Fyret Novo-chef: Jeg ville gerne være fortsat

Eivind Kolding er afklaret om sin fyring, men han ville gerne være fortsat, fortæller han til Ritzau

Det blev til mindre end to år i spidsen af Novo Nordisk Fondens milliardstore pengetank, Novo A/S, for Eivind Kolding.

Han blev således fredag fyret, da bestyrelsen i stedet vil have en administrerende direktør "med en anden baggrund" end Eivind Kolding, der kom fra en chefstilling i først A.P. Møller - Mærsks Maersk Line og efterfølgende Danske Bank.

- Jeg havde gerne fortsat i Novo A/S, så det var uventet for mig dette her. Men det er bestyrelsen, der bestemmer, hvornår der skal komme en ny ledelse.

- Det har jeg forståelse for, for jeg har jo været i spillet i mange år, siger Eivind Kolding til Ritzau.

Eivind Kolding kom til Novo A/S efter 23 år i A.P. Møller - Mærsk og en kort periode som administrerende direktør for Danske Bank. Bestyrelsen fremhævede her hans evner inden for ledelse og opkøb.

Det var dog ingen hemmelighed, at Eivind Koldings kompetencer inden for medicinal- og biotek, som er der Novo A/S investerer store summer, var begrænsede.

- Jeg kan ikke sige, hvilke kompetencer, jeg ikke har haft. Det er bestyrelsen, der har haft den drøftelse.

- Men jeg har det godt med min tid her. Vi fik et rekordresultat i 2014 og får det igen i 2015. Der er vækst i alle områder, så jeg kan ikke være andet end godt tilfreds. Resultaterne er skabt med den baggrund, jeg nu en gang har, så jeg bebrejder ikke mig selv noget, siger Eivind Kolding.

Det er anden gang på mindre end fem år, at Eivind Kolding er blevet fyret fra et absolut topjob i dansk erhvervsliv. Han blev også afskediget som direktør for Danske Bank, da han i høj grad fik skylden for det enorme imageknæk, banken tog efter finanskrisen.

- Moderne erhvervsliv er sådan, at en administrerende direktør skal bruges til specifikke opgaver. Når de er løst, så skal der en anden profil til.

- Jeg kigger på, om jeg har leveret noget, jeg kan stå inde for. Og det synes jeg, jeg har. Så jeg har det helt ok, selv om jeg selvfølgeligt gerne var fortsat herude, siger Eivind Kolding.

Med sig får Eivind Kolding, hvad han beskriver som "en god aftale" om sin afsked bestående at et års opsigelse og et års løn. Det svarer ifølge bestyrelsesformand Sten Scheibye til "godt 20 millioner kroner".