Cirkusser i pengenød: Men her går det godt

Cirkusser i Danmark har mere end svært ved at tjene penge, men DR’s voldsomt populære Cirkus Summarum samt Søren Østergaards Zirkus Nemo leverer overskud. Førstnævnte giver flere millioner

Rasmus Bjerg (tv.), der har været med i Cirkus Summarum og Søren Østergaard (th.) oplever stor popularitet med hver deres målgruppe. (Foto: Polfoto)
Rasmus Bjerg (tv.), der har været med i Cirkus Summarum og Søren Østergaard (th.) oplever stor popularitet med hver deres målgruppe. (Foto: Polfoto)
Følg Erhverv

Mens de klassiske danske cirkusser er i store økonomiske problemer – senest med nyheden om Cirkus Benneweis pause i 2016 - så er der derimod masser at glæde sig over for de mere utraditionelle af slagsen, der tæller Cirkus Summarum og Zirkus Nemo.

Søren Østergaard, der både står bag og på Zirkus Nemos manege, kan præsentere et overskud de seneste to regnskabsår. Samlet leverer han 250.000 kroner i overskud, hvilket må betegnes som en stor succes, hvis man sammenligner med de millionunderskud, som blandt andet Arena og Benneweis har leveret.

(Se tabel nederst i artiklen)

Han nærmer sig dog på ingen måde Cirkus Summarum, hvor kendte børneværter fra DR optræder. Udover DR står Muskelsvindfonden bag forestillingen, og i deres seneste regnskaber fra 2013 og 2014 fremgår det, at det samlede overskud endte på ti millioner kroner.

’Cirkus Summarum satte publikumsrekord - igen - og oplevede et forsalg, der nærmest væltede os omkuld,’ skriver organisationen i regnskabet fra 2014.

Debat om DR

Summarums rolle på cirkus-markedet har tidligere og er stadig genstand for stor debat grundet DR’s involvering. Flere cirkusdirektører har kaldt det ’konkurrenceforvridende’ at en statsfinansieret virksomhed konkurrerer med små private virksomheder, men i slutningen af sidste år, besluttede DR ikke at gøre noget ved kritikken.

Historiker og inspektør for Cirkusmuseet Mikkel Knudsen mener, at den meget skarpe prioritering af små børn som målgruppe, er årsagen til succes. Men han vil ikke kalde det for et ’rigtig cirkus'.

- Det er et super fint show, ingen tvivl om det, men det ødelægger lidt billedet af' hvad folk forbinder med cirkus. Børn der ser Summarum, tror at det er cirkus, men det er det jo ikke. Det er en fin præsentation af DRs figurer og produkter, men det er bare ikke cirkus, siger han.

Kjeld Christensen, der er formand i Danmarks Tivoli Forening, som repræsenterer mange af de kendte cirkusser, tror, at børnenes ønsker skal mere i fokus for de traditionelle cirkusser.

- Der er ingen tvivl om, at man går i cirkus for børnenes skyld, og hestene og elefanterne er meget flotte at se, men det er jo klovnen, som børnene gerne vil se, og der er måske for lidt af den slags, siger han. 

Stuhr, stuhr problemer: Cirkusser i kamp for livet

Voksen målgruppe

Søren Østergaard, der i øjeblikket er i Thailand og derfor ikke kan blive interviewet, har i modsætning til alle de andre danske cirkusser kun voksne som målgruppe.

- Han er benskarp på, hvilket publikum han vil nå. Han siger jo nærmest at han ikke vil have børn - de skal i hvert fald ikke forvente at se den gængse klovn. Det er voksenhumor, og der er lidt ironisering over det, selvom han stadig har professionelle artister. Han er ikke en konkurrent til de traditionelle, som er mere rettet mod børnefamilierne, siger Mikkel Knudsen.

Helt generelt mener Mikkel Knudsen, at cirkusserne udover at håbe på hjælp fra myndighederne i forhold til eksempelvis pladsleje også skal nytænke sig selv, men helt præcist hvordan er naturligvis det gode spørgsmål til en million kroner.

- Hvis jeg havde svaret, var jeg nok en rig mand. Men jeg tror, at man i den kommende tid vil hive andre elementer ind i cirkus. Et godt eksempel er Cirkus Arena, som sidste år turnerede med Uffe Holm og Signe Lindkvist, men det kan også være, at man målretter sin målgruppe endnu skarpere. Så man laver deciderede børneforestillinger. Måske også at man kommer til at begrænse sig. Simpelthen ved at tage til færre byer, siger han.

 

Cirkus Seneste resultat Forrige resultat Egenkapital
Cirkus Arena* -3.400.000   -3.300.000
Cirkus Benneweis -1.500.000 -290.000 500.000
Cirkus Danebrog** -1.400.000 - 400.000 - 350.000
Cirkus Baldoni***      
Zirkus Nemo 100.000 150.000 310.000

* Har været konkurs flere gange, hvorfor det nuværende selskab kun har aflagt regnskab én gang.

** Under tvangsoplsøning. Vil fortsætte i nyt selskab.

*** Nyt firma står bag, hvorfor regnskab endnu ikke er aflagt. Tidligere firma gik konkurs.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.