Annonce:
Annonce:

ECB hæver renten

For sjette gang i træk har ECB torsdag eftermiddag valgt at hæve renten som svar på den høje inflation

Den Europæiske Centralbank (ECB) har torsdag hævet renten for sjette gang i træk. Foto: Heiko Becker/Reuters
Den Europæiske Centralbank (ECB) har torsdag hævet renten for sjette gang i træk. Foto: Heiko Becker/Reuters
Annonce:
Følg Erhverv

Den Europæiske Centralbank (ECB) hæver torsdag sin ledende rente med 0,5 procentpoint til 3,0 procent.

Det oplyser banken i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag.

Det er sjette gang i træk, at centralbanken hæver renten. I juli sidste år hævede ECB renten for første gang siden 2011. Dengang blev den hævet til 0,0 procent.

Renteforhøjelsen er centralbankens modsvar på inflationen, der har været usædvanligt høj det seneste halve år.

Centralbanker bruger renteforhøjelser som et værktøj til at dæmpe forbruget og dermed prispresset.

Der har været spekuleret i, om centralbanken ville gå blødere til værks i kølvandet på den uro, som har præget banksektoren i den seneste periode.

Men det har altså ikke været nok til, at ECB har sænket farten, konkluderer Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Annonce:

- Den seneste tids massive uro har ikke givet slinger i valsen hos ECB, som bliver ved med at kæmpe benhårdt for at få inflationen ned.

- Det betyder meget for deres troværdighed, skriver han i en kommentar.

ECB italesætter situationen i sin seneste rentemeddelelse og gør det klart, at man er klar til at gribe ind for at bevare stabilitet i sektoren.

Som situationen er nu, er man dog ikke nervøs på vegne af sektoren.

- Banksektoren i euroområdet er robust med stærk kapital og likviditet.

- Under alle omstændigheder er ECB's politiske værktøjskasse fuldt udstyret til at yde likviditetsstøtte til euroområdets finansielle system, hvis det bliver nødvendigt, lyder det.

Den finansielle verden har været plaget af uro, siden den amerikanske bank Silicon Valley Bank i weekenden kollapsede og måtte dreje nøglen om.

Siden har en modvillig storinvestor fået aktiekursen i den schweiziske storbank Credit Suisse til at bølge voldsomt op og ned. Onsdag tabte den kortvarigt 30 procent i værdi.

Når ECB vælger at hæve renten, følger Nationalbanken typisk op med en tilsvarende stigning.

Det forventer Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank, også kommer til at ske torsdag.

- Vi er overbeviste om, at Danmarks Nationalbank følger trop og hæver den danske rente med 0,5 procentpoint, skriver han.

FAKTA: Sådan smitter renten hos ECB af på Danmark

Selv om Den Europæiske Centralbank (ECB) kun er centralbank for de lande, der bruger euro, smitter dens beslutninger også af på Danmark.

Torsdag hævede ECB renten med yderligere 0,50 procentpoint til 3,0 procent. Det er sjette stigning i træk.

Klokken 17 forventes Nationalbanken at hæve renten tilsvarende 0,50 procentpoint.

Læs her, hvorfor renten hæves:

* ECB's opgave er at sikre stabile priser. Målet er en inflation på to procent, men aktuelt er inflationen langt højere.

* ECB hæver derfor renten for udlån til forretningsbanker for at gøre det dyrere at låne pengene og mere attraktivt at spare op, så forbruget - forhåbentligt - stilner af, og inflationen dæmpes.

* Renteændringen smitter af på Danmark, da vi har fastkurspolitik for kronen i forhold til euroen, så den altid koster cirka 7,5 kroner.

* For at sikre det er Nationalbanken nødt til at lægge sin rente tæt på den, som er i ECB, da forskellen mellem renterne er af vigtig betydning.

* Hvis renten i Nationalbanken for eksempel er markant højere end i ECB, vil det være mere attraktivt at købe kroner i stedet for euro, og det vil betyde, at kronen vil stige i kurs og risikere at komme ud af det spænd, den skal være i.

* En renteændring drypper videre til danskerne, da renten på bankkontoen er delvist styret af renten hos Nationalbanken, der er bankernes bank. Det er dog i sidste ende den enkelte bank, som bestemmer kundens rente.

* Renteændringer har også betydning for boliglånene - særligt de variabelt forrentede realkreditlån, som mange boligejere har.

* Det skyldes, at pengene til lånene hentes på de internationale finansielle markeder, hvor investorer stiller dem til rådighed.

* De prøver at få det største afkast, og hvis renten bliver højere i eurozonen, bliver det mere attraktivt at flytte pengene derover. Renterne på de danske boliglån følger derfor med, så investorerne vil kaste penge i dem.

Kilder: ECB og Ritzau.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: