I al hemmelighed: Amazon har gjort sin entré i Danmark

Verdens største cloud-leverandør, Amazon Web Services, har registreret en afdeling i København og søgt medarbejdere

Det er her i den store sorte Winghouse-kontorbygning i Ørestaden, at Amazon Web Services har fået registreret sin danske adresse. Men selskabet er ikke fysisk til stede. Foto: Olivia Loftlund
Det er her i den store sorte Winghouse-kontorbygning i Ørestaden, at Amazon Web Services har fået registreret sin danske adresse. Men selskabet er ikke fysisk til stede. Foto: Olivia Loftlund
Følg Erhverv

Mens rygterne længe har svirret om, at verdens tredjestørste detailvirksomhed Amazon kommer til Danmark snart, så viser det sig, at Amazon allerede i efteråret sidste år i al ubemærkethed har registreret en dansk virksomhed og filial i København.

De tilhører dog ikke detail-forretningen, men er en del af det kæmpemæssige Amazon Web Services, der tilbyder cloud-løsninger og datalagring, og som er verdens ubetinget største på området.

De to virksomheder Amazon Data Services Denmark ApS og Amazon Web Services, Dansk filial er således blevet oprettet i CVR-registret i henholdsvis september og oktober sidste år.

I årsrapporten for det luxembourgske hovedselskab Amazon Web Services EMEA SARL, fremgår det også, at man har registreret en dansk afdeling.

Begge er registreret på adressen Ørestads Boulevard 73, hvor den store kontorbygning Winghouse er beliggende og huser adskillige virksomheder.

Da Ekstra Bladet tropper op på adressen for at finde ud af, hvad Amazon laver der, fortæller man i receptionen, at Amazon ikke har noget fysisk kontor, men kun en adresse, ligesom det er fremgangsmåden for flere andre udenlandske virksomheder hos Winghouse.

Det betyder, at Amazons to danske firmaer får sendt deres post til adressen, og Winghouse sender så dette videre.

Jobopslag
Selvom der på nuværende tidspunkt ikke er noget fysisk kontor, så kan noget dog tyde på, at det vil komme.  

I hvert fald har Amazon for nylig søgt medarbejdere til at arbejde i Danmark på sin hjemmeside. F.eks. en AWS Executive Assistant.

Artiklen fortsætter under billedet...

Screendump fra Amazons hjemmeside. Det øverste job findes ikke længere, når man går ind på siden.
Screendump fra Amazons hjemmeside. Det øverste job findes ikke længere, når man går ind på siden.
 

Selvom mange danskere formentlig ikke kender Amazon Web Services (AWS), så er det ikke desto mindre den del af Amazon, som er den mest indbringende og hurtigst voksende med en årsomsætning på mere end 17 milliarder dollars. Derudover er den som sagt verdens største på cloud-området og slår suverænt konkurrenterne Alibaba, Google, IBM, og Microsoft.

Amazon Web Services (AWS)

Blev lanceret i 2006 og sælger lagerplads og computerkraft til virksomheder i hele verden

Eksempelvis til Netflix, CIA, Spotify og General Electric for at nævne nogle stykker

Når man logger på sin gmail eller hotmail, er det 'cloudcomputing', fordi det ikke er installeret på computeren

På dansk kaldes cloud-computing for 'skyen'

Det er et område i kraftig vækst

I dag er det f.eks. standard at nye it-virksomheder bruger 'skyen' frem for at købe servere eller leje sig ind i et datacenter

Markante rygter
Oprettelsen af den danske AWS-afdeling vil kun være med at puste til de i forvejen heftige rygter om, at Amazons netbutik vil indtage det danske marked.  

Men direktør i Episerver og medlem af Dansk Industris E-handelsudvalg, Lars Kejser, ser ikke nødvendigvis nogen tydelig sammenhæng mellem registreringen i Danmark og rygterne. Han formoder dog, at der vil være fordele ved setuppet.

- De danske virksomheder, som Amazon ønsker at få ind i forhold til salg af deres produkter, vil potentielt kunne drifte deres webløsninger på AWS. Om der er nogen form for samspil, f.eks. rabatter mellem drift på AWS og salg af produkter på Amazon ved jeg ikke, men det kunne jo være en mulighed, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet...

Amazons direktør og stifter Jeff Bezos er blevet verdens rigeste mand på baggrund af Amazons succes. Foto: AP
Amazons direktør og stifter Jeff Bezos er blevet verdens rigeste mand på baggrund af Amazons succes. Foto: AP
 

Datacentre i Sverige
Tidligere har europadirektøren for AWS’ forretningsudvikling, Darren Mowry, over for Berlingske Business da heller ikke lagt skjul på, at Danmark var en del af planen. Det skete nogle måneder efter, at det var blevet officielt, at man vil bygge tre nye datacentre i Sverige i 2018.

- En udvidelse på det danske marked giver bestemt mening. Danmarks placering er meget strategisk. Når vi lægger vores første zone med tre datacentre i stockholmsregionen, er det første af flere skridt i Norden for at sikre, at også kunder i København, Oslo m.fl. kan få høj ydelse og lav forsinkelse. Vi ønsker at have fysisk infrastruktur i alle storbyer. Vi begynder i Sverige, men forventer, at ekspansionen fortsætter.

- Derudover fortsætter vi med at sætte hold på hvert marked. Vi har hold i Sverige, har også åbnet i Finland og ser dybt på Danmark. Kunderne ønsker et lokalt hold, sagde han sidste efterår.

Ekstra Bladet har forhørt sig hos Amazon og AWS, men man er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+