Annonce:
Annonce:

Frygter storm vælter højhus

Fundamentet under et 86 meters højhus på Amager er i en så ringe kvalitet, at eksperter frygter for bygningens sikkerhed i en storm

Annonce:
Følg Erhverv

Ved du noget om sagen eller Bach Gruppens byggerier, så skriv til Ekstra Bladets journalist på mr@eb.dk

Facade-elementer skal afmonteres fra multimillionæren Finn Bachs prestigebyggeri på Amager, så vinden kan passere igennem højhuset på 23 etager.

Det skal ske for at undgå, at højhusets fundament belastes for meget i en storm, fremgår det af et notat fra Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

'Dette (fundamentets kvalitet, red.) giver forvaltningens eksterne rådgivere anledning til bekymring, hvis der er meget ekstremt vejrlig i vejrudsigten,' lyder det blandt i notatet fra forvaltningen.

Multimillionær undersøges for byggesjusk i baghaven

Annonce:

Redegørelse
Derfor har Københavns Kommune bedt multimillionærens entreprenørfirma Bach Gruppen, der står for byggeriet, om en redegørelse for, hvordan de vil sikre det 23-etagers højhus mod efterårsvejret.

'Da vi nu går ind i en årstid med netop den risiko (for storm, red.), har forvaltningen den 14. oktober samtidig bedt Bach Gruppen om at redegøre for, hvilke sikringstiltag, der iværksættes for at imødekomme ekstrem vindbelastning, samt om at redegøre for sikrings-tiltagenes effekt for bygningens stabilitet.

'Bach Gruppen vil påbegynde afmontering af facadeelementer fra bygningen, da vind herefter kan blæse igennem bygningen uden at belaste bundpladen,' lyder det videre.

Sagen kort: Efterforskes af politiet

Bach Gruppen efterforskes for blandt andet dokumentfalsk, efter det er blevet bevist, at fundamentet under et knap 90 meters højhus på Amager indeholder gammel beton og byggeaffald.

Fundamentet har samtidig en langt, langt lavere styrke, end det blev foreskrevet og godkendt til byggeriet. Betonen til fundamentet er blandt andet leveret af BG Beton i Nordhavn.

Senest er det kommet frem, at betonen brugt til søjlerne op gennem højhuset også har en markant lavere styrke end godkendt.

50 procent af BG Beton er ejet af Bach Gruppen med multimillionæren Finn Bach i spidsen. Bach-familiens holdingselskab har en egenkapital på svimlende 1,7 milliarder kroner, og er på Berlingskes liste over Danmarks 100 rigeste.

Ført bag lyset
Men selvom Bach Gruppen altså har kontrol med BG Beton, og Finn Bach er formand for BG Beton, meldte rigmanden i august ud, at Bach Gruppen mener at være blevet svindlet af en afdød direktør i BG Beton ved navn Henrik Steffensen.

Ingen i ledelsen af Bach Gruppen vidste noget om, at der blev hældt gammelt beton, samt metal og plast i fundamentet under højhuset, lyder det fra Finn Bach.

En del af søjlerne i højhuset, er dog støbt, efter at Henrik Steffensen omkom. Skylden for den dårlige kvalitet her, skal ifølge Bach Gruppen findes hos en underleverandør.

Følgesedler stemte ikke
Bach Gruppen fremsendte i foråret via sin rådgiver Norconsult en redegørelse til Københavns Kommune om, hvilken beton der var blevet brugt til højhusets fundament.

Prøverne fra fundamentet skød dog den forklaring i sænk.

Københavns Politi foretog ransagninger på tre adresser tilhørende Bach Gruppen niende september. Bach Gruppen har for nylig meldt en nu afdød direktør for BG Beton samt fire tidligere medarbejdere til politiet.

Anmeldelsen lyder ifølge selskabet på, at medarbejderne blandt andet har bedraget kunder af BG Beton og moderselskabet for et millionbeløb.

Uvist hvor meget
Facade-elementer, der kan afmonteres for at lade vind passere igennem bygningen, kan for eksempel være vinduer.

Ifølge Københavns Kommune er det endnu ikke endeligt fastlagt, hvad og hvor meget Viborg-selskabet skal pille af højhusets facade for at sikre, at bygningen ikke belastes for meget af vinden.

Annonce:

Det vil bero på beregninger fra et eksternt firma, der skal fremlægges for kommunen, lyder det.

Overholder ikke krav
I fundamentet under højhuset er der blandt andet fundet gammel beton og flere støbeskel, der medvirker til en langt lavere styrke, end hvad der var foreskrevet og godkendt til byggeriet.

På den baggrund mener kommunens eksperter, at der skal ske fysiske ændringer af fundamentet, hvis bygningen skal være sikker, fremgår det videre af notatet.

Betonskandale vokser: Mystik om hastelukning

'Forvaltningens eksterne rådgivere mener ikke, at fundamentspladens (bundpladens) bæreevne kan eftervises, fordi betonen i fundaments-pladen ikke overholder de gældende krav til betonens delmaterialer og sammensætning.

Annonce:

'Forvaltningens eksterne rådgivere mener, at det vil kræve fysiske ændringer i bygningens fundamentskonstruktion, førend den anerkendte statiker og dennes kontrollant vil blive i stand til at efter-vise bygningens bæreevne,' skriver kommunen i notatet fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Plan på vej
Bach Gruppen er på baggrund af kritikken på vej med en plan for, hvordan man kan styrke fundamentet.

Ifølge en pressemeddelelse udsendt fredag, er Viborg-selskabet tæt på at aflevere en plan for en styrkelse af fundamentet til godkendelse hos kommunen.

Bach Gruppen: Ingen yderligere kommentar

Ekstra Bladet har spurgt Bach Gruppen gennem dets hyrede PR-firma Geelmuyden Kiese, hvor mange elementer og hvad selskabet vil fjerne fra bygningens facade.

Bach Gruppen kan dog ikke komme det nærmere i dag, lyder det. I stedet har PR-firmaet sendt et skriftligt citat fra Lene Christensen, direktør i Bach Gruppen.

'Tiltag iværksat på Bryggens Bastion og virkningen heraf sker i tæt dialog med kommunen og Bach Gruppen har ikke yderligere kommentarer lige nu,' lyder det fra direktøren.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: