Cheføkonom: Forvent negativ rente i flere år

Presset på den danske krone er aftaget. Men der vil gå lang tid før Nationalbanken ændrer på rentesatserne

Følg Erhverv

Selv om presset mod kronen er aftaget, vil Nationalbanken ikke slække på pengepolitikken foreløbig, vurderer flere økonomer. Den toneangivende udlånsrente er i historisk bundrekord med kun 0,05 procent, mens renten på indskudsbeviser er minus 0,75 procent.

Det betyder, at det koster banker 75 øre for hver 100 kroner, bankerne har stående i Nationalbanken.

Cheføkonom i Sydbank Jacob Graven vurderer, at det kan vare ved i flere år, at bankerne skal betale for at have penge stående.

- Sådan som jeg ser det, vil det vare flere år. Renten på indskudsbeviser i Den Europæiske Centralbank er minus 0,2 procent, og Nationalbanken ligger lidt over.

- Når den begynder et hæve renten igen, vil det komme meget langsomt med små lempelser ad gangen, siger Jacob Graven til Ritzau.

Men der skal en længere periode til med udstrømning af valuta fra Danmark før Nationalbanken begynder at hæve renten igen.

- Den vil se tiden an længe, før der sker noget med pengepolitikken, siger han.

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen er enig i, at der vil gå lang tid med de negative renter.

- Det vender ikke lige med det samme, der skal decideret strømme valuta ud af landet før vi ser en stigning i renten, siger Jes Asmussen.

Med andre ord må landets banker indstille sig på, at det kan blive dyrt at have penge på indskudsbeviser i Nationalbanken.

Cheføkonom i bankernes brancheorganisation Finansrådet, Niels Storm Stenbæk, har tidligere vurderet, at hvis bankerne har godt 200 milliarder kroner stående på indskudsbeviser, og at de penge skal stå et helt år til negativ rente på 0,75 procent vil det koste bankerne 1,6 milliarder kroner.

Danmark er ikke med i den sidste fase af samarbejdet i den europæiske Økonomiske Monetære Union (ØMU), der omhandler den fælles centralbank og den fælleseuropæiske valuta.

Hvis vi havde euro i pengepungen frem for kroner, ville renten på indskudsbeviser være den samme som i ECB, og bankerne ville slippe billigere i omkostninger.

Danmark har ført fastkurspolitik siden 1982. Først var kronen bundet til den tyske D-mark, og siden til euroen, da den blev født.

Kronen må ikke svinge mere end 2,25 procent til hver side af den fastsatte centralkurs. Det svarer til 17 ører.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt