Familiedrama i Harboe koster millioner

Et totalt fejlslagent generationsskifte koster Harboes Bryggeri millioner af kroner. Ejerfamilien får hård kritik

Bernd Griese var i december 2019 med til at støde sin egen datter Karina Harboe Laursen ned fra direktørstolen i Harboe. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Bernd Griese var i december 2019 med til at støde sin egen datter Karina Harboe Laursen ned fra direktørstolen i Harboe. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Følg Erhverv
Følg Dagsorden
Følg Ølkongen

Ved du noget om sagen? Så kontakt Ekstra Bladets journalist

De seneste måneders familiedrama i toppen af Harboes Bryggeri har efterladt en dyr regning til selskabet og aktionærerne.

Først trådte den magtfulde direktør Bernd Griese tilbage og udpegede sin fysioterapeut-uddannede datter Karina Harboe Laursen som efterfølger. Men blot tre måneder senere røg hun ud igen.

I stedet blev Søren Malling, som er gift med Karina Harboe Laursens søster, indsat som direktør.

Artiklen fortsætter under billedet...

Karina Harboe Laursen var udset til at efterfølge sin far Bernd Griese i Harboes direktørstol. Men det holdt kun i tre måneder. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Karina Harboe Laursen var udset til at efterfølge sin far Bernd Griese i Harboes direktørstol. Men det holdt kun i tre måneder. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
 

Det kluntede forløb betød, at Harboe – som i forvejen var hårdt presset økonomisk - sidste år brugte hele 14,5 millioner kroner på direktørlønninger. En tredobling i forhold til året før.

- Det er svært at komme til andre konklusioner, end at Bernd Griese bruger Harboe som sin egen virksomheds-legeplads. Bryggeriet er i hvert fald ikke noget godt eksempel på, hvordan man driver et professionelt selskab, skaber værdi og plejer aktionærernes interesser. Tværtimod, siger Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

I sidste uge kom Harboe ud med et underskud på 42 millioner kroner for seneste regnskabsår, og aktiekursen er faldet som en sten igennem flere år.

Bernd Griese er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelser.

Millionerne vælter ud af kriseramte Harboe

Vendte på en tallerken
Det kom som et chok for omverdenen, da familiedramaet i Harboe pludselig brød løs i december 2019.

Få måneder forinden havde 46-årige Karina Harboe Laursen overtaget direktørposten ved en stor og velbesøgt reception i hovedkontoret i Skælskør.

’Hun kan tilføre nye ideer’, lød de rosende ord fra farmand Bernd Griese i den forbindelse.

Men tre måneder senere blev hun altså skiftet ud igen, og i samme forbindelse tog faderen igen greb om magten i bryggeriet, da han blev indsat som formand.

Artiklen fortsætter under billedet...

Karina Harboe Laursen underskrev i forbindelse med sin exit i Harboe en tavshedsklausul, som forhindrer hende i at udtale sig om bryggeriet i et helt år. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Karina Harboe Laursen underskrev i forbindelse med sin exit i Harboe en tavshedsklausul, som forhindrer hende i at udtale sig om bryggeriet i et helt år. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
 

Den officielle forklaring på bruddet var ’strategisk uenighed’, hvilket Bernd Griese uddybede en lille smule i sidste uge, hvor Harboe kom ud med et skuffende årsregnskab.

’Der opstod uenighed i ledelsen om, hvordan vores strategi skulle implementeres. Det skabte en uro og usikkerhed – både internt og i forhold til vores kunder – som vi var nødt til at reagere på. Derfor valgte bestyrelsen i december måned at indsætte en ny direktion,’ skriver han i regnskabet.

Karina Harboe Laursen har fået mundkurv på indtil slutningen af året, og hun er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelser. Det er derfor uvist, om hun er enig i sin fars udlægning af bruddet.

Ølkongen brugte 300 Harboe-millioner på egne firmaer

Egne interesser før aktionærernes
Bernd Griese og hans tre døtre sidder på 16 procent af aktierne i Harboes Bryggeri. De resterende 84 procent er ejet af andre aktionærer.

Familien har dog de såkaldte A-aktier, som giver dem mere end 50 procent af stemmerne – og dermed magten – i selskabet.

Artiklen fortsætter under billedet...

 

Den magt har især Bernd Griese ifølge investeringsøkonom Per Hansen brugt til at prioritere sine egne og familiens interesser over aktionærernes.

- Jeg mistænker ikke Bernd Griese for at forringe selskabets værdier med vilje. Men man kan med rette spørge, hvis interesser der har været de vigtigste for ham. Intet tyder på, at det har været aktionærernes, siger han.

I grafikken nedenunder kan du se eksempler på sammenblandingen af Bernd Grieses og Harboes interesser.

Total kasketforvirring i Harboes Bryggeri

 

Golf-sponsoratet

Harboe er hovedsponsor for Korsør Golfklub, hvor Bernd Griese (th.) er næstformand. Pr-foto

 

Millionerne

Siden 2001 har Harboe købt bl.a. 'varer', 'tjenesteydelser' og 'materielle aktiver' af Bernd Grieses private selskaber for over 300 millioner kroner.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

 

Sporvognsbanen

I 2011 brugte Harboe næsten syv millioner kroner på at opkøbe en DSB-grund og fjerne en sporvognsbane, som kørte lige forbi Bernd Grieses private villa. Foto: Emil Agerskov

 

Fodboldklubben

FC Vestsjælland var et hjertebarn for Bernd Griese (i midten). Han lod Harboe investere et millionbeløb i klubben, som gik konkurs i 2015.
Foto: Lars Rønbøg/Ritzau Scanpix

 

Ejendomshandlerne

I sommeren 2016 købte Harboe to ejendomme - bl.a. dette hvide hus - for samlet 7,5 mio. kr. af Bernd Griese.
Foto: Tariq Mikkel Khan

 

Kunstværket

Harboe har købt en 3,5 meter høj skulptur lavet af afdøde prins Henrik, som var en nær ven af Bernd Griese. Bryggeriet vil ikke afsløre prisen.
Foto: Tariq Mikkel Khan

 

Arvingerne

I 2019 overdrog Bernd Griese direktørstolen til sin egen datter Karina Harboe Laursen. Tre måneder senere blev hun afløst af sin svoger Søren Malling.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

 

 

Café-lånet

Harboe har lånt et millionbeløb til en café i strandbyen Kobæk. Den ligger 400 meter fra Bernd Grieses sommerhus, og ejeren har en relation til hans familie. Foto: Per Rasmussen

 

Gaverne

Harboe har skænket dragebåde til kronprins Frederik og prins Henrik, som var nær ven af Bernd Griese (th.). I 2008 blev bryggeriet udnævnt til kongelig hofleverandør. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.