Afsløring: Ulovligheder fortsatte længe efter direktørs død

Selvom ledelsen i Bach Gruppen hidtil har placeret ansvaret for selskabets betonfusk i København hos en død direktør, fortsatte ulovlighederne, længe efter han var omkommet

Finn Bach står i spidsen for entreprenørfirmaet Bach Gruppen og dets mange datterselskaber. Heriblandt det skandaleombruste betonfirma BG Beton, hvor han er formand. På trods af sin ledende rolle i betonfirmaet, vidste han ifølge eget udsagn intet om de ulovligheder, der foregik på hans byggeplads på Amager over flere år. Hør mere her
Følg Erhverv

Ved du noget om sagen eller Bach Gruppens byggerier, så skriv til Ekstra Bladets journalist på mr@eb.dk eller krypteret på ryrso@protonmail.com

Imens Bach Gruppen med en af Danmarks rigeste mænd Finn Bach i spidsen igen og igen forsikrede Københavns Kommune om, at betonen, der blev brugt til hans 86 meters højhus på Amager var i orden, rullede tonsvis af ulovlig beton ind på byggepladsen i første halvdel af 2020.

Det kan Ekstra Bladet i dag afsløre på baggrund af to chaufførers udsagn og deres dokumentation.

Dermed sættes der alvorlige spørgsmålstegn ved Finn Bach og ledelsen i Bach Gruppens hidtidige forklaring om, at en nu afdød direktør i Bach Gruppens betonfirma BG Beton ved navn Henrik Steffensen var ansvarlig for den ulovlige beton, der blev hældt ud i højhuset og andre bygninger på byggepladsen.

Rigmand tog røven på kommune: - Totalt til grin

Henrik Steffensen omkom i april 2019 og kan altså umuligt have givet ordre til brugen af den ulovlige beton i 2020.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Pilene markerer de to bygninger, hvortil der er leveret beton fra værket i Hvidovre. I baggrunden ses det skandaleombruste højhus. Foto: Jonas Olufson.
Pilene markerer de to bygninger, hvortil der er leveret beton fra værket i Hvidovre. I baggrunden ses det skandaleombruste højhus. Foto: Jonas Olufson.
 

Brugt til fundament
I ligehed med højhuset er sagens kerne igen bygningernes fundament.

De to chauffører fortæller uafhængigt af hinanden, at de flere gange fra foråret sidste år og frem til sommeren kørte beton fra Bach Gruppens betonværk i Hvidovre ind til byggepladsen på Njalsgade.

Her blev betonen blandt andet brugt til at støbe fundamenter til to bygninger, som Bach Gruppen er i gang med at opføre ved siden af det skandaleombruste højhus, fortæller de.

- Betonen blev både pumpet ned til fundament, men det blev også brugt til at lave dæk (adskillelse imellem etagerne, red.) siger Hans-Peter Lindgaard, der kørte beton derind gennem vognmanden Anders Handel og Transport.

Prestigebyggeri: Politiet ransager flere adresser

Den anden chauffør bekræfter brugen af beton til fundament til de to bygninger, men ønsker ikke at stå frem af frygt for repressalier. Ekstra Bladet er bekendt med hans identitet.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Taget igen og igen

Ekstra Bladet har over de seneste måneder kunne afdække en perlerække af problemer med at overholde reglerne og kvaliteten i Bach Gruppens betonfirma BG Beton. Multimillionæren Finn Bach har været bestyrelsesformand i BG Beton siden 2011.

Selskabets værk i Nordhavn, mistede i 2015 sit certifikat med to års tilbagevirkende kraft, hvorfor alt beton fra værket i perioden var ulovlig, hvis det var brugt til en del af bygningen, der havde en sikkerhedsmæssig betydning.

Senest har Ekstra Bladet kunnet afsløre, at et betonværk opstillet på byggepladsen på Njalsgade fra byggeriets start og frem til foråret 2020 heller ikke har haft den lovpligtige certificering på noget tidspunkt.

Dermed er tonsvis af ulovlig beton spredt ud i ikke bare højhuset, men også i de andre bygninger på grunden.

Også i hjembyen Viborg, er kommunen i gang med at undersøge et af Bach Gruppens byggerier. Hvad status er på kommunens undersøgelser, har kommunen imidlertid ikke ønsket at svare på de seneste mange uger.

Fire gange
Ekstra Bladet har set både timesedler og SMS'er, der underbygger chaufførernes forklaring om, at der blev kørt beton fra værket i Hvidovre ind til Njalsgade. Af materialet fremgår det blandt andet, at der fire gange mellem april og juli bestilles kørsel fra betonværket i Hvidovre.

Problemet er bare, at Bach Gruppens nye betonværk ikke har den lovpligtige certificering. Dermed er det ulovligt at bruge til byggeri, hvor betonen har en sikkerhedsmæssig betydning.

For eksempel et fundament, slår kontorchef i Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen Rikke Kure Wendel fast.

'Det kræver en certificering, dvs. et certifikat, for at kunne levere betonen. I situationen, du beskriver, vil der altså være tale om et ulovligt forhold, der skal lovliggøres,' skriver hun i en mail og understreger, at hun udtaler sig generelt og ikke om den konkrete sag.

Artiklen fortsætter under billederne.

Se timesedlerne her

Hans-Peter Lindgaards timeseddel for dagene 28. 29. og 30. april i 2020. Alle angiver arbejde for BG Beton. Sammenholdt med sms'er fremgår det, at der 30. april blev givet ordre om kørsel fra BG Beton i Hvidovre. Foto: Privat
Timesedlen her omhandler dagene 28. og 29. maj. Her er det noteret, at der køres beton fra værket i Hvidovre, der ligger på vejen Kanalholmen, til byggeriet. Af SMS'er fremgår det, at der i hvert fald 29. maj blev givet ordre om kørsel fra værket i Hvidovre. Foto: Privat

Betonsøjler også ringe
Udover at give den døde direktør Henrik Steffensen skylden for miseren, har Finn Bach understreget, at Bach Gruppen står for 'kvalitetsbyggeri', og firmaet har ikke haft til hensigt at bryde reglerne, har det videre lydt.

Tjekker sig selv: Kommune tigger om mere åbenhed

Senest er det kommet frem, at søjlerne op igennem højhuset også består af en beton, der er langt svagere end foreskrevet. En del af søjlerne er støbt efter Henrik Steffensens død, og skylden for dette svigt ligger ifølge Bach Gruppen hos en underleverandør.

Direktør: Et møde bliver udskudt

Lene Christensen er direktør i Bach Gruppen. Foto: PR
Lene Christensen er direktør i Bach Gruppen. Foto: PR
 

Ekstra Bladet har blandt andet spurgt, hvem hos Bach Gruppen, der traf beslutningen om, at der skulle køres tonsvis af beton fra betonværket i Hvidovre og ind til Njalsgade.

Det har Bach Gruppen ikke svaret på. I stedet har direktør i Bach Gruppen Lene Christensen sendt nedenstående mailsvar via PR-bureauet Geelmuyden Kiese.

'Det er korrekt, at BG Beton har leveret beton til byggefelter på Bryggens Bastion i foråret/sommeren 2020 til støbning af bl.a. kælder, kantsten, cykelsti, fortov og vej. Værket på Kanalholmen er helt nyetableret og ved opstart ligger der en underskrevet aftale om en certificeringsproces.

'Processen kommer dog aldrig i gang, da et møde bliver udskudt, og vi vælger i forlængelse af vores interne undersøgelse at stoppe produktionen og indstille processen i sensommeren, da BG Beton har behov for at koncentrere sig om de etablerede værker. Vi har selvfølgelig for en sikkerheds skyld fået taget betonprøver af kælderstøbningen.'

Giver ikke mening
Prøverne viser ifølge Bach Gruppen, at alt er i orden, men har ikke villet dokumentere det over for Ekstra Bladet. Bach Gruppen har heller ikke villet oplyse, til hvilke byggerier beton fra værket er leveret. Selskabet oplyser dog, at der er leveret beton fra værket til en anden af Bach Gruppens byggepladser.

Bach Gruppen har heller ikke villet oplyse, hvad betonen er brugt til på det andet, ukendte byggeri.

Ifølge kontorchef i Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen Rikke Kure Wendel er det imidlertid ikke en formildende omstændighed, hvis man har underskrevet aftale om en certificeringsproces. Først, når man har et certifikat, må man levere beton, der kræver certifikat.

Ekstra Bladet har blandt andet forelagt kritikken fra kontorchefen for Bach Gruppen og fik følgende svar retur fra Lene Christensen:

'Det er ikke noget nyt i de forhold Ekstra Bladet belyser. Derfor indstillede vi også både produktion og certificeringsproces i sensommeren og har sidenhen i dialog med køberen udtaget mere end 30 prøver af betonen. Ingen af prøveresultaterne har givet anledning til yderligere bekymring omkring kvaliteten af betonen.'

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind