Annonce:
Annonce:

90 meters højhus: Beton normalt brugt til parcelhuse fundet i fundament

En sag om muligt byggesjusk ser efter foreløbige prøveresultater skidt ud for politianmeldt entreprenør

Københavns Kommune har på baggrund af den foreløbige rapport fra Teknologisk Institut bedt om flere betonprøver. Entreprenøren bag efterforskes af politiet. Foto: Anthon Unger
Københavns Kommune har på baggrund af den foreløbige rapport fra Teknologisk Institut bedt om flere betonprøver. Entreprenøren bag efterforskes af politiet. Foto: Anthon Unger
Annonce:
Følg Erhverv

Ved du noget om sagen eller tilfælde af groft byggesjusk, så skriv til Ekstra Bladets journalist på mr@eb.dk.

Bygningen er en af de højeste beboelsesejendomme i Danmark. Når den står færdig, skal den huse familier i de mange lejligheder, men der er mistanke om, at der er fusket med fundamentet.

Mistanken underbygges af en foreløbig rapport fra Teknologisk Institut, Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, og rapporten sår kraftig tvivl om entreprenøren Bach Gruppens hidtidige forklaring.

Prøver taget af fundamentet viser nemlig, at en del af betonens styrke er langt under, hvad der normalt bruges til et højhusbyggeri, ligesom det strider mod, hvad entreprenøren tidligere har hævdet at have brugt til byggeriet.

Annonce:

Bach Gruppen, der ud over at være entreprenør på prestigebyggeriet også ejer den store grund på Amager, har gennem deres rådgiver fået lavet en redegørelse til Københavns Kommune.

Her konkluderer rådgiveren Norconsult, at betonen brugt til fundamentet har en styrke på 30 og 35 MPa (megapascal, red.).

Entreprenør om whistleblower: Vi bliver afpresset

Normalt til parcelhuse
Men to ud af fire prøveresultater fra Teknologisk Institut taget lidt nede i fundamentet viser, at styrken er nede på 15,5 og 20,8 MPa.

De svage styrker af beton vil normalt være noget, man bruger til konstruktioner, der ikke kræver nævneværdig styrke. Det kunne for eksempel være til et parcelhus, fortæller Niels-Jørgen Aagaard, direktør for Institut for Byggeri og Anlæg på DTU, der huser nogle af Danmarks førende eksperter i beton.

- Beton til huse i op til et par etager har almindeligvis en styrke på omkring 25 MPa, siger han og understreger, at han udtaler sig generelt og ikke vil kommentere den konkrete sag.

Artiklen fortsætter under faktaboksen ...

Grund har indbragt historisk salg

Faste Batteri er en grund på næsten syv hektar, der blev købt af Bach Gruppen, der har hjemme i Viborg, i 2007.

Byggeprojektet kaldes også Bryggens Bastion og ligger ved Njalsgade på Amager. Der er planlagt 125.000 kvadratmeters bolig- og erhvervsareal, og grunden skal blandt andet rumme to højhuse. Ét højhus skal være på 23 etager og cirka 86 meter højt, som denne sag omhandler, mens højhuset i modsatte ende ud mod Ørestads Boulevard bliver 99 meter højt fordelt på 30 etager.

Opførslen af Bryggens Bastion ventes at tage 8-10 år fra 2017, og ser ud til at blive særdeles indbringende for Bach Gruppen. I slutningen af juli meddelte Viborg-selskabet, at det havde lavet sin største handel nogensinde på i alt 740 millioner kroner.

Pengene kommer fra den store amerikanske ejendomsinvestor Nuveen Real Estate, der har investeret i byggeriet på grunden kaldet 'Campus'.

Kilder: Bach Gruppen, BryggensBastion.dk, Dansk Arkitektur Center, Viborg Stifts Folkeblad.

Annonce:

Usandsynligt
Samtidig er det ganske usandsynligt, at man i prøver af en beton med styrke 30 eller 35 MPa vil kunne finde lommer, hvor styrken er på 20 MPa eller under, lyder det fra institutdirektøren.

- Det er sådan, at i måden, man udregner styrken af beton på, er der indbygget en sikkerhedsmargin. Det betyder, at mindst 95 procent af betonen faktisk vil have en højere styrke, end tallet angiver.

- Kan en beton med styrke 30 eller 35 MPa så vise en styrke på 20 MPa eller derunder ved en prøvning?

- Nej, det vil jeg vurdere som helt usandsynligt. Det vil ikke kunne ske, siger Niels-Jørgen Aagaard.

Entreprenør starter intern efterforskning af prestigebyggeri

Dog er der en mulighed for, at den ringere styrke i betonen skyldes problemer i støbningsprocessen.

De to andre prøver fra Teknologisk Institut blev taget af den øvre del af fundamentet og viste en styrke på 63 og 62 MPa, der lever fuldt op til den foreskrevne styrke.

Artiklen fortsætter under boksen ...

Sådan måles betonstyrke

Beton fås i forskellige typer og mange forskellige styrker. Helt basalt måler man betons styrke i megapascal. Jo højere et tal, jo stærkere er betonen.

Udover styrken er den såkaldte miljøklasse også vigtig. Miljøklassen kan være passiv, moderat, aggressiv eller ekstra aggressiv.

Miljøklassen stiller krav til, hvor modstandsdygtig og tæt, betonen skal være over for vind og vejr, salt i grundvandet eller det omgivende miljø.

Er betonen ikke lavet til aggressiv miljøklasse, så kan der for eksempel i højere grad trænge vand ind i betonen, og det kan få armeringen til at ruste.

Annonce:

Miljøklasse
Et andet væsentligt punkt i Norconsults anbefalinger til byggeriet var, at betonen skulle kunne tåle en aggressiv miljøklasse. En sådan beton er mere holdbar over for vind og vejr samt det miljø, den er i, end andre typer af beton.

Det lå også til grund for Københavns Kommunes byggetilladelse.

Mary kan se højhus fra stuen: - Det er skræmmende

Men en beton til anvendelse i et aggressivt miljø kan slet ikke have en så lav styrke, som to af prøverne fra Teknologisk Institut viser.

- Beton til anvendelse i et aggressivt miljø, hvis den opfylder det danske bygningsreglement, kan ikke have en styrke på under cirka 35 MPa. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, fordi bestandighed over for et aggressivt miljø og evnen til at holde vand ude går hånd i hånd med en høj styrke, siger Niels-Jørgen Aagaard.

Københavns Kommune politianmeldte Bach Gruppen i foråret efter en henvendelse fra en whistleblower. De foreløbige prøveresultater stemmer godt overens med vedkommendes forklaring.

Annonce:

Der foreligger endnu ingen vurderinger af bygningens sikkerhed i lyset af de nye oplysninger.

Bach Gruppen: Vi er rystede

Ekstra Bladet havde anmodet om et interview og fremsendt spørgsmål til direktør for Bach Gruppen Lene Christensen vedrørende de foreløbige prøveresultater fra fundamentet.

Disse har hun ikke svaret på, men i stedet udsendte selskabet fredag eftermiddag en pressemeddelelse. Heri fremgår det, at Bach Gruppen mener, at der er stærke indikationer på, at det er blevet snydt af sit datterselskab BG Beton.

Derfor starter de nu en undersøgelse.

'Den interne undersøgelse og efterforskning kommer på baggrund af foreløbige prøveresultater fra Teknologisk Institut, som stærkt indikerer, at personer i datterselskabet BG Beton har forfalsket eller afgivet ukorrekte fakturaer, følgesedler og bestillingssedler i forbindelse med leverancer af beton til byggeriet i 2018,' lyder det i pressemeddelelsen.

'Vi er rystede over, at en leverandør angiveligt systematisk har ført os bag lyset, og derfor har vi valgt at iværksætte en omfattende, intern undersøgelse og engageret eksterne, professionelle efterforskere samt vores rådgivende ingeniører, for at få dem til at undersøge sagen til bunds.

'Hver en sten i den her sag skal vendes, og de ansvarlige skal stilles til ansvar', udtaler Finn Bach, grundlægger af Bach Gruppen, i pressemeddelelsen.

Efterforskere
Bach Gruppen ejer mindst 50 procent af BG Beton, mens resten af ejerskabet er fordelt på fem personer. Forløbet har rystet stifteren af Viborgselskabet Finn Bach.

'Vi er rystede over, at en leverandør angiveligt systematisk har ført os bag lyset, og derfor har vi valgt at iværksætte en omfattende, intern undersøgelse og engageret eksterne, professionelle efterforskere samt vores rådgivende ingeniører, for at få dem til at undersøge sagen til bunds.

'Hver en sten i den her sag skal vendes, og de ansvarlige skal stilles til ansvar', udtaler Finn Bach i pressemeddelelsen.

Ifølge entreprenøren, er der intet, der på nuværende tidspunkt tyder på, at fundamentet udgør en sikkerhedsrisiko for bygning.


Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Løkke – for Ekstra Bladet bliver det en fest

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: