Annonce:
Annonce:

Av, av, av: Historisk prishop

Energinet præsenterer en historisk ekstraregning, der primært kommer til at hænge på virksomhederne

Det er ikke gratis at drive det danske elnet, og det er elkunderne, der betaler for det. Det sker via de såkaldte forbrugstariffer, der stiger med 3,1 øre per kilowattime næste år. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det er ikke gratis at drive det danske elnet, og det er elkunderne, der betaler for det. Det sker via de såkaldte forbrugstariffer, der stiger med 3,1 øre per kilowattime næste år. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Erhverv

De fleste har nok opdaget, at elregningen er blevet væsentligt højere hen over det seneste år som følge af de højere energipriser.

Men nu sker der også en stigning i den såkaldte forbrugstarif, som lægges oven i kilowattprisen som betaling for, at det statsejede Energinet leverer strømmen fra kraftværk eller vindmølle og hen til din stikkontakt.

Forbrugstariffen for 2023 er fastsat til 14,3 øre per kilowatt-time, hvilket svarer til en stigning på 3,1 øre eller 28 procent. Men sammelignet med 2019 - der er det seneste normalår - er der tale om en stigning på hele 75 procent.

Ekstraregningen kommer primært til at ramme erhvervslivet, der står for størstedelen af landets elforbrug. Allerede nu har de høje elpriser store konsekvenser, idet vi allerede ser flere ejere af mindre virksomheder dreje nøglen om grundet de høje energipriser.

Annonce:

De nye forhøjede tariffer kan få store konsekvenser for virksomheder, der i forvejen har svært ved at få forretningen til at køre rundt. Prisstigningen kommer nok heller ikke til at gå ubemærket hen hos erhvervslivets interessenter. Da Energinet i 2020 varslede en stigning på 16 procent på 2021-tarifferne, fik det flere af de største organisationer til at gå i kødet på virksomheden.

Landbrug & Fødevarer kaldte det blandt andet 'stærkt problematisk'.

Lyset blev kortvarigt slukket i landets Dagli'Brugsen'er for at skabe fokus på, hvor meget de stigende el-omkostninger presser de mindre forretninger. Derudover sætter Coop også gang i flere omfattende indgreb i et forsøg på at holde energiforbruget nede. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Kan koste flere hundrede tusinde
For de private husejere betyder prishoppet cirka 125 kroner i ekstra omkostning for en gennemsnitshusstand. For virksomheder, der bruger rigtig meget strøm, kan der være tale om ekstraudgifter for flere hundrede tusinde kroner.

Det er blandt andet den grønne omstilling, der er skyld i de stigende tariffer, fortæller Marie Budtz, der er afdelingsleder i Energinet.

- Mange vind- og solanlæg, der bliver placeret langt væk fra forbrug, skal kobles på nettet, og strømmen videretransporteres hen til forbrugerne. Det er alt sammen med til at hæve prisen for, at Energinet kan drive og udvikle energisystemet og sikre stabil forsyning til danskerne, siger hun i en pressemeddelelse.

Annonce:

Energinets drift skal hvile i sig selv, og derfor skal forbrugstariffen modsvare de faktiske udgifter til at drive og udvikle elnettet.

Der er dog indført lovkrav om, at Energinet skal polstres økonomisk, så man bedre kan modstå udsving i udgifterne. Det er i sig selv medvirkende til at øge forbrugstariffen med 1,5 øre per kilowatt-time næste år.

Danskerne har været vant til billige el-priser og har lagt deres forbrug derefter - se her, hvor meget du kan spare på små ændringer i hjemmet. 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Søren Papes ægtefælle har været på forsiden af Ekstra Bladet flere gange på det sidste. Hør om alle sagerne i ugens udgave af 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcast-app.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: