Annonce:
Annonce:

Danskerfirma afsløret: - Det ser meget suspekt ud

Eksperter undrer sig over dansker-firmas selskabskonstruktioner i udlandet, når det hævder at være dansk. Sporet fører blandt andet til græsk ferieø

Annonce:
Følg Erhverv

Ved du noget? Så skriv fortroligt til Ekstra Bladets journalist på MR@eb.dk, eller krypteret til Ryrso@protonmail.com

Store hæderkronede virksomheder tager kraftig afstand fra danskerfirmaet Hybrid Power System Group (HPSG), som hævder at ville bygge et revolutionerende grønt kraftværk i det lille land Surinam i Sydamerika.

Det har Ekstra Bladet kunnet afsløre i samarbejde med mediet Danwatch, og eksperter ser tegn på, at der kan foregå noget ulovligt i danskerfirmaet.

- Det ser meget suspekt ud. Sandsynligheden for, at det er en legitim forretning, vil jeg vurdere som værende meget lav, siger Tom Kirchmaier, professor og forsker ved CBS og London School of Economics med speciale i økonomisk kriminalitet.

- Spørgsmålet for mig at se er, om der er tale om hvidvask i stor skala, eller om de har gang i noget andet. Men på nuværende tidspunkt er der ikke en rygende pistol, siger han videre.

Annonce:

Til grund for sin vurdering ligger Kirchmaier blandt andet, at danskerne er overordentligt hemmelighedsfulde omkring, hvem der er ejere af de selskaberne i koncernen, hvor pengene flyder hen, hvor pengene til milliardprojektet i Surinam kommer fra, samt at selskabskonstruktionen grundlæggende virker ulogisk.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tråde til ferieø
HPSG-selskaberne har nemlig tråde til selskaber i både Holland og Grækenland, selvom det er blevet beskrevet som et dansk foretagende.

- Det er grundlæggende underligt, hvorfor ejerskabet af selskaberne i Holland skal til et græsk selskab, når der tilsyneladende ingen forbindelse er til Grækenland.

- I praksis betyder det, at det er svært at gennemskue, hvem der reelt ejer selskaberne, og hvor penge flyder hen. Der er bestemt nogle alarmklokker, der ringer, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er partner i firmaet Fraud React som bl.a. hjælper firmaer med at afdække svindel.

Annonce:

Ifølge både Kirchmaier og Dedenroth gør brugen af det græske selskab mulighed for at sløre, hvad der reelt foregår i koncernen. Det græske selskab ved navn Salesgroup Development er stiftet af opfinder og stifter af HPSG Jesper Nielsen i 2005. Grækenland har adskillige forskellige erhvervsstyrelser, der samtidig i ringe grad er digitaliseret og offentlige.

Kontroltrykket er ifølge Tom Kirchmaier også ringere end i andre europæiske lande. Det lader da heller ikke til, at Jesper Nielsens selskab på noget tidspunkt har indsendt regnskab til styrelsen, der ikke ligger inde med nogen. Jesper Nielsen siger dog, at han har indsendt regnskaber.

Artiklen fortsætter under galleriet - åbn galleriet i fuld skærm og se mændene bag.

Her er mændene bag mystisk firma

Opfinderen: Jesper Nielsen har ifølge CVR-registeret 10 konkurser bag sig og er opfinder af den banebrydende teknologi. Han er uddannet skibsbygger og medstifter af HPSG. Foto: Privat
Pengemanden: Jesper Carvalho Andersen er ifølge direktør i HPSG Benny Falk rådgiver for HPSG, der hjælper med finansieringen. Men ifølge Carvalhos egen hjemmeside er han medstifter af selskabet tilbage i 2014. Carvalho Andersen var direktør for den skandinaviske del af tøjmærket Zara i 00'erne. Foto: Rune Johansen / Ritzau Scanpix
Direktøren: Benny Falk var i 2001 med i Robinson-ekspeditionen og har tidligere haft et murerfirma. De senere år, har han haft selskaber i Storbritannien. Hvor han bor i dag, vil han ikke fortælle, men det er ikke i Danmark. Foto: Ekstra Bladet
Eks-politikeren: Niels Jørgen Langkilde har siddet i Folketinget for Konservative fra 1994-1998. Ved kommunalvalget, stillede han op for samme parti i Faaborg-Midtfyn Kommune. Han har en lille ejerandel af HPSG. Ved siden af erhvervseventyret er han formand for Patientforeningen. Foto: Privat
Cannabis-direktøren:Michael Lumby er ifølge HPSG's hjemmeside driftsdirektør i selskabet. Lumby er tidligere medejer af cannabis-selskabet Cibid Group og var indtil i sommer direktør i samme. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Rækkehus
Gennem det græske firma, ejer Jesper Nielsen to hollandske HPSG-selskaber, mens et tredje HPSG-firma i Holland ejes af en hollænder med surinamesisk baggrund.

Deres præcise relation til koncernens selskab i Surinam, der har kontrakten med den surinamesiske regering om at bygge kraftværket, er uvist.

Annonce:

Men ifølge direktøren i firmaet i Surinam, Benny Falk, ejes selskabet i det lille sydamerikanske land ikke af andre firmaer, men af fire privatpersoner udover ham. Hvem de fire andre er, vil direktøren dog ikke fortælle.

I Holland har Jesper Nielsens to selskaber adresse i et rækkehus ved Amsterdam.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jesper Nielsen har for nylig stiftet to HPSG-selskaber i Holland, som har adresse i rækkehuset her i byen Amstelveen tæt ved Amsterdam.
Jesper Nielsen har for nylig stiftet to HPSG-selskaber i Holland, som har adresse i rækkehuset her i byen Amstelveen tæt ved Amsterdam.
 

Det tredje HPSG-selskab i Holland ejes af en hollænder med surinamesisk baggrund og har adresse i et lejlighedsbyggeri.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lejlighedsbyggeriet hvor det tredje HPSG-selskab har hjemme ses her i en forstad til Amsterdam. Foto: Jaap.nl
Lejlighedsbyggeriet hvor det tredje HPSG-selskab har hjemme ses her i en forstad til Amsterdam. Foto: Jaap.nl
 

Trods selskabernes umiddelbart ydmyge adresser for en koncern, som står på tærsklen til at skulle bygge et kraftværk til 7,7 milliarder kroner, har selskaberne 6-8 ansatte og et kontor, fortæller direktøren Benny Falk.

Hvorfor selskaberne i så fald skulle have registreret andre adresser i det hollandske selskabsregister end på deres kontor er uvist.

Stripklub og restaurant
Det er også uvist, hvorfor grundlægger af HPSG og selverklæret opfinder Jesper Nielsen gerne vil eje de to hollandske selskaber gennem firmaet på Rhodos, for det har han ikke ønsket at svare på.

Annonce:

Opfinderen er ifølge nyligt indhentede dokumenter fra det græske selskabsregister dets eneste ejer.

Det græske firma har som datterselskaberne i Holland også en adresse, de færreste nok vil forbinde med revolutionerende grøn teknologi. Selskabet ligger nemlig i en mindre to-etagers bygning på ferieøen, hvor der ifølge Google Maps blandt andet ligger en restaurant og en stripklub.

Kraftværket i Surinam skal stå færdigt i 2023, og man er ifølge Benny Falk i gang med at fjerne træer, hvor værket skal stå.

Ekstra Bladet og Danwatch har været i kontakt med de involverede danskere, og de afviser alle sammen, at der skulle foregå noget problematisk eller ulovligt i selskaberne.

Grundlægger: - Det var et råd jeg fik

Jesper Nielsen er grundlægger af HPSG og ifølge ham opfinderen af et revolutionerende grønt kraftværk, selskabet vil bygge i Surinam. Foto: Privat
Jesper Nielsen er grundlægger af HPSG og ifølge ham opfinderen af et revolutionerende grønt kraftværk, selskabet vil bygge i Surinam. Foto: Privat
 

Vi har talt med et par eksperter, og de siger begge to, at de undrer sig lidt over, at ejerskabet (af selskaberne i Holland, red.) skal til Grækenland, da du jo er dansker og bor i Danmark, og at det er fremlagt som om, at det er dansk selskab HPSG.

- Det er mig bekendt fuldstændig lovligt og helt normalt. Det kan man jo gøre, som man vil. Det er jo ikke noget, som en professor eller nogen som helst andre har noget med at gøre, og de kan jo kalde det, hvad de vil. Jeg har drevet en ærlig forretning, og jeg forholder mig til det helt stille og roligt, siger Jesper Nielsen.

Vi kan se, at det græske selskabsregister ikke er noget, som er særligt åbent over for offentligheden, og det er svært at finde informationer. Man kunne få den tanke, at man godt kunne lide at have et selskab i Grækenland, fordi der ikke er så meget offentlighed omkring, hvad der foregik?

- Nå, det har jeg ikke været klar over. Jeg synes ellers, de er strenge nok på regnskaber og ting og sager. Det må jeg sige, siger Jesper Nielsen.

Hvordan kan det være, at du kører ejerskabet til Grækenland?

- Det ved jeg ikke hvorfor. Det var et råd, jeg fik. Så det ved jeg ikke, siger Jesper Nielsen.

Hvad var det fornuftige i at køre det til Grækenland ud fra det råd, du fik?

- Jamen, det ved jeg ikke. Det var fordi, at det er mine børn, der ejer det jo. Men det er jo egentlig personlige ting, du kommer ind på nu. Det har intet med projektet at gøre, siger han.

Ekstra Bladet og Danwatch har kort tid inden interviewet med Jesper Nielsen indhentet dokumenter fra det græske selskabsregister vedrørende hans firma Salesgroup Development. Her fremgår det, at Jesper Nielsen er eneste ejer, og at den græske erhvervsstyrelse ikke er besiddelse af nogen regnskaber fra selskabet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Har dansk spiontjeneste ofret sin mand?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: