Annonce:
Annonce:

Inflationen stormer i vejret

Forbrugerpriserne - også kendt som inflationen - steg i september med 2,2 procent, det højeste siden 2012

Prisen på gas er det seneste år steget med 52,8 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er den højeste årlige stigning siden 1980. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Prisen på gas er det seneste år steget med 52,8 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er den højeste årlige stigning siden 1980. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Erhverv

Stigende priser på el og gas betyder, at forbrugerpriserne - der bruges til at følge udviklingen i inflationen - i september var på det højeste niveau i ni år.

Priserne er steget med 2,2 procent det seneste år, og det er ikke set højere siden november 2012. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er især højere priser på el, som trækker op med en stigning på 15,2 procent det seneste år, hvilket er den største stigning i 13 år.

De højere priser skyldes blandt andet vejret i løbet af sommeren. Det har regnet mindre end normalt i Norge og Sverige, forklarer Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv.

- Det har tæret på vandmagasinerne hos de nordiske vandkraftværker, der producerer el til blandt andet Danmark, og dermed sendt elpriserne i vejret.

Annonce:

- Dertil har mindre blæst hen over sommeren ført til mindre elproduktion ved vind, skriver han i en kommentar.

Uheldig dag: 72 kæmpe-vindmøller indviet

Også priserne på gas er steget voldsomt på det seneste. Prisstigningen på gas over det seneste år er 52,8 procent, og det er største årlige stigning siden 1980.

Gas fylder mindre i det samlede billede, når man ser på tallene for forbrugerpriser, men udviklingen betyder en markant højere regning for de omkring 400.000 husstande i Danmark, der opvarmer deres hjem med naturgas.

100.000 får varmetillæg: Børge er nervøs

Udviklingen i forbrugerpriserne bliver fulgt tæt af blandt andet økonomer og Nationalbanken.

Fra samfundets side vil man gerne have en lille, stabil stigning i priserne, fordi det holder gang i forbruget. Typisk sigter man efter en stigning på to procent om året.

Annonce:

Hos Danske Bank påpeger privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen, at forbrugerpriserne kun er steget 1,3 procent det seneste år, hvis man tager energipriser ud af regnestykket.

- Det er stadig beskedent - også i en international sammenligning, siger hun i en kommentar.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Flere banker er beyndt at opkræve negative renter, forstå hvorfor her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: