EU-Kommissionen undersøger PostNords brug af statsstøttemidler

EU skal undersøge, om statsstøtte på 225 millioner kroner har været i strid med reglerne

PostNords levering af pakker er i konkurrence med private virksomheder, og EU-Kommissionen skal nu undersøge, om statsstøtte har været i strid med reglerne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
PostNords levering af pakker er i konkurrence med private virksomheder, og EU-Kommissionen skal nu undersøge, om statsstøtte har været i strid med reglerne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

EU-Kommissionen indleder en tilbundsgående undersøgelse af statsstøtte til PostNord.

Det oplyser kommissionen i en pressemeddelelse.

Sagen handler om et beløb på 225 millioner kroner, som den danske stat sidste år gav i tilskud til PostNord for at levere post i alle kroge af landet - kendt som befordringspligten.

Pengene skal dække, at det er en underskudsgivende forretning at levere post i hele landet, fordi der ikke bliver sendt så mange breve som tidligere.

Men en stor del af PostNords forretning er også at levere pakker. Det er i konkurrence med andre virksomheder, og her vil kommissionen nu undersøge, om statsstøtten også er gået til at støtte PostNord på det område.

Ekstra Bladet har været i kontakt med PostNord for at få en kommentar til den kommende undersøgelse.

'EU’s undersøgelse var allerede varslet for flere måneder siden af transportministeren, så det er der ikke noget overraskende i. Vi bidrager gerne til undersøgelsen og har en klar forventning om, at Kommissionen efter undersøgelsen vil sige OK til den betaling, vi modtager for at løfte befordringspligten på vegne af staten, skriver PostNords presseafdeling i en mail til Ekstra Bladet.

Kritiseret af konkurrenter
PostNord er statsejet, da den danske stat ejer 40 procent, mens den svenske har 60 procent.

En lang række af PostNords konkurrenter inden for levering af pakker har gentagne gange kritiseret, at det statsejede selskab konkurrerer med private virksomheder på pakker.

En dansk brancheorganisation klagede i 2019 over støtten på 225 millioner kroner, som den mente, var i ulovlig statsstøtte.

Senere har Rigsrevisionen, der fører kontrol med statens regnskaber, sat spørgsmålstegn ved, om fordelingen af omkostningerne i PostNords regnskaber.

Det er helt konkret fordelingen mellem den del af forretningen, som er under befordringspligten, og pakkerne, der ikke er.

- Efter en foreløbig vurdering har Kommissionen derfor besluttet at indlede en tilbundsgående undersøgelse, da den navnlig har betænkeligheder vedrørende verificeringen af, at der ikke er forekommet overkompensation, skriver kommissionen.

Det er langtfra første gang, at EU har kigget på statsstøtten til PostNord, da konkurrenter flere gange har klaget, men undersøgelsen handler i denne omgang kun om beløbet på 225 millioner kroner.