Annonce:
Annonce:

Giftig cocktail puster til inflationen

Euroen har nået sin laveste værdi over for den amerikanske dollar i 20 år, og det er skidt nyt i den nuværende situation med galopperende inflation

Den højeste inflation siden 80'erne bliver endnu værre af euro, der har tabt meget værdi over for den amerikanske dollar. Foto: Jens Dresling
Den højeste inflation siden 80'erne bliver endnu værre af euro, der har tabt meget værdi over for den amerikanske dollar. Foto: Jens Dresling
Annonce:
Følg Erhverv

Rekordhøje olie- og gaspriser spiller den største rolle i den høje inflation i Europa, men endnu en faktor har meldt sig på banen til en giftig inflations-cocktail: Dollarkursen.

Man har nemlig ikke i 20 år fået så få dollars i hånden, når man har vekslet euro, og den lave eurokurs puster yderligere til inflationen, da både olie på verdensmarkedet og naturgas fra USA afregnes i dollar.

- Er det den perfekte storm? Både ja og nej. Man skal først og fremmest se den lave euro som en konsekvens af krisen i Ukraine. En del af løsningen på problemet med at dække vores energibehov for olie og gas, når vi får mindre fra Rusland, er, at vi skal købe mere på verdensmarkedet og af USA.

Annonce:

- Her skal vi købe det i dollar, og vi veksler derfor euro om til dollar, hvilket øger efterspørgslen på dollaren, som så stiger i kurs. Så det er klart, at det er med til at gøre inflationen højere i Europa, siger han.

Godt for noget
Ikke nok med, at priserne på olie og gas er ekstremt høje, bliver de altså relativt set endnu højere, fordi der i dag skal flere euro til for at betale den samme tønde olie til eksempelvis 100 dollar, end for et år siden.

Dog er der også positive effekter forbundet med en euro, der er blevet billigere over for dollaren.

- Det hjælper på vores eksport, fordi det bliver billigere for amerikanere at købe vores produkter. For danske virksomheder er USA et stort marked, siger Jens Nærvig Pedersen.

Kunne have gjort noget
Hvad der taler imod at kalde situationen for en perfekt storm er ifølge Jens Nærvig Pedersen også, at man faktisk i Europa kunne have gjort noget for at holde hånden under valutaen.

Annonce:

- Det handler ikke kun om udefrakommende faktorer. Det handler også om, at den amerikanske centralbank har hævet sin rente mere og hurtigere, end den europæiske centralbank, ECB, har gjort. Hvis ECB havde hævet renten mere, ville det også være mere attraktivt for folk at have euro, siger chefanalytikeren.

Hvis ECB hæver renten, bliver det mere attraktivt for investorer at have sine penge stående i euro, da de jo så modtager en højere rente. Når flere ønsker at veksle deres valuta til euro, stiger euro-kursen.

Olieprisen er den seneste uge faldet tilbage, så den nu ligger omkring 90 dollar for en tønde. I juni måned var prisen oppe på heftige 120 dollar per tønde, hvilket er det højeste siden 2011.

Inflation, inflation, inflation. Det er alle steder og har sat sig på mange af danskernes pengepunge. Men noget tyder på, at der kan være forandring på vej

Helt bagvendt: Derfor stiger Putins rubler

Dette trick sikrer dig penge på kontoen sidst på måneden

Chefstrateger: Sådan skal du investere lige nu

Sådan vil priserne rykke sig

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: