Annonce:
Annonce:

Afsløring: Reality-deltager og tidligere MF'er i fupfirma

En umage gruppe af danske forretningsfolk har indgået aftale med U-land om at bygge et stort kraftværk. Advarselslamperne blinker hos eksperter

Annonce:
Følg Erhverv

Ved du noget? Så skriv fortroligt til Ekstra Bladets journalist på MR@eb.dk, eller krypteret til Ryrso@protonmail.com

En umage gruppe af danskere lover at bygge et revolutionerende grønt kraftværk aldrig set før i U-landet Surinam i Sydamerika.

Men danskernes hævdede samarbejdspartnere tager afstand fra dem på stribe og anklager dem for misbrug.

Det kan Ekstra Bladet afsløre i samarbejde med mediet Danwatch.

- Vi har undersøgt sagen internt, og vi har intet at gøre med et dansk selskab, der hedder HPSG. De misbruger vores navn og vi kontakter dem for at bede dem om at fjerne vores navn fra hjemmesiden, siger Christian Ludwig, kommunikationschef i den tyske gigant Deutz.

Lignende svar lyder der fra hæderkronede selskaber som kinesiske Mingyang Windpower, svensk-schweiziske ABB, danske Deif og Rootzone.

Annonce:

- Vi har ingen relation til HPSG og vi kender ikke noget til dem. De har bare snuppet vores logo og sat det på deres hjemmeside, lyder det fra Vibeke Trærup, Global Marketing Manager hos Deif.

HPSG lister også tre andre samarbejdspartnere på sin hjemmeside, men disse er ikke vendt retur på Ekstra Bladet og Danwatch's henvendelser.

Kraftværket til 7,7 milliarder kroner, som danskerne har indgået kontrakter med den surinamske regering om at opføre, har danskerne ikke tidligere lykkedes med at etablere. Projektet får advarselslamperne hos eksperter i økonomisk kriminalitet til at blinke.

- Det ser meget suspekt ud. Sandsynligheden for, at det er en legitim forretning, vil jeg vurdere som værende meget lav, siger Tom Kirchmaier, professor og forsker ved CBS og London School of Economics med speciale i økonomisk kriminalitet.

Artiklen fortsætter under galleriet - åbn galleriet i fuld skærm og se mændene bag.

Her er mændene bag mystisk firma

Opfinderen: Jesper Nielsen har ifølge CVR-registeret 10 konkurser bag sig og er opfinder af den banebrydende teknologi. Han er uddannet skibsbygger og medstifter af HPSG. Foto: Privat
Pengemanden: Jesper Carvalho Andersen er ifølge direktør i HPSG Benny Falk rådgiver for HPSG, der hjælper med finansieringen. Men ifølge Carvalhos egen hjemmeside er han medstifter af selskabet tilbage i 2014. Carvalho Andersen var direktør for den skandinaviske del af tøjmærket Zara i 00'erne. Foto: Rune Johansen / Ritzau Scanpix
Direktøren: Benny Falk var i 2001 med i Robinson-ekspeditionen og har tidligere haft et murerfirma. De senere år, har han haft selskaber i Storbritannien. Hvor han bor i dag, vil han ikke fortælle, men det er ikke i Danmark. Foto: Ekstra Bladet
Eks-politikeren: Niels Jørgen Langkilde har siddet i Folketinget for Konservative fra 1994-1998. Ved kommunalvalget, stillede han op for samme parti i Faaborg-Midtfyn Kommune. Han har en lille ejerandel af HPSG. Ved siden af erhvervseventyret er han formand for Patientforeningen. Foto: Privat
Cannabis-direktøren:Michael Lumby er ifølge HPSG's hjemmeside driftsdirektør i selskabet. Lumby er tidligere medejer af cannabis-selskabet Cibid Group og var indtil i sommer direktør i samme. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Afslag
Ifølge Tom Kirchmaier, der er blevet forelagt sagen, er der derimod flere indikationer på, at der foregår noget ulovligt.

Annonce:

- Spørgsmålet for mig at se er, om der er tale om hvidvask i stor skala, eller om de har gang i noget andet. Men på nuværende tidspunkt er der ikke en rygende pistol, siger Tom Kirchmaier.

Til grund for vurderingen lægger Kirchmaier blandt andet, at samarbejdspartnerne tager afstand fra danskerne, en selskabsstruktur uden nogen umiddelbar logik på tværs af lande og hemmelighed om million-investorerne.

Ekstra Bladet og Danwatch har fået afslag på aktindsigt hos Udenrigsministeriet i korrespondance om HPSG med henvisning til, at nogle dokumenter 'indgår i en sag inden for strafferetsplejen'.

Hvad det dækker over er imidlertid uvist, og folkene bag HPSG afviser da også at være blevet kontaktet af politiet.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Danskere har forsøgt sig før

Kraftværket i Surinam er ikke det første projekt, hvor HPSG-navnet og opfinderen Jesper Nielsen dukker op. I erhvervsmediet CFI.co er der siden 2016 skrevet hele fire artikler om revolutionerende grøn teknologi og projekter undervejs fra selskabet. På Rhodos, i Ghana og Europa skulle der ifølge artiklerne være banebrydende teknologi på vej, men ingen steder er projekterne blevet til noget.

Efter Ekstra Bladet og Danwatch kontaktede CFI og spurgte til artiklerne, er de forsvundet fra mediets hjemmeside og elektroniske magasin.

Koster intet
Aftalen med danskerne var tydeligt noget, som Surinams regering var stolte af. Aftalen blev præsenteret på et storstilet pressemøde, hvor hele tre ministre og HPSG's Surinam-direktør Benny Falk og opfinder og grundlægger Jesper Nielsen deltog.

Annonce:

Ud fra danskernes beskrivelse af projektet, forstår man da også godt, hvorfor regeringen i det fattige land var begejstrede.

Det banebrydende anlæg kombinerer ifølge danskerne både vind-, vand- og solenergi til at lave strøm, rent drikkevand, ilt og brint. Og det koster ikke landet noget at få det opført.

Landet forpligter sig blot til efterfølgende at købe strømmen af HPSG.

Hemmelighedskræmmeri
Trods flere af selskabernes store utilfredshed med at være annonceret på HPSG's hjemmeside som samarbejdspartnere, fastholder HPSG, at der skam er aftaler. De er blot så hemmelige, at firmaerne ikke engang må sige, at de findes, lyder det.

Hvorfor HPSG så selv bryder de meget hemmelige aftaler ved at offentliggøre selskaberne på deres hjemmeside, er der ikke kommet noget godt svar på.

Trods knap to ugers frist, har HPSG da heller ikke kunne fremvise nogen som helst form for dokumentation for de påståede samarbejder.

Annonce:

Det er da også en forklaring, som de nævnte partnere, på nær MIngyang Windpower som ikke har svaret inden deadline, efterfølgende har afvist over for Danwatch og Ekstra Bladet: Der er ingen hemmelige aftaler med danskerne.

Til trods for, at ingen vil kendes ved danskerne, er projektets pengemand Jesper Carvalho Andersen dog tæt på at få de sidste investeringer i hus, oplyser pressedirektør Niels Jørgen Langkilde. Hvor de store millionbeløb kommer fra er også helt tystys.

Ekstra Bladet og Danwatch har været i kontakt med de involverede danskere, og de afviser alle sammen, at der skulle foregå noget problematisk eller ulovligt i selskaberne.

Direktør: Jeg ved ikke, hvorfor de svarer sådan

Benny Falk er direktør i HPSG i Surinam. Foto: Ekstra Bladet
Benny Falk er direktør i HPSG i Surinam. Foto: Ekstra Bladet
 

Vi har talt med Deutz og Deif og ABB og vi har også gennem et af selskaberne fået svar fra Mingyang Wind Power og Rootzone. De siger sammenstemmende, at de aldrig nogensinde har hørt om HPSG og de har ikke noget samarbejde med jer. Så både I og dem kan vel ikke have ret?

- Nej, men jeg kan kun sige, at vi har en aftale og hvad de svarer, det kan jeg jo ikke stå på mål for, siger Benny Falk, direktør i HPSG i Surinam, og henviser til, at HPSG har såkaldte fortrolighedsaftaler med samarbejdspartnerne.

Hvis det er sådan, at den NDA (fortrolighedsaftale, red.) forbyder dem at omtale jer, hvorfor bryder I så selv den NDA ved at offentliggøre dem på jeres hjemmeside?

- Fordi vi siger: Helt sikkert, vi sender et signal om, at vi samarbejder med nogen, der har været i markedet i mange år. Så den hardware vi bruger, er velkendt teknologi, siger Benny Falk.

Hvis man var djævlens advokat, ville man jo sige, at I nævner de her selskaber for at få noget legitimitet, men I har rent faktisk ikke nogen aftaler med dem.

- Det kan jeg så mane til jorden fuldstændigt. Der ligger aftaler. Jeg kan ikke svare på vegne af dem, hvorfor de svarer som de gør. Jeg ved bare, at vi har en NDA.

Vibeke Trærup, som er Global Marketing Manager i Deif, skriver til os: 'Vi har ingen relation til HPSG og vi kender ikke noget til dem, de har bare snuppet vores logo og sat det på deres hjemmeside'.

- Jeg ved ikke, hvorfor de svarer som de gør. Jeg kan ikke svare på det. Men jeg kan garantere, at der ligger grundige kontrakter og samarbejdsaftaler med dem, siger Benny Falk.

Professor Tom Kirchmaier siger bl.a. til os: "Spørgsmålet er for mig at se, om der er tale om hvidvask i stor skala, eller om de har gang i noget andet." Men han anerkender, at der på nuværende tidspunkt ikke er nogen rygende pistol i forhold til at påvise, at der skulle foregå noget ulovligt. Hvad er din kommentar til det?

- At alt er en åben bog. Vores aftaler, vores økonomi, alt. Der er ikke nogen rygende pistol her. Det er helt by the book. Jeg tror, vi har verdens største advokatvirksomhed som partner i det her. Det kan man være helt rolig omkring. Der foregår ikke noget lusk i krogene, siger Benny Falk.

Vi kan se, at der tidligere er skrevet om HPSG-projekter, bl.a. på Rhodos , i Ghana og nogle opladestationer til brint-køretøjer rundt omkring i Europa. Hvor mange af de ting er blevet til noget den dag i dag?

- I Ghana har der været indgået PPA (forhåndsaftale om at købe strøm, red.), men det er før min tid. Og vedrørende Rhodos er der blevet arbejdet i mange år på en løsning. Og det var egentlig der, Jesper (Nielsen red.) startede hele sit eventyr med HPSG. Det startede med en vindmølleløsning, han skulle levere, og så har det udviklet sig derfra, siger Benny Falk.

Han fortæller videre, at der i dag står en vindmølle rejst af Jesper Nielsen, og at der arbejdes på en større løsning. I et interview med Jesper Nielsen om historierne om et HPSG-projekt på Rhodos, få dage tidligere, var opfinderen ellers ganske afvisende:

- Vi har aldrig bygget noget anlæg på Rhodos. Der er aldrig bygget noget på Rhodos. Jeg ved ikke, hvem der har skrevet det? Aldrig nogensinde. Jeg har aldrig nogensinde bygget noget på Rhodos. Hvor i alverden har du den slags oplysninger fra? Det er da hinsides vanvittigt, det du fortæller mig, sagde Jesper Nielsen.

Så du foretog dig ikke noget på Rhodos?

- Jeg har aldrig foretaget mig noget på Rhodos. Aldrig, sagde han videre.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: