Danske aktier tager historisk stort fald

Det danske C20 Cap indeks tager dramatisk fald på ugens første dag. Panikagtige scener, siger analytiker

Det danske C20 Cap indeks lukker med det største endagsfald i indeksets historie på 5,4 procent i kurs 904,79.

Et så dramatisk fald er ikke set på indekset, der har eksisteret siden 2011, siden august sidste år, hvor C20 Cap lukkede med et fald på 4,65 procent.

Det er samtlige af indeksets tyve aktier, der har taget en tur nedad og er endt i rødt ved lukketid.

Men værst ender aktiehandlen for medicinalvirksomheden Genmab, der falder mere end 11 procent.

Også Vestas, der ligesom DSV og Pandora fremlægger årsregnskab tirsdag, ender med klø. For Vestas bliver det til et fald på næsten 10 procent, mens DSV falder 7,7 procent og Pandora falder liger under seks procent.

- Det er nogle voldsomme scener. Det nærmer sig panikagtige tilstande på markedet, siger senior aktierådgiver hos Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Han ser ikke nogen entydig forklaring på de dramatiske fald, men tegner derimod billede af en gennemgående nervøsitet på markedet.

- Jobrapporten fredag var til den svage side, men der var gode elementer, så den kan ikke udløse det i sig selv. Valutareserverne i Kina faldt heller ikke så meget som ventet, siger Martin Munk med henvisning til nøgletal fra USA og Kina.

De danske aktier er da heller ikke alene om at tage store fald.

Samtlige af de europæiske aktieindekser slutter i rødt og tegner et dystert billede af mandagens aktiehandel. Værst ser der ud for de græske aktier, som falder med mere end 10 procent.

Kursfaldene kommer på et tidspunkt, hvor oliepriserne fortsat ligger meget lavt, samtidig med at usikkerheden om den kinesiske økonomi råder.

CAP-indekset har eksisteret siden november 2011, og i modsætning til C20 kan ingen aktie vægte mere end 20 procent i indekset.