Antallet af tvangsauktioner falder til det laveste i 14 år

En god udvikling på boligmarkedet under corona har været medvirkende til, at færre huse ender på tvang

I første halvår har der været 766 tvangsauktioner. Det er ikke set lavere siden 2007 - tiden før finanskrisen. (Arkivfoto) Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
I første halvår har der været 766 tvangsauktioner. Det er ikke set lavere siden 2007 - tiden før finanskrisen. (Arkivfoto) Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Antallet af boligejere, der må se deres hus eller lejlighed ende på tvangsauktion, er på det laveste niveau i 14 år.

Det viser tal fra Danmarks Statistik. I første halvår har der været 766 tvangsauktioner, og det er ikke set lavere siden 2007 - tiden før finanskrisen.

Ifølge boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit skyldes det lave antal tvangsauktioner, at boligmarkedet har været godt kørende de seneste år - også under corona.

- Antallet af bolighandler er steget i samtlige kommuner det seneste år, og der er samtidig pæne prisstigninger selv et godt stykke ude i provinsen.

- Har man skullet sælge sit hus, så har der i mange år ikke været bedre muligheder for det end i det seneste års tid, siger hun i en kommentar.

Der går typisk seks-ni måneder, fra man ikke betaler af på sit boliglån, til boligen ender på tvangsauktion.

Derfor er tvangsauktionerne i juni typisk boliger, hvor ejerne ikke har kunnet betale i efteråret sidste år.

Antallet af tvangsauktioner har generelt set været nedadgående gennem de seneste knap ti år.

I 1990'erne var der 1500-1800 tvangsauktioner hver måned, og selv om antallet af tvangsauktioner steg efter finanskrisen, var antallet kun over 500 i nogle få måneder.

Ifølge Mira Lie Nielsen hænger udviklingen sammen med indførslen af afdragsfrie lån i 2003, og at renterne gennem de seneste er år faldet til et historisk lavt niveau.

- Afdraget udgør en stor del af den månedlige ydelse på realkreditlånet, og muligheden for afdragsfrihed i perioder, hvor indkomsten er midlertidigt lav, kan være afgørende for evnen til at betale terminen, siger hun en kommentar.