Annonce:
Annonce:

Forlanger redegørelse fra multimillionærs betonfirma

Betonfirmaet BG Beton er blevet bedt om en forklaring af det selskab, der certificerer dem, efter skandalesag

Betonværket her i Nordhavn har leveret beton til fundamentet under et 23-etagers højhus på Amager. Fundamentets styrke er langt, langt svagere, end hvad der blev godkendt. Foto: Henning Hjort
Betonværket her i Nordhavn har leveret beton til fundamentet under et 23-etagers højhus på Amager. Fundamentets styrke er langt, langt svagere, end hvad der blev godkendt. Foto: Henning Hjort
Annonce:
Følg Erhverv

Ved du noget om sagen, eller hvor BG Beton i Nordhavn leverede beton fra 2013-2015, så skriv til Ekstra Bladets journalist på mr@eb.dk

Det firma, der har godkendt det skandaleramte firma BG Beton siden 2015, vil nu have en redegørelse.

Det sker efter afsløringer af groft byggefusk med et fundament under et knap 90 meters højhus på Amager, hvor BG Beton i Nordhavn leverede beton. Det oplyser Bureau Veritas' direktør i Danmark, Jacob Færgemand.

'Foranlediget af at sagen er kommet frem i dagspressen, har vi forlangt en redegørelse fra BG Beton for så vidt angår leveret certificeret beton til projektet (højhuset på Amager, red.).

'Virksomheden har i indeværende år fornyet sin certificering for samtlige af BVC (Bureau Veritas, red.) certificerede fabrikker til gældende udgave af standarden for beton anvendt til konstruktionsformål,' skriver han i en mail.

Annonce:

Københavns Kommune: Prestigebyggeri er ulovligt

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Sagen kort: Efterforskes af politiet

Bach Gruppen efterforskes for blandt andet dokumentfalsk, efter det er blevet bevist, at fundamentet under et knap 90 meters højhus på Amager indeholder gammel beton og byggeaffald.

Fundamentet har samtidig en langt, langt lavere styrke, end det blev foreskrevet og godkendt til byggeriet. Betonen til fundamentet er blandt andet leveret af BG Beton i Nordhavn.

Senest er det kommet frem, at betonen brugt til søjlerne op gennem højhuset også har en markant lavere styrke end godkendt.

50 procent af BG Beton er ejet af Bach Gruppen med multimillionæren Finn Bach i spidsen. Bach-familiens holdingselskab har en egenkapital på svimlende 1,7 milliarder kroner, og er på Berlingskes liste over Danmarks 100 rigeste.

Ført bag lyset
Men selvom Bach Gruppen altså har kontrol med BG Beton, og Finn Bach er formand for BG Beton, meldte rigmanden i august ud, at Bach Gruppen mener at være blevet svindlet af en afdød direktør i BG Beton ved navn Henrik Steffensen.

Ingen i ledelsen af Bach Gruppen vidste noget om, at der blev hældt gammelt beton, samt metal og plast i fundamentet under højhuset, lyder det fra Finn Bach.

En del af søjlerne i højhuset, er dog støbt, efter at Henrik Steffensen omkom. Skylden for den dårlige kvalitet her, skal ifølge Bach Gruppen findes hos en underleverandør.

Følgesedler stemte ikke
Bach Gruppen fremsendte i foråret via sin rådgiver Norconsult en redegørelse til Københavns Kommune om, hvilken beton der var blevet brugt til højhusets fundament.

Prøverne fra fundamentet skød dog den forklaring i sænk.

Københavns Politi foretog ransagninger på tre adresser tilhørende Bach Gruppen niende september. Bach Gruppen har for nylig meldt en nu afdød direktør for BG Beton samt fire tidligere medarbejdere til politiet.

Anmeldelsen lyder ifølge selskabet på, at medarbejderne blandt andet har bedraget kunder af BG Beton og moderselskabet for et millionbeløb.

Tilbagekaldte certifikat
Som Ekstra Bladet onsdag kunne fortælle, så mistede BG Beton i Nordhavn i 2015 ganske spektakulært sit certifikat med to års tilbagevirkende kraft.

Det var Teknologisk Instituts certificeringsorgan, Dancert, der i 2015 trak deres certifikat af betonfirmaet, der ejes af Bach Gruppen. I den forbindelse advarede Dancert 'alle', der havde modtaget beton fra selskabet fra april 2013 til juni 2015.
Fundamentet skælver under multimillionær

Den store entreprenørvirksomhed Bach Gruppen ejer grunden Faste Batteri, hvor højhuset opføres, ligesom Viborg-selskabet er entreprenør på byggeriet. Bach Gruppen efterforskes i øjeblikket af politiet, der i starten af september ransagede flere adresser tilhørende koncernen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I fundamentet under højhuset, som BG Beton har leveret beton til, er der fundet gammel knust beton og byggeaffald. Københavns Kommune har påbudt Bach Gruppen at standse byggeriet. Foto: Anthon Unger
I fundamentet under højhuset, som BG Beton har leveret beton til, er der fundet gammel knust beton og byggeaffald. Københavns Kommune har påbudt Bach Gruppen at standse byggeriet. Foto: Anthon Unger
 

Annonce:

Kort tid efter
For at betonfirmaer lovligt må levere beton til byggerier i Danmark, kræves det, at de er certificeret.

Men den drastiske beslutning om at trække certifikatet af selskabet to år tilbage fik ikke de store konsekvenser for BG Beton i Nordhavn. Mindre end fire måneder senere, fik det nemlig et nyt certifikat hos Bureau Veritas.

Alt var dermed igen i den skønneste orden, og selskabet kunne levere beton til store byggerier.

Mary kan se højhus fra stuen: - Det er skræmmende

Bureau Veritas' direktør har ikke villet svare på, hvor mange kontrolbesøg selskabet har været på hos BG Beton i perioden, hvorvidt det har afdækket problemer på betonværket, eller hvorfor selskabet gav et nyt certifikat til BG Beton i Nordhavn så kort tid, efter at det mistede certifikatet hos Dancert.
 

Vil ikke udtale sig

Hverken Finn Bach eller nogen anden fra Bach Gruppen har ønsket at svare på de spørgsmål, Ekstra Bladet har fremsendt om BG Betons problemer med sin certificering eller produktion af beton til fundamentet under højhuset.

I stedet har Bach Gruppens kommunikationsbureau Geelmuyden Kiese sendt en generel udtalelse. Firmaet vil heller ikke svare på, hvilke steder betonen er brugt fra 2013-2015, hvor det mistede sit certifikat.

'Dette tema er også en del af den omfattende interne efterforskning, vi har igangsat. Denne undersøgelse er blandt andet besværliggjort af det faktum, at de involverede nøglemedarbejdere og ledelse ikke er hos BG Beton mere.

'Vores undersøgelse er ikke tilendebragt endnu, og derfor kan vi desværre ikke kaste mere lys over sagen i offentligheden på nuværende tidspunkt,' skriver Lene Christensen, direktør i Bach Gruppen, i mailen.

Undersøgelser af højhusets fundament er stadig i gang for at fastslå, hvad den ringe beton betyder for bygningens sikkerhed. Københavns Kommune beordrede 18. september byggeriet stoppet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Løkke – for Ekstra Bladet bliver det en fest

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: