Annonce:
Annonce:

Betonfirma mistede certifikat: Få måneder efter havde de et nyt

Selskabet BG Beton er involveret i en sag om groft byggefusk ved byggeriet af et 86 meters højhus på Amager

BG Beton ejes af Bach Gruppen, der har multimillionæren Finn Bach som formand og hovedaktionær. Selskabet efterforskes for dokumentfalsk og fik for nylig ransaget flere adresser af politiet. Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix
BG Beton ejes af Bach Gruppen, der har multimillionæren Finn Bach som formand og hovedaktionær. Selskabet efterforskes for dokumentfalsk og fik for nylig ransaget flere adresser af politiet. Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Erhverv

Ved du noget om sagen, eller hvor BG Beton i Nordhavn leverede beton i perioden, så skriv til Ekstra Bladets journalist på mr@eb.dk

Det tog ikke en gang fire måneder, fra BG Beton i Nordhavn mistede den lovpligtige certificering af sin beton med to års tilbagevirkende kraft, før det fik et nyt certifikat af et andet firma.

Ekstra Bladet kunne onsdag fortælle, at BG Beton i Nordhavn i juni 2015 mistede sit certifikat, efter certificeringsorganet Dancert kom i 'besiddelse af noget', der rakte bagud i tid.

Men den voldsomme reaktion fra Dancert fik altså ikke de store konsekvenser for betonvirksomheden, der kort efter igen kunne levere beton til kæmpestore konstruktioner lovligt.

Advarede alle
Dancert, der er Teknologisk Instituts certificeringsorgan, advarede ellers i kraftige vendinger mod betonfirmaet ejet af Bach Gruppen.

Annonce:

'Alle, der siden 30. april 2013 har modtaget produkter fra BG Beton A/S, Nordsøvej 15, 2100 København Ø, bør derfor være opmærksomme på, at Dancert ikke kan bekræfte, at produkterne opfylder certificeringskravene – uanset at produkterne kan være leveret med henvisning til certifikat hos Dancert,' lød det i en pressemeddelelse fra Dancert 8. juni 2015.

I den periode er der dermed leveret beton til et ukendt antal byggerier, der officielt ikke lever op til de krav, man stiller til det vigtige materiale.

Byggerier kan dermed være ulovlige og måske farlige.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Sagen kort: Efterforskes af politiet

Bach Gruppen efterforskes for blandt andet dokumentfalsk, efter det er blevet bevist, at fundamentet under et knap 90 meters højhus på Amager indeholder gammel beton og byggeaffald.

Fundamentet har samtidig en langt, langt lavere styrke, end det blev foreskrevet og godkendt til byggeriet. Betonen til fundamentet er blandt andet leveret af BG Beton i Nordhavn.

Senest er det kommet frem, at betonen brugt til søjlerne op gennem højhuset også har en markant lavere styrke end godkendt.

50 procent af BG Beton er ejet af Bach Gruppen med multimillionæren Finn Bach i spidsen. Bach-familiens holdingselskab har en egenkapital på svimlende 1,7 milliarder kroner, og er på Berlingskes liste over Danmarks 100 rigeste.

Ført bag lyset
Men selvom Bach Gruppen altså har kontrol med BG Beton, og Finn Bach er formand for BG Beton, meldte rigmanden i august ud, at Bach Gruppen mener at være blevet svindlet af en afdød direktør i BG Beton ved navn Henrik Steffensen.

Ingen i ledelsen af Bach Gruppen vidste noget om, at der blev hældt gammelt beton, samt metal og plast i fundamentet under højhuset, lyder det fra Finn Bach.

En del af søjlerne i højhuset, er dog støbt, efter at Henrik Steffensen omkom. Skylden for den dårlige kvalitet her, skal ifølge Bach Gruppen findes hos en underleverandør.

Følgesedler stemte ikke
Bach Gruppen fremsendte i foråret via sin rådgiver Norconsult en redegørelse til Københavns Kommune om, hvilken beton der var blevet brugt til højhusets fundament.

Prøverne fra fundamentet skød dog den forklaring i sænk.

Københavns Politi foretog ransagninger på tre adresser tilhørende Bach Gruppen niende september. Bach Gruppen har for nylig meldt en nu afdød direktør for BG Beton samt fire tidligere medarbejdere til politiet.

Anmeldelsen lyder ifølge selskabet på, at medarbejderne blandt andet har bedraget kunder af BG Beton og moderselskabet for et millionbeløb.

Ikke sket før
Dancerts direktør Jørgen Baadsgaard-Jensen vil ikke kommentere, hvad der konkret gjorde, at de traf beslutningen om at trække certifikatet to år tilbage.

Ifølge chefen for brancheforeningen Dansk Beton, er der dog tale om en helt usædvanlig sag.

- Vi er ikke bekendt med andre tilfælde i betonbranchen (hvor et selskab har mistet sit certifikat, red.), skriver Dorthe Mathiesen i en mail.

Redningen for BG Beton i Nordhavn blev certificerings-selskabet Bureau Veritas. 24. september 2015 tildelte Bureau Veritas nemlig BG Beton et nyt certifikat, som det har haft siden.

Annonce:

Bureau Veritas certificerer i dag alle BG Betons anlæg rundt om i landet.

Ekstra Bladet har sendt en række spørgsmål til certificerings-selskabet om sagen, men selskabets danske direktør har ikke ønsket at svare.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det var betonværket her, der i 2015 både mistede og fik et nyt certifikat. Tre år senere leverede selskabet beton til fundamentet under 86 meters højhus på Amager. Foto: Henning Hjorth
Det var betonværket her, der i 2015 både mistede og fik et nyt certifikat. Tre år senere leverede selskabet beton til fundamentet under 86 meters højhus på Amager. Foto: Henning Hjorth
 

Reglerne er gode
Med certifikatet fra Bureau Veritas har BG Beton i Nordhavn officielt levet op til reglerne, mens det leverede beton til fundamentet under højhuset.

Her er styrken konstateret langt lavere end godkendt, ligesom der er fundet byggeaffald.

Denne sag til trods, mener Dorthe Mathiesen ikke, at kontrollen af betonproducenter skal skærpes.

- Som betonbranche er det altid kedeligt med en sådan sag, hvor en enkelt leverandør, der pt. efterforskes for dokumentfalsk, bliver ansigtet udadtil på en hel branche.

Annonce:

- Betonbranchen er som den øvrige byggemateriale-industri underlagt det samme certificeringssystem og er kendetegnet ved en høj grad af tillid imellem leverandører og entreprenører. Det er vores opfattelse, at denne tillid er fastholdt, skriver hun og understreger, at BG Beton ikke er medlem af brancheforeningen.

Bach Gruppen fik for nylig ransaget flere adresser af politiet, og Københavns Kommune har standset byggeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Løkke – for Ekstra Bladet bliver det en fest

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: