Bekymret kommune: Hvad med vejret onsdag?

Københavns Kommune og dens rådgivere forlanger stormsikring af højhus på Amager - men den endelige plan mangler fortsat

Multimillionæren Finn Bachs prestigeprojekt på 86 meter er kommet i søgelyset på grund af groft byggefusk. I fundamentet er der blandt andet fundet genbrugsbeton og byggeaffald. Foto: Valdemar Ren
Multimillionæren Finn Bachs prestigeprojekt på 86 meter er kommet i søgelyset på grund af groft byggefusk. I fundamentet er der blandt andet fundet genbrugsbeton og byggeaffald. Foto: Valdemar Ren
Følg Erhverv

Ved du noget om sagen eller Bach Gruppens byggerier, så skriv til Ekstra Bladets journalist på mr@eb.dk

En af de højeste bygninger i Danmark skal sikres mod storm, fordi det frygtes, at det 23-etagers høje tårn kan vælte.

Bekymringen for højhuset, der er opført at multimillionæren Finn Bachs firma, er tilsyneladende ganske stor og presserende for Københavns Kommune og dens rådgivere.

Det fremgår af et referat fra et møde mellem Københavns Kommune, Bach Gruppen, og kommunens eksterne rådgivere, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

'OBY (Københavns Kommune, red.) spurgte BG (Bach Gruppen, red.) om, hvilke overvejelser BG havde gjort sig i forhold til stormsikring af byggeplads blandt andet henset til vejrprognosen onsdag og i forhold til efterårsstorme', lyder det i referatet fra mødet mandag 12. oktober.

Multimillionærs byggekoks lukker køkkenfirma

Multimillionæren Finn Bach er nu også kommet i søgelyset i sin hjemby Viborg. Viborg Kommune undersøger i øjeblikket kælderen under et af Bachs nybyggerier, ligesom den har udstedt flere standsningspåbud. Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix
Multimillionæren Finn Bach er nu også kommet i søgelyset i sin hjemby Viborg. Viborg Kommune undersøger i øjeblikket kælderen under et af Bachs nybyggerier, ligesom den har udstedt flere standsningspåbud. Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix

Multimillionær undersøges for byggesjusk i baghaven

Redning af menneskeliv
Det er besluttet, at facade-elementer fra højhuset skal fjernes, så vinden kan blæse gennem bygningen.

Men til trods for at kommunen 12. oktober tilsyneladende bekymrede sig om vejret to dage senere - en onsdag - er det endnu uvist, om der er lavet en plan for stormsikring af huset.

Ekstra Bladet har gentagne gange spurgt Københavns Kommune, om Bach Gruppen har indleveret dokumentation for stormsikring af højhuset, og om kommunen i så fald har sagt god for planen, men det har kommunen ikke svaret på.

Kommunens rådgivere fra Aalborg Universitet og Cowi understregede ifølge referatet  af mødet også sagens alvor for entreprenøren.

'Kommunens eksterne rådgivere bemærkede, at når det drejer sig om evakuering og redning af menneskeliv, skal det konkrete byggeri - uanset det ikke er færdigopført - betragtes som en permanent konstruktion i så henseende.'

Udskældt betonfirma leverede til hospital: Fundament skal undersøges

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Sagen kort: Efterforskes af politiet

Bach Gruppen efterforskes for blandt andet dokumentfalsk, efter det er blevet bevist, at fundamentet under et knap 90 meters højhus på Amager indeholder gammel beton og byggeaffald.

Fundamentet har samtidig en langt, langt lavere styrke, end det blev foreskrevet og godkendt til byggeriet. Betonen til fundamentet er blandt andet leveret af BG Beton i Nordhavn.

Senest er det kommet frem, at betonen brugt til søjlerne op gennem højhuset også har en markant lavere styrke end godkendt.

50 procent af BG Beton er ejet af Bach Gruppen med multimillionæren Finn Bach i spidsen. Bach-familiens holdingselskab har en egenkapital på svimlende 1,7 milliarder kroner, og er på Berlingskes liste over Danmarks 100 rigeste.

Ført bag lyset
Men selvom Bach Gruppen altså har kontrol med BG Beton, og Finn Bach er formand for BG Beton, meldte rigmanden i august ud, at Bach Gruppen mener at være blevet svindlet af en afdød direktør i BG Beton ved navn Henrik Steffensen.

Ingen i ledelsen af Bach Gruppen vidste noget om, at der blev hældt gammelt beton, samt metal og plast i fundamentet under højhuset, lyder det fra Finn Bach.

En del af søjlerne i højhuset, er dog støbt, efter at Henrik Steffensen omkom. Skylden for den dårlige kvalitet her, skal ifølge Bach Gruppen findes hos en underleverandør.

Følgesedler stemte ikke
Bach Gruppen fremsendte i foråret via sin rådgiver Norconsult en redegørelse til Københavns Kommune om, hvilken beton der var blevet brugt til højhusets fundament.

Prøverne fra fundamentet skød dog den forklaring i sænk.

Københavns Politi foretog ransagninger på tre adresser tilhørende Bach Gruppen niende september. Bach Gruppen har for nylig meldt en nu afdød direktør for BG Beton samt fire tidligere medarbejdere til politiet.

Anmeldelsen lyder ifølge selskabet på, at medarbejderne blandt andet har bedraget kunder af BG Beton og moderselskabet for et millionbeløb.

Betonskandale vokser: Mystik om hastelukning

Vil handle
Københavns Kommune forsikrer, at man vil 'sikre området', hvis det vurderes nødvendigt.

'Det er en alvorlig sag, og vores eksterne rådgivere COWI og Aalborg Universitet er bekymrede for husets statik i tilfælde af, at der er udsigt til en ekstraordinær 50 års- eller 100 års-storm.'

'Hvis vores eksterne rådgivere vurderer, at bygningen udgør en risiko, handler vi som ansvarlig myndighed og sikrer området. Vi følger sagen meget tæt, særligt set i lyset af, at vi er i en mere blæsende periode,' skriver Rikke Sønderriis, områdechef i Område for Bygninger i Teknik- og Miljøforvaltningen, i en mail via kommunens presseafdeling.

'Derfor har vi bedt Bach Gruppen, der har ansvaret for bygningen, om hurtigt at redegøre for, hvordan de vil sikre bygningen i tilfælde af en ekstraordinær vejrsituation,' lyder det videre.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind