Annoncørbetalt - Go´on

Er vi lykkeligst i byen eller på landet? Få svaret her

Danmark er i dag delt mere mellem land og by end nogensinde, men hvor har danskerne egentligt det bedste liv?

Vi danskere er som bekendt blandt de lykkeligste mennesker i verden. Men vil man have det bedst mulige liv inden for landets grænser, skal man flytte på landet. For det er åbenbart i nærheden af skov og marker langt væk fra storbyens stress og jag, at vi danskere har det allerbedst.

Det viser en undersøgelse foretaget af Gallup på vegne af Realdania. Her kan man nemlig læse, at i landdistrikterne, dvs. landsbyer med under 200 indbyggere, oplever hele 82 procent af beboerne, at de har ”en høj livskvalitet,” mens tallet for alle danskere er 76,8 procent og hos de travle københavnere er andelen blot 74,7 procent.

Men hvorfor er livet så bedre på landet?

Lige nu deler danskerne en sjov film, der forklarer, hvorfor de er så lykkelige i det såkaldte Udkantsdanmark. Se den her. Artiklen fortsætter under videoen.

Forstår ikke, hvad livet drejer sig om
Det har Pia Heike Johansen et svar på. Hun er lektor ved Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet, hvor hun bl.a. forsker i, hvordan livet på landet påvirker vores livskvalitet. Hun fortæller, at langt de fleste af dem, der vælger at flytte på landet gør det for at komme tættere på naturen, få mere ro og slappe mere af.

-Når man taler med folk, der bor på landet, så er deres holdning, at folk, der bor i byen, ikke forstår, hvad livet handler om. I stedet har de travlt med at tjene penge til den dyre husleje, forklarer hun og uddyber:

-På landet kan folk få hus og have til en meget lavere pris end i byen, hvilket betyder, at de ikke behøver to store indkomster, og derfor er mindre afhængige og stressede over deres arbejde.

Landsdækkende undersøgelser af priserne på boliger viser da også, at kvadratmeterpriserne i landets største byer er op til ti gange højere end i landdistrikterne. For ikke at tale om, at der ofte følger en stor have med, når man køber hus på landet.

Fællesskabet er afgørende
Men der er flere årsager til, at folk enten bliver boende på landet eller flytter dertil. Eksempelvis fællesskabet, som betyder meget for folk i landsbyerne.

 

-Når du bor i byen, er du typisk sammen med folk, der ligner dig selv, og som du selv har valgt at være sammen med. I en landsby er du sammen med dem, der bor der, og det giver et mere nuanceret syn på livet. Du kommer tæt på nogle mennesker, du måske ikke havde regnet med at lære at kende, og generelt har man et meget stærkt sammenhold i de små samfund, forklarer Pia Heike Johansen og fortsætter:

-Folk i byen har sjældent et tæt forhold til deres naboer, men i landsbyerne kender man hinanden, og er afhængige af et stærk nabofællesskab. Det betyder også, at man er gode til at hjælpe hinanden og udnytte hinandens ressourcer. Man løfter i fællesskab, og er gode til at arrangere og organisere ting sammen, så der sker noget, og det bliver sjovt og interessant at bo der, forklarer hun.

Plads til at udfolde sig
Undersøgelser viser da også, at beboere i lokalsamfund har meget med hinanden at gøre, og mere end tre ud af fire beskriver deres lokalsamfund som aktivt. 50 procent af de adspurgte siger også, at de selv er med til at arrangere eller deltage i aktiviteter. Og det er vigtigt for ens livsglæde og –kvalitet, at man føler, at folk har brug for én, og man er en del af et sammenhold.

Af samme årsag ser man også, at en del yngre mennesker i dag flytter til landet fra byen, typisk når de får børn. På trods af, at de ofte beholder deres jobs i byen, oplever de ifølge Pia Heike Johansen, at de bedre kan føle sig som hele mennesker uden for byen.

-Flytter man til et lokalsamfund, kan man ofte hurtigt blive integreret som en del af fællesskabet, hvis man ønsker det, og man kan også få brugt flere af sine kompetencer, da folk har brug for meget af det, man kan, og der er plads til at udfolde sig,” slutter Pia Heike Johansen.

Artiklen er sponseret af benzinkæden Go´on, hvor du kan nominere en lokal ildsjæl her.

Nominér en ildsjæl

Et stærkt fællesskab skabt af lokale ildsjæle er en stor del af forklaringen på den høje livskvalitet i landdistrikterne. Benzinselskabet Go'on, der i årevis har bakket op om det lokale Danmark, kårer derfor Årets Lokale ildsjæl lige nu. På støtdelokale.nu kan du stemme på de nominerede – eller selv nominere en ildsjæl fra dit lokalområde.

 

 

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere