Da det i sidste uge piblede frem med beretninger om alvorlige svigt og overgreb på kostskolen Havregården i Gilleleje, lød børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) oprigtigt chokeret.
'Det, vi hører om på Havregården, må ikke kunne ske,' udtalte hun til Ekstra Bladet.
Men nu viser det sig, at hendes eget ministerium længe har kendt til problemerne:
På et møde med Socialtilsynet i november 2019 blev ministeriet orienteret om en lang række problemer på skolen - herunder seksuelle overgreb, sammenbrud i anbringelser og en manglende evne til at rumme behandlingskrævende børn.
'Vi har en stor bekymring for HG (Havregården, red.), og det er vores vurdering, at det er 'stukket helt af',' sagde en chef fra Socialtilsynet på mødet ifølge et referat, som Ekstra Bladet og DR har fået aktindsigt i.
Socialtilsynet har ansvaret for den pædagogiske kvalitet på opholdstilbuddet, mens Børne- og Undervisningsministeriet står for økonomien, undervisning og administrationen på kostskolen.
Artiklen fortsætter under billedet ...
- Et klart svigt
De nye oplysninger i sagen har fået Venstre og Dansk Folkeparti til at kalde Pernille Rosenkrantz-Theil i samråd.
- Det er en frygtelig bedrøvelig sag om børn, der er blevet svigtet. Vi har brug for at vide, om ministeren virkelig har kendt til det her i et år. For så burde hun jo have handlet. Det virker, som om man har sovet totalt i timen, siger Ellen Trane Nørby (V), som selv tidligere har været børne- og undervisningsminister.
Hun bakkes op af Jens Henrik Thulesen Dahl, uddannelsesordfører hos Dansk Folkeparti.
- Hvis man har haft information om Havregårdens situation i et år uden at handle, er det et klart svigt. Det er der ingen diskussion om. Det er uacceptabelt.
Erkender fejl
Pernille Rosenkrantz-Theil har ikke ønsket at stille op til interview om sagen, men hendes presseafdeling har sendt en redegørelse til Ekstra Bladet.
Her fremgår det, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) - der hører under Børne- og Undervisningsministeriet - i januar 2020 startede en undersøgelse af Havregården i kølvandet på advarslerne fra Socialtilsynet.
Den blev dog hurtigt afsluttet.
Først i starten af oktober 2020 valgte STUK igen at undersøge Havregården. Men det var en fejl, at der gik så længe, lyder det nu.
'Styrelsen burde i lyset af det samlede billede af sagen have reageret på et tidligere tidspunkt i år med tilsynsmæssige skridt (...). Sagen illustrerer, hvor vigtigt det er, at der er en tæt dialog mellem de relevante tilsynsmyndigheder, og at myndighederne handler resolut,' skriver STUK i en mail.
Kan ikke nøjes med rapporter
Inden for de seneste år har både Socialtilsynet, Arbejdstilsynet og STUK lavet undersøgelser af Havregården.
Men trods alvorlig kritik, påbud og skærpede tilsyn er problemerne ikke blevet løst.
Og det er blandt andet derfor, at Venstre og Dansk Folkeparti nu kalder Pernille Rosenkrantz-Theil i samråd.
- Vi kan jo ikke have et system, hvor man bare laver rapporterne, men hvor der ikke sker noget. For så ender vi jo med alligevel at svigte de her unge mennesker, siger Ellen Trane Nørby.
Ekstra Bladet har bedt Børne- og Undervisningsministeriet svare på, hvor længe Pernille Rosenkrantz-Theil selv har kendt til problemerne på Havregården.
Men det har ikke været muligt at få et svar.
Se billedet: Bortvist skoleleder klædte sig ud som Peter Madsen