Døm selv - danske modehuse i kopikrig over denne jakke: - Det er afpresning

Baum und Pferdgarten og DK Company er endnu en gang røget i strid med hinanden over en kopisag

Det er Baum und Pferdgartens pelsjakke til højre, der er omdrejningspunktet for striden. Foto: Baum und Pferdgarten
Det er Baum und Pferdgartens pelsjakke til højre, der er omdrejningspunktet for striden. Foto: Baum und Pferdgarten
Følg Erhverv

For otte måneder siden havde modevirksomheden Baum und Pferdgarten en kopisag kørende mod landets næststørste modehus, DK Company.

Nu er de så røget i totterne på hinanden igen.

Men mens det dengang lykkedes forholdsvist hurtigt at finde frem til et forlig, så virker det denne gang til at være en noget sværere mission - hvis ikke umulig.

De to selskaber er raget uklar over en jakke med leopardprint kaldet Bellona. Ifølge Baum und Pferdgarten har DK Company kopieret den med mærket Ichi. Men det afviser sidstnævntes direktør, Jens Poulsen.

- Hvis vi har gjort noget forkert, så kigger vi på det. Men her mener jeg, at det fuldstændig er taget ud af den blå luft. Pasformen, overskæringen, foret og kvaliteten er helt forskellig, og ingen kan tage patent på dyreprint. Vi laver en overskæring på ærmet, som er orange i stedet for bordeaux, og den er halv størrelse af deres - så det har ingenting med kopi at gøre, siger han til Ekstra Bladet.

Døm selv herunder.

Artiklen fortsætter under billederne ...

Jakken fra Ichi, som DK Company ejer. Foto: Baum und Pferdgarten
Jakken fra Ichi, som DK Company ejer. Foto: Baum und Pferdgarten

Baum und Pferdgartens jakke. Foto: Baum und Pferdgarten
Baum und Pferdgartens jakke. Foto: Baum und Pferdgarten
 

Afviser krav
Fredag 26. oktober sendte Baum und Pferdgartens advokat et brev til DK Company med nogle krav.

- Her står der, at de skal gå med på nogle vilkår, og det gør de så ikke. Nu tager vores advokat så den herfra, og planen er, at den skal køre i Sø- og Handelsretten, siger Teis Bruun, der ikke vil gå nærmere ind på, hvilke 'vilkår' der er tale om.

Han mener samtidig, at det er en skærpende omstændighed, at der var en sag for otte måneder siden.

- I februar måned henvender vi os til DK Company i en anden sammenhæng, hvor de har kopieret et af vores produkter. Her står der, at de inden for x antal dage skal anerkende at have overtrådt vores designrettigheder. Men det gør de ikke, så vi melder ud i pressen, at vi lægger sag an mod dem. Så går der 48 timer, og det ender med et forlig. De anerkender, at de har overtrådt designrettighederne og trækker deres produkter tilbage.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Et ældre billede af Teis Bruun (tv.) sammen med sin bror, Bjørn. De havde sammen tidligere Bruuns Bazaar, men nu ejer og driver de Baum und Pferdgarten. Foto: Mik Eskestad
Et ældre billede af Teis Bruun (tv.) sammen med sin bror, Bjørn. De havde sammen tidligere Bruuns Bazaar, men nu ejer og driver de Baum und Pferdgarten. Foto: Mik Eskestad
 

Afpresset
Men denne gang ser det ikke ud til at kunne blive tilfældet. Slet ikke fordi Jens Poulsen føler sig afpresset af Baum und Pferdgarten.

- Da vi ser varen, mener vi ikke, der er tale om en kopi. Men da har de allerede nået at true os ved at sige, at hvis ikke vi betaler 125.000 kroner yderligere ud over det beløb, de har forlangt som en mulig erstatning, så vil de gå til pressen. Og det er afpresning i mine øjne. Det svarer til, at du ringer til en og siger, 'hvis ikke jeg skal fortælle noget om dig, skal jeg have 125.000 kroner, men jeg ved ikke, om du er skyldig eller ej'.

Da DK Company afviser kravene, sender Baum Und Pferdgarten en pressemeddelelse ud, hvor de anklager modehuset for at kopiere dem. Det ender som en sag hos blandt andet Branchebladet Tøj og Fashionforum.

- Jeg synes, det er meget groft at sende sådan noget ud. Jeg kunne forstå, hvis de sagde, at 'vi er uenige om det her, og derfor kører vi nu en sag. Hvis vi vinder, kan vi så fortælle om det bagefter'. Men det sker ikke her. Det er ren og skær selvpromovering, og det er rigtig skadeligt for os.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Jens Poulsen er koncerndirektør for DK Company. Han afviser, at hans selskab bevidst kopierer fra andre. Men man følger diverse modetrends, hvorfor nogle modeller kan virke lidt ens. Foto: Gregers Tycho
Jens Poulsen er koncerndirektør for DK Company. Han afviser, at hans selskab bevidst kopierer fra andre. Men man følger diverse modetrends, hvorfor nogle modeller kan virke lidt ens. Foto: Gregers Tycho
 

'Transparens'
- Jens Poulsen mener, at der er tale om afpresning. Hvad siger du til det?

- Det kan man jo godt diskutere. Det er selvfølgelig uheldigt, at man i første omgang overtager vores designrettigheder, og så føler man, at hvis det koster nogle penge at lave et forlig, så kan man godt føle, at man bliver afpresset. Det kan jeg godt forstå, men det er der jo ikke noget galt ved. Hvis jeg havde kopieret nogle andres produkter, og folk ville afpresse mig for, at jeg skulle betale en erstatning eller hvad man kalder det. Det er jo sådan, det er, siger Teis Bruun.

- Afpresning er vel ikke i orden. Han mener jo, at I afpresser ham ved at true ham med, at hvis ikke I får nogle ekstra penge, så går I til pressen.

- Ja, men tanken for os er, at når der er de her sager, så ønsker vi at kommunikere dem og have en transparens omkring det, vi gør. Dvs. hvis vi føler, at nogen overtræder vores designrettigheder, så ønsker vi som udgangspunkt at kommunikere det. Længere er den ikke.

- Men ikke hvis I fik 125.000 kroner oveni?

- Jeg ved ikke, hvad de har takseret det til. Det er jo noget, advokaterne har talt om. Det kommer an på, hvor mange styk der er kopieret, og hvad det takseres til i forhold til en erstatning. Jeg har ikke forstand på det, andet end det ofte er et relativt lavt beløb.     

Ærgerlig
Han er generelt ked af, hvordan sagen er forløbet.

- Jeg må anerkende, at det bliver en følelsesmæssig ting for mit vedkommende, og det er selvfølgelig ikke særligt smart. Hvis de endelig skal finde nogen at blive inspireret af, så find dog nogen uden for Danmark. Jeg synes, det er enormt ærgerligt - vi bruger meget tid på det herinde. Nu kører vi sagen, og så ser vi, om vi har ret eller ikke har ret.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.