Jobvæksten i USA er den største siden 1930'erne

Selvom jobskabelsen i USA var stærk i juni, risikerer coronaspredningen at stikke en kæp i hjulet

Jobskabelsen i USA steg mere end ventet i juni. Faktisk blev der skabt det største antal jobs på en måned, siden man begyndte at registrere udviklingen i slutningen af 30'erne. Arkivfoto: Marco Bello/Reuters
Jobskabelsen i USA steg mere end ventet i juni. Faktisk blev der skabt det største antal jobs på en måned, siden man begyndte at registrere udviklingen i slutningen af 30'erne. Arkivfoto: Marco Bello/Reuters
Følg Erhverv

Beskæftigelsen uden for landbruget i USA steg i juni med 4,8 millioner personer, oplyser Bloomberg News.

Ifølge Dansk Erhverv er det den største månedlige jobvækst, siden man begyndte at registrere den amerikanske beskæftigelse i slutningen af 30'erne.

- Fremgangen i juni kommer tilmed efter en pæn jobvækst på 2,7 millioner personer i maj.

- Det betyder, at der i alt er blevet skabt 7,5 millioner jobs i USA over de seneste to måneder, siger cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer i en kommentar.

Stigningen på 4,8 millioner personer i juni var samtidig mere, end økonomerne havde ventet ifølge Bloomberg News. De havde ventet en stigning på 3,2 millioner.

Den større end ventede jobskabelse var i juni med til at reducere den samlede arbejdsløshed. Den faldt til 11,1 procent fra 13,3 procent måneden før.

- Den fornyede jobvækst i USA skal ses i sammenhæng med, at aktiviteten generelt er steget, i takt med at store dele af det amerikanske samfund er blevet genåbnet siden midten af maj, siger Tore Stramer.

Selvom jobmarkedet var inde i en rigtig god udvikling i juni, risikerer det at løbe ind i problemer, vurderer cheføkonomen fra Dansk Erhverv.

Antallet af nye tilfælde med coronasmitte er fortsat stigende i USA, og landet er absolut førende målt på antallet af bekræftede coronasmittede.

- Det er yderst bekymrende, da det i høj grad kan bremse forbruget og føre til en ny nedlukning af store dele af samfundet.

- Fortsætter den seneste acceleration i smitten i USA, så vil det utvivlsomt få endog meget store konsekvenser for amerikansk økonomi, siger Tore Stramer.

Mens beskæftigelsestallene for juni har overrasket økonomerne positivt, så er det en anden situation for de seneste tal for antallet af nytilmeldte ledige.

I sidste uge var der nemlig 1,43 millioner nytilmeldte ledige i USA. Det var flere end ventet af økonomerne, der ifølge Bloomberg News havde regnet med 1,35 millioner.

FAKTA: Derfor er USA's kongetal vigtigt for verdensøkonomien

Den amerikanske beskæftigelsesrapport torsdag viser, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 4,8 millioner personer i juni.

Det var dermed bedre end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 3,2 millioner ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Samtidig viser andre tal, at der i sidste uge var cirka 1,4 millioner nytilmeldte ledige i USA. Det var ligeledes mere end ventet ifølge Bloomberg News.

Jobtallet bliver også kaldt kongetallet. Her er en forklaring hvorfor:

* Hver måned offentliggør USA det såkaldte kongetal. Det er tallet for, hvor mange nye job - uden for landbruget - der blev skabt i landet i den foregående måned.

* Det er en strømpil for verdensøkonomien, og derfor får tallet stor opmærksomhed blandt økonomer.

* Går det dårligt hos amerikanerne, kan det også være skidt for Europa og dermed også Danmark, der har mange virksomheder, som lever af at sælge varer og tjenesteydelser til amerikanerne.

* Tallet er vigtigt af to årsager:

- Hvis antallet af nye arbejdspladser er højere end 120.000, er der tale om en positiv udvikling. For hver måned tilføres det amerikanske arbejdsmarked op mod 120.000 nye arbejdsføre mænd og kvinder, skønnes det.

- I et lidt længere perspektiv er det et nøgletal, der indeholder en masse ny information om både erhvervsliv, forbrug og boligpriser. Det er de vigtigste komponenter i økonomien.

Kilde: Ritzau.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+