Advokater scorer 72 millioner på kendt konkursbo

De tre advokater, der håndterer konkursboet efter Pihl & Søn, har indtil videre tjent lidt mere end 72 millioner kroner i salær

Da Pihl & Søn gik konkurs, stoppede en masse byggerier. Blandt andet arbejdet med Inderhavnsbroen i København, som også kaldes Kyssebroen. Foto: Ritzau Scanpix
Da Pihl & Søn gik konkurs, stoppede en masse byggerier. Blandt andet arbejdet med Inderhavnsbroen i København, som også kaldes Kyssebroen. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Erhverv

Konkursboet efter entreprenørgiganten Pihl & Søn, der krakkede i 2013, har indtil videre kostet kreditorerne 72,6 millioner kroner i salærer til boets tre kuratorer.

Det viser en udskrift fra retsbogen i Sø- og Handelsretten, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

I maj 2019 fik de tre advokater Henrik Steen Jensen, Henrik Sjørslev og Søren Aamann Jensen udbetalt et såkaldt aconto vederlag på 18 millioner kroner for deres arbejde i perioden 2016-2018.

Det bringer det samlede beløb op på 72,6 millioner kroner. Timeantallet er på 30733 timer, hvorfor timelønnen derfor er på 2362 kroner.

Salæret lægger sig dermed blandt nogle af de højeste nogensinde i Danmark.

Sejr over d'Angleterre
En af boets største bedrifter var sejren over det fashionable københavnske hotel d'Angleterre i Voldgiftsretten i 2018. Her lykkedes det at hive 230 millioner kroner hjem til konkursboet. Men det er kun en ud af mange sager, fortæller kurator Henrik Steen Jensen, som er partner i Holst Advokater.

- Vi har været involveret i et hav af voldgiftssager i ind- og udland. Ikke kun d'Angleterre, men også i New York, London og Polen eksempelvis, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet...

Kuratorerne har tjent deres salær hjem flere gange med sejren over d'Angleterre. Foto: Linda Johansen
Kuratorerne har tjent deres salær hjem flere gange med sejren over d'Angleterre. Foto: Linda Johansen

I New York er der stadigvæk en retssag kørende, og det samme er tilfældet med Polen. I Panama er man også engageret, og en sejr her kan medføre et tocifret millionbeløb.

- Den i Panama drejer sig om ca. 20 millioner kroner til boet, siger han.

Skifteretten bestemmer salæret

Når en kurator ønsker at få betaling for sit arbejde, er det skifteretten, som bestemmer, om beløbet, man kræver, også skal betales.

Hver sag forskellig, men det er ikke tit, at skifteretten protesterer og sætter beløbet ned.

Man så det dog tilbage i 2015, hvor tre kuratorer fik nedsat deres salær for arbejdet med Sandgården med fem millioner kroner. Det er det største beløb, som i hvert fald har været fremme i offentligtheden.

Skifteretsdommer Torben Kuld Hansen har tidligere overfor Ekstra Bladet fortalt, at man er mere kritisk, når der er tale om et stort bo, hvor det er vanskeligere at vurdere arbejdets omfang.

- Jo større et bo, jo mere kritisk ser man på det. Det er klart, sådan er det. Men der bliver også kigget på de små boer. Der skal en anderledes vurdering til, når vi skal vurdere de store boer som eksempelvis Amagerbanken, har han tidligere sagt.

Men også når salæret er så højt, at det 'fuldstændig udtømmer hele konkursboet'.

Udover at voldgiftssagerne tager lang tid, så er det forhold, at mange af sagerne er i udlandet også en tidsudtrækker. 

- I de internationale enteprise-sager er der nogle andre forældelsesregler. Her er der som regel ti år, mens vi i Danmark som udgangspunkt opererer med fem år. 

Advokater scorer 172 millioner på bankkrak

Artiklen fortsætter under billedet...

Pihl & Søn var også i gang med at lave Nørreport Station om, da man gik konkurs i 2013. Foto: Gorm Branderup/Ritzau Scanpix
Pihl & Søn var også i gang med at lave Nørreport Station om, da man gik konkurs i 2013. Foto: Gorm Branderup/Ritzau Scanpix
 

Ikke tæt på afslutning
En afslutning er derfor heller ikke lige på trapperne.

- Hvis vi kan slutte det om tre år, så er det gået godt, siger han.

Det er dog de færreste kreditorer, som får nogle af deres penge igen. Mens man har anmeldte krav for samlet 5.7 milliarder kroner, så er de samlede værdier pt. opgjort til knap 600 millioner kroner.

Amagerbanken
Selvom det samlede salær for Pihl & Søn er blandt de største i Danmark, så er der stadig et stykke op til Amagerbanken. Her er der hidtil betalt 96 millioner til kuratorerne, hvilket du kan læse mere om her.

Henrik Steen Jensen forventer dog ikke, at salæret bliver større.

- Vi kommer ikke over de 100 millioner kroner, siger han.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind