Annonce:
Annonce:

Efterladte til ofre for skolemassakre får millionerstatning

FBI undlod at efterforske tips om person bag skoleskyderi, og det udløser erstatning til ofrenes familier

Det amerikanske forbundspoliti fulgte ikke op på to henvendelser fra bekymrede borgere om Nikolas Cruz, som på valentinsdag i 2018 dræbte 14 elever og tre ansatte på en skole i byen Parkland i Florida. 
FBI har erkendt fejlen, og det udløser en erstatning til ofrenes familier. Foto er fra retssagen mod Cruz. Foto: Amy Beth Bennett/Ritzau Scanpix
Det amerikanske forbundspoliti fulgte ikke op på to henvendelser fra bekymrede borgere om Nikolas Cruz, som på valentinsdag i 2018 dræbte 14 elever og tre ansatte på en skole i byen Parkland i Florida. FBI har erkendt fejlen, og det udløser en erstatning til ofrenes familier. Foto er fra retssagen mod Cruz. Foto: Amy Beth Bennett/Ritzau Scanpix
Annonce:

USA's justitsministerium ventes at betale et samlet beløb på 130 millioner dollar i erstatning til de efterladte til ofrene for et skoleskyderi i Florida i 2018.

Det svarer til cirka 851 millioner kroner.

Det har ministeriet og familierne til de dræbte og sårede indgået forlig om.

Det oplyser en kilde til avisen The New York Times.

Erstatningen skyldes, at forbundspolitiet FBI har erkendt, at det ikke efterforskede to tips om gerningsmanden, som måske kunne have forhindret tragedien.

Massakren på Marjory Stoneman Douglas High School i byen Parkland var et af de mest dødelige skoleskyderier i USA's historie med 17 dræbte.

Tip blev ignoreret
Seks uger inden skyderiet fandt sted, kontaktede en kvinde FBI, efter at hun havde set opslag af gerningsmanden, Nikolas Cruz, på sociale medier. Her talte han om at opbygge et lager af våben og ammunition.

Annonce:

- Jeg ved, at han vil eksplodere, sagde kvinden, som også udtrykte frygt for, at den unge mand 'ville snige ind på en skole og begynde at skyde stedet i smadder'.

Allerede fem måneder tidligere havde en person gjort FBI opmærksom på en kommentar til en video på YouTube, hvor en bruger ved navn 'nikolas cruz' hævdede, at han ville blive 'en professionel skoleskyder'.

Få dage efter massakren indrømmede FBI, at det ikke havde fulgt op på henvendelserne. Familierne sagsøgte derefter forbundspolitiet for uagtsomhed.

Den nu 23-årige Nikolas Cruz erklærede sig i oktober skyldig i 17 tilfælde af drab og lige så mange drabsforsøg.

- Jeg er meget ked af, hvad jeg gjorde, og jeg bliver nødt til at leve med det hver dag. Det giver mig mareridt, sagde Cruz i en retssal i Fort Lauderdale, Florida.

Psykiske problemer
Cruz risikerer at blive idømt dødsstraf. Strafudmålingen ventes at ske i januar.

Annonce:

Nikolas Cruz var 19 år, da han på valentinsdag i 2018 gik ind på skolen i Parkland og udløste brandalarmen. Dernæst trak han et halvautomatisk våben frem og begyndte at skyde elever og lærere.

14 elever og tre ansatte på skolen blev dræbt. 17 andre blev såret.

Forinden var Cruz blevet bortvist fra skolen på grund af dårlig opførsel. Under retssagen kom det frem, at han gennem noget tid har haft alvorlige psykiske problemer.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: