Afsløring: Bykonges nybyggeri kræver 'omfattende' forstærkninger

Et af Bach Gruppens store nybyggerier i Viborg skal undergå 'omfattende' forstærkninger, før det er i orden. Direktør fra kommunen mindes ikke noget lignende

Følg Erhverv

Ved du noget? Så kontakt Ekstra Bladets journalist på MR@eb.dk eller krypteret på ryrso@protonmail.com.

Sikkerheden og kvaliteten på multimillionæren og bykongen Finn Bachs store nybyggeri i Viborg er så ringe, at der skal 'omfattende' forstærkninger af kælderen under etagebyggerier til.

Det kan Ekstra Bladet afsløre på baggrund af en aktindsigt hos Viborg Kommune.

Finn Bach, en af Danmarks rigeste mænd, har med sin koncern Bach Gruppen befundet sig i en sand mediestorm det seneste år, hvor det ene grelle eksempel efter det andet om lovbrud og byggesjusk er blevet afsløret.

Centralt i skandalen er selskabets byggeri af et knap 90 meters højhus i København, hvis svage fundament indeholder genbrugsbeton og affald.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er kælderen under etagebyggerierne her, som skal forstærkes. I midten af billedet ses nedkørslen til kælderen, som løber under alle ejendommene. Foto: Claus Bonnerup
Det er kælderen under etagebyggerierne her, som skal forstærkes. I midten af billedet ses nedkørslen til kælderen, som løber under alle ejendommene. Foto: Claus Bonnerup

Men kvaliteten halter altså også gevaldigt på Vilhelm Ehlerts Alle i Viborg. Her skal p-kælderen under flere etageejendomme forstærkes hele 13 steder, fremgår det af materialet.

- Efter vi havde været ude at inspicere p-kælderen for knap et år siden, bad vi Bach Gruppen om yderligere dokumentation for bygningen og dens sikkerhed.

- Den modtagne dokumentation og inspektioner lavet af vores rådgiver Rambøll har ført til, at kommunen er blevet enige med Bach Gruppen om, at de her ting har skullet til, før kælderen var i orden, siger Hans Jørn Laursen, direktør for Teknik og Miljø i Viborg Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Finn Bach er en af Danmarks rigeste mænd og anslås at have en formue på et stort trecifret millionbeløb. Han har på intet tidspunkt ønsket at stille op til interview med Ekstra Bladet. Kun én gang har Bach Gruppens direktør Lene Christensen givet interview til Ekstra Bladet. Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix
Finn Bach er en af Danmarks rigeste mænd og anslås at have en formue på et stort trecifret millionbeløb. Han har på intet tidspunkt ønsket at stille op til interview med Ekstra Bladet. Kun én gang har Bach Gruppens direktør Lene Christensen givet interview til Ekstra Bladet. Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix


'Langt under standarden'
Byggeriet er del af en helt ny bydel kaldet Banebyen, og Ekstra Bladet kunne allerede for et år siden bringe billeder fra kælderen, der fik Viborg Kommune til at rykke ud.

Også dengang boede der folk i lejligheder over p-kælderen, og ikke kun kommunen fandt kælderen problematisk.

- Jeg har set flere hundreder bygninger i mit liv rundt omkring i verden, og det her er nok blandt de fem værste, jeg nogensinde har set.

- Det er langt under standarden, sagde Michael Havbro Faber, professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet, dengang, efter at være blevet vist billeder fra kælderen.

Mindes ikke lignende
Hans Jørn Laursen fra Viborg Kommune vil ikke kommentere bygningens kvalitet, men han har ikke oplevet en lignende sag.

- Det er ikke normalt, at vi beder om forstærkninger. Jeg kan ikke mindes, at jeg i min tid har oplevet det, siger direktøren.

Ifølge Michael Havbro Faber, er der da også tale om omsiggribende forstærkninger af kælderen.

'Det er omfattende forstærkninger og giver anledning til at konkludere, at journalisters arbejde og den afledte kontakt til kommunen har haft en væsentlig betydning,' lyder det fra professoren.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Så meget skal laves

Tallene henviser til forskellige lokationer i kælderen på Vilhelm Ehlerts Alle.

1. Nyt punktfundament og ny søjle i kælder

2. Der støbes en fortykkelse på væggen, som føres til eksisterende bundplade (fundament, red.)

3. Stribefundament udvides lokalt, og der støbes en fortykkelse på væggen under bjælken.

4. Bundplade udvides lokalt, og der støbes en fortykkelse på væggen under bjælken.

5. Nyt stribefundament og ny væg i kælder.

6. Nye stribefundamenter og nye vægge i kælder.

7. Nyt punktfundament og ny søjle i kælder.

8. Nyt stribefundament og ny væg i kælder.

9. Nyt punktfundament under tidligere opstillet søjle.

10. Udvidelse af eksisterende punktfundament og udvidelse af søjle til væg i kælder.

11. Udvidelse af eksisterende punktfundament og udvidelse af søjle til væg i kælder.

12. Udvidelse af eksisterende punktfundament og udvidelse af søjle til væg i kælder.

13. Udvidelse af eksisterende punktfundament og udvidelse af søjle til væg i kælder.

Kilde: Viborg Kommune

Slet ikke færdig
Konfronteret med professorens vurdering af byggeriets sløje kvalitet, afviste Bach Gruppens direktør Lene Christensen sidste år, at der skulle være noget at komme efter.

Kælderen var i stedet slet ikke færdigbygget, lød det fra direktøren, selvom Bach Gruppen altså allerede havde opført adskillige etageejendomme oven på kælderen.

Og i mindst en af dem, boede der allerede folk. Af en tegning over forstærkningerne af kælderen fremgår det, at også den del af kælderen, hvor der bor folk ovenpå, skal forstærkes.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Sagen kort: En af Danmarks rigeste mænd i byggeskandale

Ikke nok med, at der i fundamentet under det 23-etagers højhus på Amager er fundet affald og knust beton, så er der også konstateret for dårlig beton højere oppe i bygningen.

Bach Gruppen havde ellers i foråret 2020 sendt dokumentation til Københavns Kommune for, at betonen brugt til højhusets fundament var væsentligt bedre, end den var.

Ekstra Bladet har kunnet afsløre, at et betonværk opstillet på byggepladsen på Amager, slet ikke havde den lovpligtige certificering, og dermed er der spredt tonsvis af ulovlig beton ud i bygningerne på grunden.

Bach Gruppens ledelse, har fra start hævdet, at den intet kendte til lovbruddene på Amager, men at den i stedet blev ført bag lyset af en nu afdød direktør for selskabets betonfirma.

Det står dog i kontrast til, at brugen af ulovlig beton til byggerierne på Amager fortsatte nemlig ind i 2020.

Direktøren for BG Beton på Sjælland omkom i foråret 2019. På det tidspunkt, var højhuset under 10 ud af de 23 etager højt.

Bach Gruppens betonfirma BG Beton har også haft flere skeletter i skabet. For eksempel har selskabets nu lukkede værk i Nordhavn i København to gange mistet sit lovpligtige certifikat. Den ene gang med to års tilbagevirkende kraft.

Ifølge dokumenter fra Københavns Kommune, efterforskes Bach Gruppen for dokumentfalsk.

Selskabet har fået tilladelse til at forstærke fundamentet, men hvad der skal ske højere oppe i huset er uvist.

Skeletterne vælter ud
I forhold til de grelle afsløringer af byggesjusk og brug af ulovlig beton til byggerierne på Amager, har ledelsen i Bach Gruppen fortalt, at den intet kendte til det.

I stedet blev den ført bag lyset af en afdød direktør i Bach Gruppens betonfirma BG Beton på Sjælland, har det lydt.

Ekstra Bladet har dog kunnet afsløre, at brugen af ulovlig beton til to andre bygninger ud over højhuset fortsatte ind i 2020. Den anklagede direktør omkom i foråret 2019. På det tidspunkt var højhuset under 10 etager højt.

Beton til p-kælderen i Viborg er efter alt at dømme kommet fra et af selskabets værker i Jylland.

Viborg Kommune arbejder også på at få analyseret prøver af betonen brugt i kælderen.

Direktør: Sådan er det jo

Lene Christensen er direktør i Bach Gruppen. Foto: PR
Lene Christensen er direktør i Bach Gruppen. Foto: PR
 

- Hvad tænker Bach Gruppen om, at det er nødvendigt i jeres nybyggeri på Vilhelm Ehlerts Alle at forstærke det hele 13 steder?

'Det er vi selvfølgelig ærgerlige over. Det er ikke nyt for os – vi har i over et år vidst at der skulle forstærkes yderligere i kælderen. Det skyldes en menneskelig fejl i forbindelse med rørføringen, som har afstedkommet en række ændringer i byggeriet.

'Alt sammen noget vi har været opmærksomme på længe inden Ekstra Bladet fattede interesse for sagen, lyder det fra Lene Christensen, direktør i Bach Gruppen i en mail sendt fra PR-bureauet Geelmuyden Kiese.

Hun ønskede ikke at stille op til interview.

- Det fremgår, at konstruktionen også skal forstærkes i den del af kælderen, der ligger under bygninger, hvor der bor folk. Hvordan har Bach gruppen det med, at der også her er sikkerhedsproblemer med jeres byggeri?

'Byggeriet er og har hele tiden været sikkert. Det har Rambøll og vores egne rådgivere på et tidligt tidspunkt slået fast.'

Sådan er det jo
- Ifølge professor Michael Havbro Faber, er der tale om omfattende sikkerhedsmæssige forstærkninger af konstruktionen. Hvad er Bach Gruppens kommentar til, at det er nødvendigt?

'Sådan er det jo – Der er desværre sket en menneskelig fejl, den har vi kendt til i lang tid, og det skal vi naturligvis rette op på.'

- Finn Bach udtalte i pressemeddelelse sidste år, at Bach Gruppen er 'kendt og respekteret for kvalitetsbyggeri.' Hvordan stemmer det overens med de krævede forstærkninger på Vilhelm Ehlerts Alle?

'Vi kan desværre aldrig garantere, at der i byggeprocesser ikke sker fejl. Det vi kan gøre er, at rette op på dem når det sker. Det har hele tiden været planen for Vilhelm Ehlerts Alle, og når byggeriet står færdigt, vil det leve op til alle kvalitetskrav.'

- Hvilke byggerier mener Bach Gruppen, at selskabet har udført på en måde, der kan kendetegnes som kvalitetsbyggeri?

(Intet svar, red.)

Bør forholde sig skeptisk
-Kan Bach Gruppen forstå, hvis læsere er skeptiske over for Bach Gruppens ledelses forklaring om, at den intet kendte til det grove byggefusk, der er foregået med bygningerne på Njalsgade i København, når der også langt fra København nu er dokumenteret alvorlige problemer med jeres byggerier?

'Jeg kan da godt forstå, at man kan tænke sådan og generelt er det min erfaring, at det er en god idé at forholde sig skeptisk til, hvad man læser i Ekstra Bladet. Men det ændrer ikke på, at det er sådan det forholder sig. Det er to helt forskellige sager.

Hvilke af Bach Gruppens betonværker har leveret til byggeriet på Vilhelm Ehlerts Alle?

'Det mener vi er sagen uvedkommende.'

- Kan Bach Gruppen garantere, at der ikke også er problemer med kvaliteten og sikkerheden i de etagebyggerier, der ligger ovenpå kælderen?

'Vi kender ikke til problemer på Vilhelm Ehlerts Alle. Måtte der vise sig problemer, udbedrer vi, som enhver anden entreprenør ville gøre det.'

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind