Annonce:
Annonce:

Fed skattefidus til fire Danske Bank-bosser

Fire Danske Bank-direktører er ansat på lukrativ skatteordning, så de slipper med at betale 32,84 procent i skat

Danske Banks topchef Chris Vogelzang er en af de fire direktører, som er ansat på forskerordningen. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Danske Banks topchef Chris Vogelzang er en af de fire direktører, som er ansat på forskerordningen. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Erhverv

Har du en god historie? TIP Ekstra Bladets erhvervsredaktion her.

Selvom Danske Banks direktører hver især tjener flere millioner om året, slipper flertallet af dem for at betale topskat. 

Fire af bankens syv direktører er nemlig ansat på den lukrative forskerordning.

Det oplyser banken til Ekstra Bladet i forbindelse med en større rundspørge, som avisen har foretaget blandt de 100 største danske virksomheder.

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Med ordningen slipper de fire Danske Bank-direktører med at betale 32,84 procent i skat inkl. am-bidrag. 

Banken ønsker ikke at oplyse, hvilke direktører det drejer sig om. Men ifølge Anders Drejer, ledelsesprofessor, Aalborg Universitet, er der ingen tvivl om, hvem det er.

Annonce:

Krav
For at kunne benytte ordningen må man nemlig ikke have arbejdet i Danmark inden for de seneste ti år. Dernæst kan man kun være på ordningen i syv år, og det indsnævrer feltet til netop fire:

Den nye hollandske adm. direktør Chris Vogelzang. Den franske compliance-direktør Philippe Vollot. Danskeren Carsten Rasch Egeriis, der er chef for group risk management, og danskeren Jakob Groot - chef for coporate & institutions.

– Den er soleklar: Det er de fire, siger Anders Drejer og retter så en hård kritik mod banken:

– Men det forarger, at der er to danskere, som kommer hjem på en forskerordning. Jeg synes faktisk, at det er en katastrofe. Den er designet til at tiltrække interessante forskere til Danmark. Den er ikke lavet til, at den skal trække højtlønnede danske bankdirektører.

Så meget sparer Danske Bank-bosser på fed skattefidus

Selvom Danske Bank ikke gør noget galt, har man ikke tidligere ønsket at være åbne omkring brugen af forskerordningen på direktionsniveau - før nu.

Annonce:

Udmeldingen kommer oven på flere år med forskellige møgsager for banken. Blandt andet er man under efterforskning for at have brudt hvidvaskloven gennem bankens tidligere afdeling i Estland. Ifølge Anders Drejer burde banken holde sig for god til at benytte sig af ordningen.

Fakta: Sådan hænger ordningen sammen

Forskerordningen omfatter forskere og nøglemedarbejdere, som rekrutteres i udlandet og ansættes i en dansk virksomhed eller ved en forskningsinstitution.

De skal kun betale 32,84 procent i skat, men så er der heller er ikke mulighed for at få fradrag.

De seneste tal fra 2018 viser, at der sidste år var 7153 personer tilknyttet ordningen. I 2008 var tallet 3735, hvilket svarer til en stigning på 92 procent.

Forskere er personer, der udfører forskningsarbejde, og som har en forskningsmæssig uddannelse på minimum ph.d. niveau. Nøglemedarbejdere er medarbejdere, der modtager en månedsløn på mindst 65.100 kr. For dem er der ingen uddannelseskrav.

Lønmodtageren må ikke inden for de seneste ti år forud for ansættelsen have været ansat i Danmark.

Lønmodtageren må heller ikke inden for de seneste fem år forud for ansættelsen have haft direkte eller indirekte del i ledelsen i den virksomhed, hvor vedkommende ansættes.

Man kan være på ordningen i syv år.

Kilde: Skat

'Pinligt'
– De skylder i den moralske bank, så de burde lade være. De tjener i forvejen så mange penge, at det er direkte pinligt. Hvis deres direktører kræver en høj løn, må banken hæve lønnen, så det passer, når skatten er betalt, siger han.

Professor Bent Greve forsker i samfundsøkonomi og arbejdsmarked på Roskilde Universitetscenter, og han også er kritisk over for ordningen: 

– Jeg har svært ved at se rationalet i at give Danske Bank en ekstra skattebegunstigelse, siger han og uddyber:

– I virkeligheden afspejler det meget godt dilemmaet med ordningen. Man har nogle virksomheder, hvor det ikke er forskere, men hvor det er folk med høj indkomst. Og så har det ikke noget med en forskerordning at gøre, så har det noget at gøre med folk med høje lønninger skal slippe billigere i skat.

Annonce:

 

Danske Bank: Det er særligt vigtigt for os

Ekstra Bladet har sendt en række forskellige spørgsmål til Danske Bank i forbindelse med deres brug af forskerordningen. Danske Bank har ikke svaret på de enkelte spørgsmål, men i stedet er der gennem presseafdelingen sendt et generelt svar fra bankens bestyrelsesformand, Karsten Dybvad.

'Det er vigtigt for Danske Bank at kunne tiltrække erfarne og kompetente personer, der arbejder i udlandet. Derfor ønsker vi i bestyrelsen at være åbne om, at vi gør brug af de regler, et bredt flertal i Folketinget har vedtaget, og som giver mulighed for at tiltrække kompetencer, der er brug for i Danmark.

'Og der er ikke nogen tvivl om, at i den situation vi er i i øjeblikket, er det særligt vigtigt for os i Danske Bank at kunne tiltrække den rette erfaring og kompetence i ledelsen og blandt vores medarbejdere', lyder det i svaret.

Annonce:

Han ønsker ikke at forholde sig til, hvem de fire direktører er. 

'Vi oplyser ikke om enkeltmedarbejderes personlige skatteforhold.'

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: