Annonce:
Annonce:

Harboe-millioner gav ølkongen fred og ro i baghaven

Harboes Bryggeri har brugt millioner på at opkøbe en DSB-grund og fjerne de togskinner, som gik lige forbi topchef Bernd Grieses pragtvilla

Indtil 2011 kørte en sporvognsbane lige forbi ølkongen Bernd Griese gule pragtvilla i Skælskør. Men så købte Harboes Bryggeri - hvor han selv var øverste direktør - banearealet for et millionbeløb og fik skinnerne fjernet.  Foto: Kasper Pedersen
Indtil 2011 kørte en sporvognsbane lige forbi ølkongen Bernd Griese gule pragtvilla i Skælskør. Men så købte Harboes Bryggeri - hvor han selv var øverste direktør - banearealet for et millionbeløb og fik skinnerne fjernet. Foto: Kasper Pedersen
Annonce:
Følg Erhverv

I Skælskør undrer folk sig. 

For nu er det snart ti år siden, at børsnoterede Harboes Bryggeri betalte DSB næsten syv millioner kroner for et baneareal i udkanten af fjordbyen.

Men området ligger stadig helt øde hen.

En enkelt ting er der dog sket: Kort efter købet blev skinnerne til en 650 meter lang sporvognsbane - en af Skælskørs få turistattraktioner - fjernet.

Og netop dén handling har skabt forargelse. For skinnerne gik lige forbi Harboe-bossen Bernd Grieses store privatbolig, og han blev dermed befriet for støj fra sporvognene og nysgerrige blikke over hækken.

Annonce:

- Man får let den tanke, at sagen handler om at pleje nogle andre interesser end selskabets og aktionærernes. Det er i hvert fald meget påfaldende, at det var så vigtigt for Harboe at købe netop det her område, når det efter ti år stadig ikke er taget i brug, siger Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

Ekstra Bladet har stillet 79-årige Bernd Griese - der går under navnet 'Ølkongen' - en række spørgsmål til sagen. Han er trods flere henvendelser ikke vendt tilbage. 

Artiklen fortsætter under billedet ...

Bernd Griese var i en lang årrække øverste direktør for Harboes Bryggeri. I efteråret 2019 trak han sig fra posten og blev i stedet formand. Hans svigersøn er i dag Harboes direktør. Foto: Mik Eskestad
Bernd Griese var i en lang årrække øverste direktør for Harboes Bryggeri. I efteråret 2019 trak han sig fra posten og blev i stedet formand. Hans svigersøn er i dag Harboes direktør. Foto: Mik Eskestad
 

Besynderlig opførsel
Tidligere er andre blevet mødt med samme tavshed, når de har spurgt Harboes øverste ledelse, hvorfor bryggeriets – og dermed aktionærernes – penge skulle bruges på DSB-grunden i Skælskør. 

- Vi skrev breve til direktør Bernd Griese og bad om et møde med Harboe. Men der kom ikke engang et svar tilbage. Det var en meget besynderlig opførsel, siger Søren Krogh-Andersen.

Han er formand for den private forening for togentusiaster Omstigningsklubben, som siden 1970’erne drev sporvognsbanen i Skælskør. Indtil Harboe altså købte området, og skinnerne blev fjernet - uden forklaring.

Annonce:

- For vores forening var det en tragedie, men rigtig mange i Skælskør var kede af, at byen mistede en turistattraktion. Det var dog, som om hverken turistforeningen eller lokalpolitikerne for alvor turde gå til Bernd Griese med sagen. Han er jo en meget stor mand i den by, siger Søren Krogh-Andersen.

- Hvorfor tror du, at Harboe købte grunden og fik skinnerne fjernet?

- Det er et mysterium, for det er en gammel mosegrund, og man kan ikke bygge noget ordentligt på den. Der har været gisninger om, at det handlede om Bernd Grieses private bopæl. Men ingen har jo kunnet få et ordentligt svar.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Harboes Bryggeri blev efter købet i 2011 ejer af denne græsplæne ved siden af topchef Bernd Grieses bolig. Men dog kun den højre halvdel af plænen, hvor sporvognen havde kørt. Den venstre halvdel har Harboe-bossen selv ejet privat i mange år. Foto: Emil Agerskov
Harboes Bryggeri blev efter købet i 2011 ejer af denne græsplæne ved siden af topchef Bernd Grieses bolig. Men dog kun den højre halvdel af plænen, hvor sporvognen havde kørt. Den venstre halvdel har Harboe-bossen selv ejet privat i mange år. Foto: Emil Agerskov
 

Hvad er problemet?

Harboes Bryggeri er noteret på Københavns Fondsbørs, og enhver kan købe aktier i selskabet.

Ledelsen har derfor pligt til at repræsentere alle aktionærer på en lige og fair måde.

Men den mangeårige direktør og nuværende formand, Bernd Griese, er ofte blevet beskyldt for at bruge selskabets penge på at pleje sine egne interesser.

Bernd Grieses familie ejer 16 procent af aktierne i Harboe. Men familiens andel er såkaldte A-aktier, som vejer tungere end almindelige aktier. Det betyder, at familien sidder på lige over 50 procent af stemmerne i selskabet og derfor altid har det sidste ord.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Aktionær-formand: Det kræver en forklaring

Sagen om sporvognsbanen i Skælskør er blot den seneste af en lang række sager, hvor Bernd Griese er blevet kritiseret for at sammenblande sine private interesser med Harboes pengekasse.

Tidligere har Ekstra Bladet afsløret, at bryggeriet har købt to villaer af Bernd Griese og brugt et svimlende millionbeløb på uspecificerede 'varer' i hans private selskaber.

Annonce:

De mange sager har tidligere fået Ole Søeberg, formand for Dansk Aktionærforening, til at efterlyse en undersøgelse af forholdene i Harboe.

Og han er heller ikke imponeret over den nye sag om sporvognsbanen i Skælskør.

- Bestyrelsen i Harboes Bryggeri må simpelthen komme på banen og forklare, hvorfor aktionærernes penge skal bruges på den her slags. Hvad har det med ølbrygning at gøre? Det vil det i den grad klæde selskabet at kaste lys over sagen, siger Ole Søeberg.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I græsset bag Bernd Grieses store villa i Skælskør kan man fortsat se, hvor sporvognskinnerne engang lå. Foto: Emil Agerskov
I græsset bag Bernd Grieses store villa i Skælskør kan man fortsat se, hvor sporvognskinnerne engang lå. Foto: Emil Agerskov
 

Ølkongen brugte 300 Harboe-millioner på egne firmaer

Nordea har trukket støtten
De mange kritiske historier om Harboe har også svækket aktionærernes tillid til selskabet.

På bryggeriets generalforsamling i august valgte storinvestoren Nordea således at trække støtten til Bernd Griese og tre andre medlemmer af bestyrelsen.

Annonce:

'Vi mener, at der bør være et flertal af uafhængige medlemmer. Den uro, der længe har været omkring Harboe, understreger mere end noget andet, hvorfor dette er nødvendigt,' udtalte Eric Pedersen, chef for ansvarlige investeringer i Nordea, i den forbindelse til Ekstra Bladet.

Ølkongens fede fidus: Tørrede private villaer af på aktionærerne

I grafikken nedenunder kan du se eksempler på sammenblandingen af Bernd Grieses og Harboes interesser.

Total kasketforvirring i Harboes Bryggeri

 

Golf-sponsoratet

Harboe er hovedsponsor for Korsør Golfklub, hvor Bernd Griese (th.) er næstformand. Pr-foto

 

Millionerne

Siden 2001 har Harboe købt bl.a. 'varer', 'tjenesteydelser' og 'materielle aktiver' af Bernd Grieses private selskaber for over 300 millioner kroner.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

 

Sporvognsbanen

I 2011 brugte Harboe næsten syv millioner kroner på at opkøbe en DSB-grund og fjerne en sporvognsbane, som kørte lige forbi Bernd Grieses private villa. Foto: Emil Agerskov

 

Fodboldklubben

FC Vestsjælland var et hjertebarn for Bernd Griese (i midten). Han lod Harboe investere et millionbeløb i klubben, som gik konkurs i 2015.
Foto: Lars Rønbøg/Ritzau Scanpix

 

Ejendomshandlerne

I sommeren 2016 købte Harboe to ejendomme - bl.a. dette hvide hus - for samlet 7,5 mio. kr. af Bernd Griese.
Foto: Tariq Mikkel Khan

 

Kunstværket

Harboe har købt en 3,5 meter høj skulptur lavet af afdøde prins Henrik, som var en nær ven af Bernd Griese. Bryggeriet vil ikke afsløre prisen.
Foto: Tariq Mikkel Khan

 

Arvingerne

I 2019 overdrog Bernd Griese direktørstolen til sin egen datter Karina Harboe Laursen. Tre måneder senere blev hun afløst af sin svoger Søren Malling.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

 

 

Café-lånet

Harboe har lånt et millionbeløb til en café i strandbyen Kobæk. Den ligger 400 meter fra Bernd Grieses sommerhus, og ejeren har en relation til hans familie. Foto: Per Rasmussen

 

Gaverne

Harboe har skænket dragebåde til kronprins Frederik og prins Henrik, som var nær ven af Bernd Griese (th.). I 2008 blev bryggeriet udnævnt til kongelig hofleverandør. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Varmechecken går til narko - hvordan synes I selv det går?
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: