Epidemi-ekspert i WHO: Ebola kan godt blusse op igen

Selv om WHO tirsdag meddelte, at ebola ikke længere udgør global trussel, kan Vestafrika opleve nye tilfælde

Det er muligt, at den dødelige ebolavirus kan blusse op igen i år. Men hvis det sker, vil Vestafrika være parat til at begrænse tilfældene og forhindre virussen i at sprede sig yderligere.

Sådan lyder det fra Christopher Dye, epidemiolog i verdenssundhedsorganisationen WHO's ebola-team, kort efter at WHO tirsdag meddelte, at ebola ikke længere udgør en global sundhedstrussel.

- Jeg håber, at der ikke kommer endnu en opblussen. Men vi kan ikke udelukke det. Der kan komme et eller to tilfælde mere i år. Men efter 2016 er det usandsynligt, at det blusser op igen, siger Christopher Dye.

Virussen er allerede blusset op i begrænset omfang 12 gange, siden epidemien blev stoppet for omkring et år siden. I øjeblikket er der en opblussen i Guinea, som ifølge WHO har kostet syv mennesker livet.

De nye tilfælde stammede sandsynligvis fra en mand, som bar virussen i sig efter tidligere at have overlevet ebola.

De mange tusinder af overlevende kan bære virussen i sig og kan dermed forårsage nye tilfælde. Men risikoen for dette er altså faldende, mener Christopher Dye.

- Nu da vi kun ser små udbrud som det i Guinea i øjeblikket, mener WHO's krisekomité, at Vestafrika kan kontrollere ebola selv. Landene har kapacitet til at holde virussen nede, siger han.

- Derfor er vi ikke længere nødt til at opretholde et internationalt beredskab, som er i stand til at kontrollere virussen, siger Christopher Dye.

Han understreger, at WHO alligevel fortsat vil blive ved med at støtte Vestafrika i kampen mod ebola.

Ebola har kostet cirka 11.300 mennesker livet i Guinea, Sierra Leone og Liberia siden 2013, hvor epidemien brød ud i Guinea.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere