Annonce:
Annonce:

Ikke set i 13 år: Rente fortsætter op

Renterne stiger i et ekstremt tempo, og Nordea Kredit åbner nu for lån med seks procent i rente

Ikke siden 2009 har Nordea Kredit udbudt lån til seks procent i rente. Foto: Jens Dresling
Ikke siden 2009 har Nordea Kredit udbudt lån til seks procent i rente. Foto: Jens Dresling
Annonce:
Følg Erhverv

De dårlige nyheder for boligmarkedet fortsætter i en lind strøm, og onsdag er der lagt endnu et lod i vægtskålen for prisfald.

Nordea Kredit åbner nemlig for 30-årige realkreditlån med en rente på hele seks procent, oplyser realkreditinstituttet.

'Da året tog sin begyndelse, var renten på et 30-årigt fastforrentede lån nede i 1,5 pct., mens den i dag er oppe på 6 pct. Det er en ret vild udvikling på meget kort tid. Faktisk skal vi helt tilbage til foråret 2009 for at finde et tidspunkt, hvor vi udstedte 30-årige 6% lån sidste gang,' skriver Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, i en mail.

Sværere og sværere
At renterne for bare otte måneder siden var på 1,5 procent, ventes at bidrage yderligere til de faldende boligpriser, der er set de seneste par måneder.

Annonce:

'Boligmarkedet har det allerede svært, og de fortsat stigende renter gør ikke situationen bedre. Alle boligejere kreditgodkendes på baggrund af deres evne til at servicere et 30-årigt fastforrentet lån med afdrag, og der er stor forskel på kravene til købernes økonomi, afhængig af om renten er på 1,5 pct. som ved årets indgang eller de 6 pct., vi skal til at vænne os til i dag.

'Gennem hele 2022 er det nærmest måned for måned blevet sværere at få råd til drømmeboligen,' lyder det videre fra boligøkonomen.

2600 mere
Nordea Kredit åbner for lånene med seks procent i rente for lån med afdrag og ti års afdragsfrihed. For dem, der måtte ønske sig et fastforrentet lån over 30 år med 10 års afdragsfrihed, skal der nu betales 2620 kroner mere om måneden pr. lånt million, end da renten i januar var 1,5 procent.

I alt vil den månedlige ydelse efter skat ved seks procent i rente være 4090 kroner pr. lånt million. Også Totalkredit åbner for det nye lån, og den hastigt stigende rente åbner samtidig muligheder for eksisterende boligerjere.

Har man et fastforrentet lån i forvejen, giver den stigende rente mulighed for at omlægge lånet til en højere rente og skære en del af restgælden.

Annonce:

'For eksisterende boligejere, som overvejer at optage tillægslån, står man over for en højere rente og dermed et dyrere lån. Omvendt er de mange danske boligejere med et fastforrentet lån med en lav rente, som er blevet positivt stillet, hvor rentestigningen betyder, at konverteringer op i rente er aktuelt.'

'Med de fortsat stigende renter er det tilmed blevet relevant for endnu flere boligejere. Aktuelt er det især boligejere med 0,5%-, 1%-, 1,5%-, 2,0%-, 2,5% og 3,0%-lån, hvor en opkonvertering vil være værd at overveje, da de kan skære en god luns af restgælden,' skriver Brian Friis Helmer, privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank.

Dette 'trick' har været meget populært med de stigende renter. Ekstra Bladet kunne ved stigningen til 2,5 procent fortælle om Rasmus, der havde skåret 520.000 kroner af sin gæld - læs her, hvordan han gjorde.

Nu dykker boligpriserne: De kan udnytte situationen

Gør et boligkup: Disse fynske områder stormer frem

Priserne går amok - det kan du gøre

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: