fortæller, at man med organokatalyser kan styre dannelsen af komplekse molekylære byggesten på en mere bæredygtig måde.

- Det betyder, at man kan lave komplekse molekyler på en simpel måde, så man kan reducere mængden af affaldsprodukter.

- Man bruger molekyler, som ikke sætter så stort aftryk ude i miljøet, når man skal af med dem, og man bruger nogle molekyler, der er lette at komme af med igen, siger han.

Han fortæller desuden, at værktøjet er ved at vinde stort indpas i industrielle processer, og at det især kan bruges i medicinalindustrien.

Der findes flere forskellige former for katalyse, som er det fænomen, at en såkaldt katalysator øger hastigheden af en kemisk reaktion uden selv at blive forbrugt.

For eksempel er enzymer og metaloverflader katalysatorer, men først inden for de seneste årtier er organiske katalysatorer blevet et kendt værktøj.

Ifølge nyhedsbureauet AFP nåede de to forskere i 2000 uafhængigt af hinanden frem til metoden asymmetrisk organokatalyse.

Annonce:

- Dette katalysekoncept er ligeså simpelt, som det er genialt, og faktum er, at mange mennesker har undret sig over, hvorfor vi ikke tænkte på det tidligere, siger Johan Åqvist, som er formand for Nobelkomitéen for kemi, i en meddelelse.

Nobelprisen er blevet givet i kategorierne fysiologi/medicin, fysik, kemi, litteratur og fred siden 1901.

Kemiprisen er den tredje, der er blevet offentliggjort denne uge, hvor en række Nobelpriser uddeles i Stockholm.

FAKTA: Værd at vide om Nobelprisen

Tyske Benjamin List og britiske David W.C. Macmillan modtager dette års nobelpris i kemi.

De to forskere har lavet et værktøj til at bygge molekyler, som har haft en stor indflydelse på farmaceutisk forskning og gjort kemi grønnere.

Her kan du læse mere om den over 100 år gamle og berømte pris:

* Nobelprisen blev oprettet på grundlag af opfinderen, videnskabsmanden, entreprenøren, skribenten og pacifisten Alfred Nobels testamente. Nobel er mest kendt for at have opfundet dynamitten.

* I henhold til Alfred Nobels testamente blev Nobelstiftelsen oprettet i 1900 med en forvaltningskapital på godt og vel 30 millioner kroner. Den er siden blevet mangedoblet.

* Nobelprisen er blevet givet i kategorierne fysiologi/medicin, fysik, kemi, litteratur og fred siden 1901. I 1968 indstiftede Sveriges Riksbank en pris i økonomi for at ære Alfred Nobels minde. Første uddeling af den var i 1969.

* Hver pris består af en medalje, et personligt diplom, et tilbud om svensk statsborgerskab og penge. Prissummen er på 10 millioner svenske kroner.

* Modtagerne af de videnskabelige priser og litteraturprisen udvælges af Nobelpris-komitéerne i Stockholm, mens fredsprisen uddeles af Den Norske Nobelpris-komité, der nedsættes af Stortinget i Norge (da Alfred Nobel i sin tid skrev sit testamente, var Sverige og Norge i union).

* 13 danskere har igennem tiden modtaget Nobelprisen, men kun én har modtaget prisen i kemi. Det var Jens Christian Skou, som er den seneste dansker, der har modtaget Nobelprisen. Det skete på baggrund af opdagelse af den såkaldte natrium-kaliumpumpe, der er nødvendig for at få nerveceller til at fungere.

Kilde: nobelprize.org.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: