Den Europæiske Centralbank øger coronastøtteopkøb med 600 milliarder euro

Den Europæiske Centralbank øger sit støtteopkøbsprogram. Det kan være godt nyt i Danmark, vurderer økonom

Den Europæiske Centralbank og formand Christine Lagarde har skruet op for sit støtteopkøb. Foto: Kai Pfaffenbach/arkiv/Reuters
Den Europæiske Centralbank og formand Christine Lagarde har skruet op for sit støtteopkøb. Foto: Kai Pfaffenbach/arkiv/Reuters

Den Europæiske Centralbank (ECB) øger sit støtteopkøb til at afhjælpe under coronakrisen.

Det øges med 600 milliarder euro - svarende til cirka 4500 milliarder kroner - så det nu er på 1350 milliarder euro - omkring 10.100 milliarder kroner.

Det er konklusionen efter bankens rentemøde torsdag.

Her ændres der ikke ved de ledende rentesatser. Indlånsrenten er dermed fastholdt på minus 0,50 procent.

Det oprindelige støtteopkøb på 750 milliarder euro blev lanceret i marts.

Det kommer til at løbe til mindst juni 2021. Centralbanken vil dog fortsætte, indtil det vurderes, at coronakrisen er ovre, oplyses det torsdag.

I marts var tidshorisonten året ud.

Udvidelsen af opkøbsprogrammet er ifølge Sydbanks cheføkonom, Søren V. Kristensen, en god nyhed i Danmark.

Det kan nemlig gøre den danske regning for hjælpepakken under coronakrisen billigere, ligesom boligejerne kan se frem til lave renter en rum tid endnu.

- Det kan betyde, at mange andre investorer vil kigge mod Danmark, når de skal finde obligationer at investere i.

- Det vil betyde, at vi kan se frem til lave renter - både når det kommer til statsrenterne (på statsobligationer, red.) og realkreditrenterne, vurderer han.

Finansministeriet kunne i slutningen af maj fortælle, at den danske stat havde brug for 294 milliarder kroner i finansiering i år.

Det er 207 milliarder kroner mere, end forventningen var i slutningen af 2019, hvor coronavirusset ikke havde ramt verden.

Pengene hentes blandt andet gennem udstedelsen af statsobligationer på de finansielle markeder, der er lån med løbetid mellem 2-30 år.

Beslutningen på torsdagens rentemøde var ifølge Søren V. Kristensen i grove træk, som aktørerne på de finansielle markeder havde forventet.

- Faktisk vil jeg sige, at pakken er lidt større, end investorerne i al almindelighed havde forventet. Det kan man også se på markederne, hvor investorerne tager godt imod den, siger cheføkonomen.