Annonce:
Annonce:

190.000 tilstandsrapporter modsiger minister: BBR er smækfyldt med fejl

Skatteminister kunne i januar ellers ikke genkende, at der var mange fejl i centralt register

Annonce:
Følg Erhverv

Kvadratmeter, der ikke passer. Og skure, garager og carporte, der på papiret ikke findes.

Det vælter frem med kommentarer om fejl i det såkaldte Bygnings- og Boligregistret (BBR), hvis man læser de tilstandsrapporter fra tjek af danske huse, som er lavet i de seneste år, skriver DR Nyheder.

Det kan blive et problem, når skattemyndighederne skal sende nye ejendomsvurderinger ud til boligejerne.

BBR er nemlig myndighedernes vigtigste kilde til oplysninger om din bolig, og hvis de oplysninger er forkerte, så kan det ende med en forkert vurdering, og at boligejeren ender med at betale for lidt eller for meget i boligskat.

DR Nyheder har gennemgået cirka 190.000 af rapporterne, som bliver lavet af bygningssagkyndige i forbindelse med, at huse sættes til salg.

Og i mere end halvdelen af tilstandsrapporterne har de undersøgte huse fået en kommentar om fejl eller mangler i BBR med på vejen.

Annonce:

Det står i skærende kontrast til skatteminister Jeppe Bruus (S) syn på sagen.

Kan ikke genkende billedet
Sammen med mere end halvdelen af alle beskikkede landinspektørfirmaer advarede bygningssagkyndige i begyndelsen af året mod at stole blindt på BBR-oplysninger.

Men dengang betvivlede Jeppe Bruus, at der er skulle være mange fejl om kvadratmeter, tag og toiletforhold i BBR.

- Når jeg spørger, på baggrund af jeres tal, ind i mit system, så kan jeg ikke genkende det billede, sagde ministeren i starten af januar til DR.

Men nu tegner de mange tilstandsrapporter altså et ganske andet billede, og Jan Pries-Heje, der er professor i it og digitalisering ved Roskilde Universitet, kalder da også skatteministerens tidligere udtalelser for en 'fejlslutning'.

- Jeg synes, at man har sovet i timen. Det tager ikke lang tid at finde ud af, om kvaliteten er i orden og diskutere, om man kan basere en beregning på det, siger han.

Annonce:

Han bakkes op af Jøren Ullits, der er lektor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet. Hans konklusion er klar, når han ser DR's analyse.

- Det siger jo, at datakvaliteten i BBR er ret upålidelige i en stor del af de her sager, siger han til DR Nyheder.

Fra april i år planlægger skattevæsnet at begynde udsendelsen af 1,5 millioner nye ejendomsvurderinger baseret på netop oplysninger fra BBR, som boligejere skal betale skat af i årene 2021-2023.

Og til september vil alle landets boligejere få en ny vurdering mere ind ad den digitale brevsprække, som afgør, hvad boligejerne skal betale i skat til næste år. Men her kan boligejerne hverken klage over eller få ændret vurderingen, selvom den skulle vise sig at være helt forkert.

Fejl bekymrer
På den baggrund bekymrer det Jan Pries-Heje, at BBR er så fyldt med fejl.

Annonce:

- Det gode spørgsmål er, om man virkelig vil sende ejendomsvurderingerne ud, når man ved, at datakvaliteten er så dårlig, og at nogle af beregningerne nødvendigvis må være stærkt fejlbehæftede, siger han.

De forkerte BBR-oplysninger kan i sidste ende betyde, at man som boligejer i fremtiden risikerer at blive beskattet forkert, og derfor er de mange fejl langt fra ligegyldige.

Det mener Jøren Ullits, der er lektor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet.

- Tallet er højt. Jeg havde en formodning om, at datakvaliteten var meget lav. Og det har vi så fået bestyrket her, siger han.

Får rettet oplysninger
På trods af, at DR's analyse viser, at BBR er smækfyldt med fejl, siger skatteminister Jeppe Bruus (S), at han har tillid til, at boligejerne får rettet deres oplysninger.

Samtidig fastholder ministeren, at han ikke kan genkende billedet af, at BBR er så fejlfyldt, som analysen viser, og som både eksperter og de byggesagkyndige bekræfter over for DR Nyheder.

Annonce:

- Jeg har fortsat svært ved at genkende billedet af, at hvis der er fejl i halvdelen af boligerne, så er det kun under to procent, der i virkeligheden klager over oplysningerne, siger skatteministeren.

Hvad er dit bud så på, hvor mange fejl der er i BBR?

- Det har jeg ikke noget bud på, siger Jeppe Bruus.

Det er dig, der har hovedansvaret for de nye ejendomsvurderinger, hvor BBR er den væsentligste kilde til oplysninger. Bør man ikke som den ansvarlige minister vide, hvor mange fejl der er?

- Vi arbejder løbende på at forbedre oplysningerne i BBR i tæt samarbejde med kommunerne, som hver måned godkender 10.000 rettelser, siger skatteminister Jeppe Bruus.

 2017 aftalte partierne bag forliget om ejendomsvurderinger, at man skulle arbejde med at forbedre kvaliteten i BBR. Hvor meget bedre er kvaliteten her seks år senere?

- Den er bedre. Man har arbejdet løbende på at forbedre kvaliteten, og som jeg lige har sagt, så godkender kommunerne i omegnen af 10.000 rettelser hver måned.

Hvad bygger du på, at du mener, at datakvaliteten i BBR er bedre nu end for seks år siden?

- I 2016 og 2017 beslutter man at forbedre kvaliteten og gøre BBR mere brugervenligt. Samtidigt er jeg i tæt dialog med kommunerne for at høre, hvordan det går med at få rettet de henvendelser, der kommer fra borgerne med at få rettet i BBR, siger skatteministeren.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: