Ekspert: - Jeg håber på prisfald

Boligmarkedet er i massiv modvind, og derfor vil det være bekymrende, hvis ikke vi i den kommende tid ser et mindre fald i priserne, lyder det fra ekspert

Lukkes der for russisk til Europa, vil vi formentlig se store prisfald på boligmarkedet, vurderer Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter. . Foto: Gregers Tycho
Lukkes der for russisk til Europa, vil vi formentlig se store prisfald på boligmarkedet, vurderer Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter. . Foto: Gregers Tycho
Følg Erhverv

Det vil være en stor rød advarselslampe, hvis ikke stigningen i boligpriserne i den kommende tid damper af, og vi ser faldende priser.

Det mener Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter og derfor følge boligmarkedet tæt.

- Det mest sandsynlige scenarie for prisudviklingen på boligmarkedet er efter min vurdering ikke, at vi vil se et dramatisk sammenbrud og voldsomme prisfald. Men jeg tror og håber, at vi vil se mindre prisfald i den kommende tid. For det er ikke sundt, at det fortsætter på denne her måde, siger han.

Den lidt opsigtsvækkende melding skyldes, at man ifølge Curt Liliegreen bør se effekterne af, hvad der sker omkring os i verden og den underliggende økonomiske virkelighed, afspejle sig på boligmarkedet.

Boligmarkedet er følsomt over for renterne på realkreditlån, eftersom finansieringen af boligen for de fleste optager en stor del af det månedlige rådighedsbeløb. Stigende renter påvirker altså manges mulighed for at købe bolig.

Artiklen fortsætter efter videoen...

Inflationen steg i Danmark til seks procent i marts måned mod 5,3 procent i februar, og det kan mærkes i de danske husholdninger. Ikke siden 1985 har man set kraftigere prisstigninger herhjemme. Her får du et overblik over udviklingen i prisen på fem af de mest populære dagligvarer

Det er ikke kun boligerne, der bliver dyrere. Det gør dine dagligvarer også.
 

Ekstremt
Og på realkreditrenterne har man set en ekstremt hurtig stigning. Fra for lidt over et år siden at kunne få et fastforrentet lån over 30 år til 0,5 procent i rente, til i dag at skulle betale 3,5 og måske snart fire procent.

Samtidig er en mangedobling af prisen på naturgas noget, som kraftigt fordyrer de løbende udgifter ved at eje et hus med gasfyr, ligesom at den ekstremt høje inflation udhuler danskernes købekraft.

Hidtil har eksperter trods to-cifrede prisstigninger på boligmarkedet under corona-pandemien, hele 30 procent i Hovedstadsområdet, afvist, at der skulle være tale om en boligboble, som man så under finanskrisen.

Men hvis boligmarkedet fortsætter ufortrødent i den nuværende situation, vil advarselslamperne begynde at blinke hos Curt Liliegreen.

- Alt boligøkonomisk teori siger, at prisstigningerne i den nuværende situation vil holde op og tage et lille dyk. Hvis det ikke sker, vil det være bekymrende. Fortsætter priserne med at stige, vil det faktisk være mere bekymrende, end hvis vi ser mindre prisfald.

- Hvis priserne bevæger sig væk fra, hvad de ud fra fundamentale faktorer som arbejdsløshed, renter og skat burde være, så vil jeg vurdere, at risikoen for en større korrektion i priserne bliver større. Så jeg vil hilse mindre prisstigninger velkomne, siger han.

Korrektion
En korrektion i markedet forstås som et større prisfald, ofte omkring 10 procent eller mere, og risikoen for det scenarie vil altså ifølge Curt Liliegreen stige, såfremt vi ikke i den kommende tid ser mindre prisfald.

Men også krigen i Ukraine kan udløse en sådan korrektion.

- Hvis der bliver lukket for energien fra Rusland, så vil vi ikke kun blive ramt af inflation, men også af en økonomisk krise. Og så vil boligejerne være fanget i den situation, hvor renterne stiger, men hvor selskaberne vil være nødt til at afskedige medarbejdere, og vi får stigende ledighed. Det tror jeg også psykologisk vil være lidt af et knæk.

- Så tror jeg, at vi vil se en korrektion i boligmarkedet på omkring 10 procent, siger Curt Liliegreen.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind