FN: Over 1200 civile er blevet dræbt i Afghanistan i år

Mens det internationale samfund venter på fredsforhandlinger, fortsætter kampe mange steder i Afghanistan

En afghansk regeringssoldat ved Bagram-luftbasen nord for Kabul. Over 1200 civile er blevet dræbt i Afghanistan fra januar til juni i år ifølge en FN-rapport. Blandt de dræbte er 340 børn. (Arkivfoto) Foto: Omar Sobhani/Reuters
En afghansk regeringssoldat ved Bagram-luftbasen nord for Kabul. Over 1200 civile er blevet dræbt i Afghanistan fra januar til juni i år ifølge en FN-rapport. Blandt de dræbte er 340 børn. (Arkivfoto) Foto: Omar Sobhani/Reuters
Følg Erhverv

Over 1200 civile er blevet dræbt i Afghanistan fra januar til juni i år, oplyser FN i en ny rapport. Blandt de dræbte er 340 børn.

I samme periode er 2176 mennesker blevet såret, heriblandt 727 børn.

- På et tidspunkt, hvor Afghanistans regering og Taliban har en historisk mulighed for at finde sammen ved forhandlingsbordet, er den tragiske virkelighed, at kampe fortsat fører til frygtelige skader på civile hver dag, siger Deborah Lyons, FN's repræsentant for Afghanistan.

Rapporten om dræbte og sårede er udarbejdet af FN-missionen i landet, Unama.

Ifølge rapporten er regeringsfjendtlige, islamistiske grupper som Taliban og Islamisk Stat hovedårsag til volden.

- Islamisk Stat har dræbt eller såret 58 procent af ofrene, mens styrker, som støtter regeringen, har skylden for 23 procent af de dræbte og sårede, hedder det i rapporten.

FN fremhæver dog, at der er sket et fald på 13 procent i antallet af dræbte og sårede i forhold til samme periode i 2019.

USA er ved at neddrosle sin tilstedeværelse i landet, efter at amerikanerne og Taliban har indgået en aftale, der skulle bane vej for fredsforhandlinger.

Men uenighed om løsladelse af fanger, som er et af Talibans krav, og en forværret sikkerhedssituation i landet, har betydet, at fredsprocessen er kørt ud på et sidespor.

En særlig amerikansk udsending er på rundrejse i blandt andet Afghanistan og Pakistan i et forsøg på at få fredsforhandlingerne indledt.

Ifølge en FN-rapport, der blev offentliggjort i sidste uge, skjuler flere end 6000 pakistanske oprørere sig i Afghanistan. De fleste skal tilhøre gruppen Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

Gruppen står bag en række angreb på både militære og civile mål i Pakistan.

I rapporten hedder det, at organisationen har knyttet sig til den afghanske afdeling af Islamisk Stat, som holder til i den østlige del af landet.

Ifølge rapporten er den afghanske IS-gren hårdt ramt af angreb fra sikkerhedsstyrkerne og styrker fra USA og Nato.

Seneste nyt

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.