Kæmpe klø: Danske Bank styrtbløder på børsen

Danske Bank-aktien falder over 10 procent fredag morgen, og aktionærerne har næsten tabt 40 procent i år

Forstå Danske Bank-sagen på et øjeblik her.

Danske Bank-aktien falder voldsomt fredag morgen. Klokken 10.04 er værdien faldet med 10.06 procent efter at børsen åbnede klokken 09.00 i morges.

Samlet har aktionærerne tabt næsten 40 procent i år, hvor hvidvasksagen i Estland har taget overskrifterne.

Financial Times skriver fredag, hvordan Danske Banks estiske filial i 2013 overførte penge for russere uden at vide, hvor de i sidste ende havnede.

Avisen har et internt dokument fra banken, hvor såkaldt "mirror trading" - også kendt som spejlhandler - bliver beskrevet.

Handlerne foregik på den måde, at russiske kunder købte værdipapirer i rubler. Derefter blev de solgt i en udenlandsk valuta som dollar.

Metoden er lovlig, men er ifølge myndigheder et rødt flag i forhold til hvidvask.

Danske Bank overførte op mod 63 milliarder kroner på et år via den type handler.

- Oplysningerne om "mirror trading" giver nyt brændstof til sagen. Deutsche Bank har tidligere fået en ret stor bøde for at være indblandet i noget lignende, siger aktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank til Ritzau Finans.

Deutsche Bank fik sidste år en bøde på fire milliarder kroner i en sag om hvidvask fra myndigheder i USA og Storbritannien.

Russere havde ved hjælp af spejlhandler ført 64 milliarder kroner ud af landet.

Danske Bank fortalte torsdag, at USA's justitsministerium undersøger sagen om hvidvask i Estland.

Ansatte i Danske Banks estiske filial var bevidste om, at der var risiko for at skade bankens omdømme ved spejlhandlerne.

- Det er alligevel en risiko, vi løber i andre dele af vores udenlandske forretning, hvor den naturlige valutastrøm altid er ud af Rusland.

- I betragtning af den stærke indtjening er forholdet mellem risiko og afkast meget attraktivt, fremgår det af dokumentet ifølge Financial Times.

Opdateres....