Annonce:
Annonce:

Danskerne låner rekordmeget i realkreditten til boligkøb

I tredje kvartal tog danskerne realkreditlån for 43,5 milliarder. Det er det højeste i statistikkens levetid

Der har været gang i boligmarkedet under corona. I tredje kvartal lånte danskerne rekordmange penge i realkreditinstitutterne til boligkøb, viser tal fra Finans Danmark. (Arkivfoto) Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Der har været gang i boligmarkedet under corona. I tredje kvartal lånte danskerne rekordmange penge i realkreditinstitutterne til boligkøb, viser tal fra Finans Danmark. (Arkivfoto) Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Erhverv

Det er efterhånden en velkendt historie, at boligmarkedet er buldret frem under corona, og nu bekræfter endnu et tal den historie.

Danskerne lånte i tredje kvartal rekordmange penge i realkreditinstitutterne. Det viser tal fra brancheorganisationen Finans Danmark.

Her blev der lånt 43,5 milliarder kroner til boligkøb. Det er det største udlån på et kvartal i levetiden for statistikken, der er lavet siden 1995.

Det store udlån kommer ifølge Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering, oven på et stort antal handler i første halvdel af året.

- En boligkøber får først sit lån, når vedkommende overtager boligen, og typisk går der noget tid, før det sker.

- Det kan forklare den stigning i udlån, vi ser, selv om handelsaktiviteten i den seneste periode har været dalende, siger han i en pressemeddelelse.

Annonce:

På vej ned
Boligpriserne er steget stejlt under corona, og til salg-skiltene er hurtigt blevet fjernet igen. Men den seneste tid er markedet gået lidt ned i gear.

I tredje kvartal blev der ifølge tal fra Boligsiden, der er ejet af landets mæglere, solgt 20 procent færre boliger end i samme periode sidste år.

Med et realkreditlån kan der lånes op til 80 procent af ejendommens værdi.

Det sker ved, at et realkreditinstitut udsteder en obligation, som bliver købt af en investor. Boligkøberen får pengene og skal betale rente til investoren.

Der er et krav om, at man skal komme med mindst fem procent af pengene, når man køber bolig. Låner man også de 80 procent i realkreditten, kan de sidste 15 procent lånes i banken.

Kan ikke sammenlignes med nullerne
Selv om der bliver lånt flere penge, kan det ifølge boligøkonom Mikkel Høegh, Jyske Bank, ikke sammenlignes med væksten i nullerne inden finanskrisen.

- Der var meget mere aktivitet i nullerne, og der valgte man også noget mere risikable lån, siger økonomen.

Annonce:

Det var lån med afdragsfrihed med en rente, der ikke er fast, men som bliver tilpasset på et bestemt tidspunkt.

- De såkaldte rockerlån. Men de udgør en væsentligt mindre del af det samlede udlån i dag end dengang, siger Mikkel Høegh.

Alligevel tror han dog ikke, vi er færdige med at snakke om et muligt indgreb på boligmarkedet, som blandt andet Nationalbanken har opfordret til.

- Jeg tror dog, det er klogt at se tiden an, fordi timingen i det her er super vigtig, lyder det fra boligøkonomen.

Det Systemiske Risikoråd, som rådgiver regeringen, henstillede tidligere på året til, at regeringen greb ind. Det blev dog afvist.

De samlede realkreditudlån i juli, august og september fordeler sig på 21.714 lån. Det er det højeste antal på et kvartal i 16 år.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: