Her bliver det sværest at finde nye medarbejdere

Det kan være svært for virksomheder at rekruttere nye medarbejdere i Vestjylland, Sønderjylland og på Vestfyn.

Flere og flere er kommet i job, og ledigheden er faldet i årene siden 2013, hvor der skete en kraftig jobvækst.

Men den udvikling kan vise sig at blive en udfordring for virksomheder med vokseværk. De skal være meget bevidste om, hvor de placerer sig, hvis de gerne vil tiltrække ny arbejdskraft.

For det er ikke alle steder i Danmark, det er helt nemt at rekruttere. Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv, der har vurderet, hvordan rekrutteringsmulighederne adskiller sig i danske kommuner frem mod 2020.

»Hvis man som virksomhed skal vælge geografisk placering, eksempelvis hvis produktionen skal udvides, så kan det være relevant at kigge på, hvilke områder det vil være nemmest at rekruttere i. Det kan altså være en god idé at kigge mod de områder, hvor der er en vis ledighed,« skriver Steen Bocian, cheføkonom ved Dansk Erhverv, i analysen.

Søger virksomheden eksempelvis mod Vestjylland, Vestfyn og Sønderjylland, kan det blive en stor udfordring for virksomheden at finde nye medarbejdere.

Det er særligt gældende i den vestjyske kommune Ringkøbing-Sjern, hvor ledigheden ligger på 2,5 pct. Det er dermed kommunen med færrest ledige i hele Danmark.

Antallet af lønmodtagere arbejder sig stødt op

Problemet med rekruttering i Vestjylland, Vestfyn og Sønderjylland skyldes, at der ikke er mange jobsøgende i de områder, og at antallet af indbyggere, som er på jobmarkedet, kommer til at falde, vurderer Steen Bocian.

Særligt ø-kommunerne Ærø, Bornholm, Fanø og Langeland vil få svært ved at tiltrække ny arbejdskraft, da antallet af folk på arbejdsmarkedet falder.

Overordnet set vurderer Dansk Erhverv, at over halvdelen af landets kommuner kommer til at have et »stramt arbejdsmarked« over de næste år. I 62 kommuner vil ledigheden ligge på under 3 pct.

»Det er naturligvis ikke godt med høj ledighed, men en lidt højere ledighed giver vækstmuligheder i de pågældende kommuner. Det er i de områder, hvor virksomhederne umiddelbart vil have nemmest ved at finde nye medarbejdere, hvis virksomhederne ønsker at ekspandere deres produktion,« forklarer Steen Bocian.

Hvis arbejdspladsen derimod befinder sig i større byer i Østjylland eller på Sydsjælland, vil der måske komme en del flere henvendelser på et jobopslag.

Her er der nemlig mange jobsøgende sammenlignet med resten af landet, og ifølge Dansk Erhvervs analyse vil indbyggertallet vokse i de kommuner.

Den kommune med højest ledighed er Ishøj, hvor ledigheden ligger på 7 pct. Derudover er ledigheden stor i de største byer: København, Odense og Aarhus.

ledighed.PNG

»Ledighedens niveau siger ikke noget om de lediges kvalifikationer, men ledighedens niveau giver dog alligevel en indikation om, hvor arbejdsmarkedet er mest stramt,« forklarer Steen Bocian.

I 2020 vurderer Dansk Erhverv, ledigheden vil være højest i Ishøj, Rødovre, Frederiksberg, Aarhus, Odense, København, Næstved Nyborg, Sønderborg og Odsherred.

Her vil virksomhederne formentlig have lettere ved at rekruttere ny arbejdskraft.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen