Annonce:
Annonce:

Betonfirma afsløret: Kontrol ført bag lyset

Betonfirmaet BG Beton ejet af Bach Gruppen er central i en sag om fusk med fundamentet under et højhus på knap 90 meter på Amager. Bach Gruppen blev for nylig ransaget

BG Beton ejes af Bach Gruppen, der har multimillionæren Finn Bach som formand. Selskabet efterforskes for dokumentfalsk og fik for nylig ransaget flere adresser af politiet. Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix
BG Beton ejes af Bach Gruppen, der har multimillionæren Finn Bach som formand. Selskabet efterforskes for dokumentfalsk og fik for nylig ransaget flere adresser af politiet. Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Erhverv

Ved du noget om sagen, eller hvor BG Beton i Nordhavn leverede beton i perioden, så skriv til Ekstra Bladets journalist på mr@eb.dk

I over to år troede dem, der førte kontrol med betonselskabet BG Beton, at alt var, som det skulle være.

Men i juni 2015 gik alvoren op for Teknologisk Instituts certificeringsorgan, Dancert, der valgte at trække BG Betons certifikat i Nordhavn med tilbagevirkende kraft to år tilbage.

Alle, der havde købt beton af selskabet i den periode, kunne ikke stole på, at det levede op til kravene, lød det fra Dancert, der annullerede certifikatet fra den første dag, hvor de havde givet det til selskabet.

Direktøren for Dancert vil ikke gå i detaljer med de informationer, der fik tilliden til at briste, men det står klart, at firmaet blev ført bag lyset. For der har ifølge Jørgen Baadsgaard-Jensen ikke manglet kontrol af BG Beton undervejs.

Annonce:

- Vi lavede stikprøvekontrol en til to gange om året, så der var ingen problemer med vores kontrol. Det er ikke ualmindeligt, at du på certificerede produkter får besked fra virksomheden om, at en given levering ikke lever op til kravene. Det kan for eksempel være andre styrkeværdier (på beton, red.).

- Og der må selskabet så kontakte kunden og måske levere noget nyt. Men vi går helt ekstraordinært ud og meddeler det her, fordi vi har en fornemmelse af, at vi ikke kan få virksomheden til selv at melde det ud, siger Jørgen Baadsgaard-Jensen.

Fundamentet skælver under multimillionær

Ond tro
Heller ikke Niels-Jørgen Aagaard, direktør for Institut for Byggeri og Anlæg på DTU, mener, at der er grundlag for at tvivle på kvaliteten af certificeringsorganer som for eksempel Dancert, der er godkendt af Den Danske Akkrediteringsfond.

- Det er klart, at hvis dem, der kontrolleres, i ond tro forholder dem nogle oplysninger, så har de jo svært ved at fange eventuelle problemer, siger han.

Dancerts direktør vil ikke fortælle, hvad der konkret førte til, at de mistede tilliden til BG Beton i Nordhavn, men i en pressemeddelelse fra 2015 valgte instituttet at advare 'alle'.

Annonce:

'Alle, der siden 30. april 2013 har modtaget produkter fra BG Beton A/S, Nordsøvej 15, 2100 København Ø, bør derfor være opmærksomme på, at Dancert ikke kan bekræfte, at produkterne opfylder certificeringskravene – uanset at produkterne kan være leveret med henvisning til certifikat hos Dancert,' lød det i pressemeddelelsen.

BG Beton i Nordhavn fik, få uger efter at være blevet smidt ud af Dancert, et certifikat fra en ny virksomhed.

Artiklen fortsætter under faktaboksen ...

Sagen kort: Efterforskes af politiet

Bach Gruppen efterforskes for blandt andet dokumentfalsk, efter det er blevet bevist, at fundamentet under et knap 90 meters højhus på Amager indeholder gammel beton og byggeaffald.

Fundamentet har samtidig en langt, langt lavere styrke, end det blev foreskrevet og godkendt til byggeriet. Betonen til fundamentet er blandt andet leveret af BG Beton i Nordhavn.

Senest er det kommet frem, at betonen brugt til søjlerne op gennem højhuset også har en markant lavere styrke end godkendt.

50 procent af BG Beton er ejet af Bach Gruppen med multimillionæren Finn Bach i spidsen. Bach-familiens holdingselskab har en egenkapital på svimlende 1,7 milliarder kroner, og er på Berlingskes liste over Danmarks 100 rigeste.

Ført bag lyset
Men selvom Bach Gruppen altså har kontrol med BG Beton, og Finn Bach er formand for BG Beton, meldte rigmanden i august ud, at Bach Gruppen mener at være blevet svindlet af en afdød direktør i BG Beton ved navn Henrik Steffensen.

Ingen i ledelsen af Bach Gruppen vidste noget om, at der blev hældt gammelt beton, samt metal og plast i fundamentet under højhuset, lyder det fra Finn Bach.

En del af søjlerne i højhuset, er dog støbt, efter at Henrik Steffensen omkom. Skylden for den dårlige kvalitet her, skal ifølge Bach Gruppen findes hos en underleverandør.

Følgesedler stemte ikke
Bach Gruppen fremsendte i foråret via sin rådgiver Norconsult en redegørelse til Københavns Kommune om, hvilken beton der var blevet brugt til højhusets fundament.

Prøverne fra fundamentet skød dog den forklaring i sænk.

Københavns Politi foretog ransagninger på tre adresser tilhørende Bach Gruppen niende september. Bach Gruppen har for nylig meldt en nu afdød direktør for BG Beton samt fire tidligere medarbejdere til politiet.

Anmeldelsen lyder ifølge selskabet på, at medarbejderne blandt andet har bedraget kunder af BG Beton og moderselskabet for et millionbeløb.

Nej tak
Hverken Finn Bach eller nogen fra Bach Gruppen har ønsket at svare på de spørgsmål, Ekstra Bladet har fremsendt.

I stedet har Bach Gruppens kommunikationsbureau Geelmuyden Kiese sendt en generel udtalelse.

'Dette tema er også en del af den omfattende interne efterforskning, vi har igangsat. Denne undersøgelse er blandt andet besværliggjort af det faktum, at de involverede nøglemedarbejdere og ledelse ikke er hos BG Beton mere.

'Vores undersøgelse er ikke tilendebragt endnu, og derfor kan vi desværre ikke kaste mere lys over sagen i offentligheden på nuværende tidspunkt,' skriver Lene Christensen, direktør i Bach Gruppen, i mailen.

Annonce:

Undersøgelser af højhusets fundament er stadig i gang for at fastslå, hvad den ringe beton betyder for bygningens sikkerhed. Københavns Kommune beordrede 18. september byggeriet stoppet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: