Annonce:
Annonce:

Boliglån med variabel rente er igen mest udbredt

Efter to år, hvor boliglån med fast rente har været mest populære, er lån med variabel rente tilbage i toppen

Annonce:
Følg Erhverv

Mange boligejere har udnyttet de stigende renter til at konvertere deres realkreditlån og på den måde skære i restgælden.

I 2022 omlagde boligejerne realkreditlån for næsten 375 milliarder kroner hvilket er det næsthøjeste beløb siden statistikkens begyndelse i 1995. Det viser nye tal fra bankernes interesseorganisation, Finans Danmark.

Ifølge Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, har 140.000 boligejere konverteret deres lån i de første ni måneder af 2022.

40 procent af dem har valgt at bytte en fast rente ud med en variabel rente og sammenlagt er de variabelt forrentede lån vokset med 149 milliarder kroner. Det er ifølge Brian Friis Helmer den største stigning i 12 år.

- Det er en ganske mærkbar udvikling, som på sigt har potentialet til at påvirke robustheden på boligmarkedet, skriver han i en kommentar til tallene.

Nu udgør lån med en variabel rente 53,2 procent af det samlede udlån og har altså igen indtaget pladsen som det mest udbredte realkreditlån.

Det er to år siden boliglån med fast rente blev det mest udbredte realkreditlån.

Selv om der har været stor aktivitet i bruttoudlånet, der både omfatter nye lån og konverteringer, er den samlede gæld ikke vokset. Den er derimod faldet en lille smule.

- Samtidig er boligmarkedet gået tre-fire gear ned, og det er ligeledes med til at sætte en markant bremse i udlånsvæksten.

- Den ekstremt begrænsede kreditvækst er med til at mindske sårbarheden på boligmarkedet i en tid, hvor priserne peger ned, skriver Brian Friis Helmer.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: