Annonce:
Annonce:

Efterforskes for dokumentfalsk: Nu tjekker firma sig selv

Multimillionærs byggefirma er meldt til politiet, efter kommune ikke kunne få ærlig dokumentation for skandale-byggeri - nu lader kommunen firmaet undersøge sig selv

Annonce:
Følg Erhverv

Ved du noget om BG Beton eller Bach Gruppen, så skriv til Ekstra Bladets journalist på mr@eb.dk

Selvom Bach Gruppen i foråret sendte dokumentation for fundamentet under et 23-etagers højhus på Amager til Københavns Kommune, der siden viste sig at være falsk, så spiller selskabet fortsat en central rolle i undersøgelsen af bygningen.

Det er nemlig mangemillionæren Finn Bachs firma, der selv står for at få taget betonprøver og få dem analyseret. Prøverne skal vise, hvorvidt betonen brugt i højhuset og andre bygninger på den store grund på Amager, lever op til de stillede krav i modsætning til fundamentet.

Til opgaven bruger Bach Gruppen sit rådgivningsfirma Norconsult, der har været med på byggeriet fra start, samt firmaet Pelcon. Norconsults Viborg-afdeling har til huse i en ejendom ejet af Bach Gruppen.

Gruppeformanden for De Konservative i Københavns borgerrepræsentation, Jakob Næsager, er stærkt kritisk over for, at udskældt byggefirma får lov til at undersøge sig selv. Foto: Nanna Navntoft
Gruppeformanden for De Konservative i Københavns borgerrepræsentation, Jakob Næsager, er stærkt kritisk over for, at udskældt byggefirma får lov til at undersøge sig selv. Foto: Nanna Navntoft
 

Annonce:

Rigmand tog røven på kommune: - Totalt til grin

Politiker: Ingen tillid
Viborgselskabet med rigmanden som formand efterforskes ellers i dag for dokumentfalsk.

Det sker, efter Københavns Kommune i foråret meldte selskabet til politiet, fordi de ikke havde overholdt et påbud om at dokumentere, hvilken beton der er brugt under højhuset på Amager.

Alligevel er det fortsat Bach Gruppen, der står for at tage betonprøver i selvsamme bygning samt den efterfølgende analyse. Og det bekymrer Jakob Næsager, der er gruppeformand for De Konservative i Borgerrepræsentationen.

- Jeg vil ikke lægge nogen som helst værdi i de prøver, der måtte være håndteret af Bach Gruppen.

- Hvis kommunen før har været udsat for dokumentfalsk af Bach Gruppen, har jeg ingen tillid til, at prøver, som selskabet håndterer, er korrekte.

Annonce:

Han mener samtidig, at kommunen - som betingelse for at give en ibrugtagningstilladelse, når bygningen står færdig - skal kræve, at det er eksterne firmaer, der har udtaget og analyseret prøverne helt uafhængigt af Bach Gruppen.

Jakob Næsager understreger samtidig, at han politisk vil arbejde for, at Bach Gruppen ikke får tilladelse til at tage bygningen i brug, hvis ikke prøver tages og analyseres helt uafhængigt af Bach Gruppen..

Skandalefirma: Rigshospitalet vil have undersøgt beton

Kommunen tavs
Ekstra Bladet har siden 23. november forsøgt at få svar fra Københavns Kommune om sagen. Trods adskillige rykkere ønsker de ansvarlige i kommunens teknik- og miljøforklaring ikke at forklare, hvorfor man trods mistanken om dokumentfalsk fortsat har tillid til, at Bach Gruppen undersøger sig selv.

Ifølge Transport- og Boligministeriet er der ellers netop i sager som denne mulighed for, at kommunen kan tage styringen.

Annonce:

'Der kan være situationer, hvor kommunen vurderer det nødvendigt selv at udtage prøverne (af betonen, red.). I disse tilfælde kan kommunalbestyrelsen med hjemmel i byggelovens § 19 forestå undersøgelsen.

'Det kan være relevant i situationer, hvor kommunen fx har mistanke om dokumentfalsk eller lignende. I forbindelse med undersøgelsen kan kommunen bistås af en person, som besidder relevant teknisk indsigt, hvis der skal foretages en undersøgelse af et teknisk forhold. Det vil således i den situation være muligt for kommunen selv at bestemme, hvilket firma der skal bistå kommunen,' oplyser ministeriet.

Multimillionær byggede uden tilladelse

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Finn Bach ønsker fortsat ikke at udtale sig om sin rolle i den omfattende sag. Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix
Finn Bach ønsker fortsat ikke at udtale sig om sin rolle i den omfattende sag. Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix
 

Direktør: Det er kommunens valg

Ekstra Bladet har de seneste måneder flere gange bedt om et interview med Finn Bach, der stifter og formand i Bach Gruppen. Men det ønsker han fortsat ikke at stille op til.

I stedet har Bach Gruppens PR-bureau som ved alle tidligere henvendelser fra Ekstra Bladet sendt en mail med kommentarer fra direktør Lene Christensen.

Annonce:

'Bach Gruppen har i tæt dialog med Københavns Kommune og eksterne rådgivere fastlagt et prøveprogram for Njals Tårnet og resten af byggerierne på Bryggens Bastion,' skriver hun.

'Alle prøveudtagninger og analyser bliver foretaget af eksterne ingeniørvirksomheder og eksperter fra Pelcon og Norconsult og bliver delt i sin helhed med Københavns Kommune og kommunens rådgivere i COWI og Statens Byggeforskningsinstitut.'

Ifølge hende står det kommunen frit for, hvilken løsning man vælger, når der skal udtages prøver:

'Skulle forvaltningen eller Teknik- og Miljøudvalget have ønsker til ændringer i prøveprogrammet eller valget af eksterne eksperter og rådgivere er vi selvfølgelig åbne for en dialog om det. Det har dog ikke været vores opfattelse, at det har været et ønske fra kommunen tidligere, da både Pelcon og Norconsult er anerkendte, uafhængige rådgivere på deres respektive felter.'

Annonce:

'Hovedfokus fra alles side har indtil videre været på at få analyseret og fundet den rigtige løsning for udfordringerne med Njals Tårnet. De foreløbige prøver fra de øvrige byggerier viser ifølge eksperterne på nuværende tidspunkt ikke tegn på svindel med betonkvaliteten,' lyder det videre fra Lene Christensen.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: