Kæmpe sportsevent gik konkurs: Så lidt får rasende kunder tilbage

Der er anmeldt krav for mere end 12 millioner kroner i konkursboet efter Copenhagen Winter Games, mens der er under en million kroner til deling for de mange kreditorer

Til præsentationen af begivenheden var initiativtager Michael Fugmann i celebert selskab. Fra venstre: Lars Gaardhøj fra Region Hovedstaden, Københavns kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF), Michael Fugmann og Peter Falktoft. Foto: Copenhagen Winter Games
Til præsentationen af begivenheden var initiativtager Michael Fugmann i celebert selskab. Fra venstre: Lars Gaardhøj fra Region Hovedstaden, Københavns kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF), Michael Fugmann og Peter Falktoft. Foto: Copenhagen Winter Games
Følg Erhverv

Hvis man er blandt dem, som købte dyre billetter til sportseventet Copenhagen Winter Games, så kan man kun se frem til et meget, meget lille plaster på såret. Nogle vil formentlig kalde det ligegyldigt.

Det står klart - nu knap tre måneder efter det, der var blevet udråbt som Danmarks største skisports-event nogensinde, blev aflyst to uger inden, det skulle løbe af stablen.

Kurator Jacob Smith oplyser til Ekstra Bladet, at han indtil videre har modtaget krav fra mere end 1.000 kreditorer, og det har udmøntet sig i et samlet beløb på omkring 12,5 millioner kroner.

Sådan så en af reklamerne ud for det stort-opslåede arrangement

Men pt. er der kun omkring 860.000 kroner at dele ud af, og det er før han selv, og de ansatte har fået deres del.

- Kort fortalt har ansatte prioritet før de øvrige kreditorer. Men der er kun to ansatte, og de øvrige kreditorer - artister, leverandører, billetkøbere osv. har de samme rettigheder og samme ret til dividende, siger han til Ekstra Bladet.

Hvis man tager udgangspunkt i ovenstående beløb, giver det en dividende på syv procent. Det betyder derfor, at dem, der har købt billetter for 500 kroner, kan se frem til at få sølle 35 kroner tilbage.

- Lige nu kan man godt tale om en foreløbig dividende på maksimalt syv procent. Men hele formålet med konkursen er netop at undersøge, om der er grundlag for at få flere midler ind i konkursboet, bl.a. ved omstødelseskrav, som der aktuelt arbejdes på, siger advokaten.

Artiklen fortsætter under billedet...

Superstjernen Mø skulle have optrådt ved sportsbegivenheden sammen med flere andre kendte navne. Foto: AP
Superstjernen Mø skulle have optrådt ved sportsbegivenheden sammen med flere andre kendte navne. Foto: AP

Fakta: Copenhagen Winter Games

Bag arrangementet står Michael Fugmann fra Copenhagen Winter Games Aps og Christian Ingels fra Copenhill A/S.

Selvom det er Fugmann, som udadtil har stået for begivenheden, så er det sidstnævnte, der har stået som modtager af tilskuddene. 

Flere af de bedste skiløbere og snowboardere skulle have konkurreret om adgangsbilletter til OL i 2018 i disciplinen ’Big Air’.

Konkurrencen var en del af F.I.S internationale World Cup-kalender.

Det skulle afholdes inde i B&W Hallerne på Refshaleøen i København.

Her skulle der være bygget en 50 meter høj rampe med 800 ton sne. Ifølge det oprindelige budget ville den koste 3,5 millioner kroner. Den er dog ikke blevet færdigbygget.

Fem sager er der gang i netop nu.

- Men selvom der kommer flere midler til konkursboet, hvilket forventes, så er der slet ikke udsigt til fuld dækning til kreditorerne.

I bedste fald kan man komme op på 25 procent i dividende, men det er på ingen måder sikkert.

 

- Giv dem til nogle andre

Louise Kristina Sejl Gottliebsen købte to billetter for knap 1000 kroner. Hun er ikke imponeret af udsigten til at kunne modtage 70 kroner.

- Giv dem til nogle andre, jeg har ikke brug for dem. Jeg er bare ked af ikke at få den oplevelse. Vi havde set frem til det, siger hun til Ekstra Bladet.

- Hvis der kommer sådan et arrangement igen, så køber jeg ikke en billet, før jeg står decideret i døren til arrangementet, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet...

Louise Kristina Sejl Gottliebsen fra Trige ved Århus undrer sig over sagen. Privatfoto
Louise Kristina Sejl Gottliebsen fra Trige ved Århus undrer sig over sagen. Privatfoto

Arrangementet nåede at få omkring 3,6 millioner kroner i offentlige tilskud. Halvdelen fra Region Hovedstaden, mens Wonderful Copenhagen og Sport Event Denmark stod for resten.

Ingen af dem har dog anmeldt krav i konkursboet. Ikke direkte i hvert fald.

Dem har de fået offentlige tilskud fra

Det nu aflyste Copenhagen Winter Games har fået bevilget 4,05 millioner kroner i offentlige tilskud. Men det er ikke alle pengene, som er blevet udbetalt til Copenhill.

Region Hovedstaden oplyser, at man har udbetalt 1,7 millioner kroner, mens man ville give 300.000 kroner ekstra, når arrangementet var gennemført.

Wonderful Copenhagen oplyser, at der over to omgange samlet set er blevet udbetalt 1,3 millioner kroner i tilskud.

Sport Event Denmark oplyser, at der er blevet overført 650.000 kroner. Derudover ville man udbetale yderligere 100.000 kroner efter arrangementet.

Københavns Kommune har givet en underskudgaranti på en halv million kroner. De har derfor ikke nogen penge i klemme.

Årsagen til det er, at de offentlige midler blev uddelt til firmaet Copenhill, der er kendt for at drive Amager Skibakke. I et samarbejde med Copenhagen Winter Games Aps stod de for det nu aflyste arrangement.

Men ifølge kurator Jacob Smith har Copenhill anmeldt et krav på omkring tre millioner kroner i konkursboet. Det skyldes formentlig, at de offentlige midler kræves tilbagebetalt fra Copenhill.

Det var her i B&W Hallerne i København, at begivenheden skulle løbe af stablen. Foto: Lasse Kofod/ritzau
Det var her i B&W Hallerne i København, at begivenheden skulle løbe af stablen. Foto: Lasse Kofod/ritzau

 

Arrangør ikke overrasket


Michael Fugmann, der var direktør for Copenhagen Winter Games, skriver til Ekstra Bladet i en mail, at han ikke er overrasket over beløbenes størrelser.

- På aflysningsdagen havde CWG regninger for ca 5.5 millioner kroner, som skulle betales. Disse skulle betales med restbevillingerne, sidste del af sponsorater, som ikke var udbetalt endnu. De sidste millioner skulle komme via billetsalg de sidste 12 dage, hvor CWG selv havde en privat investor til at tage risiko på den ene million.

- At det samlede krav er på 12,5 millioner kroner efter aflysningen er egentlig klart. Både sponsorer har krav på tilbagebetaling, alle billetkøbere har krav på refundering, det offentlige vil også have deres penge igen og alle leverandører til eventet har kontrakt på at få deres betaling. Derfor kommer et 2-cifret million kreditorkrav ikke bag på mig, og jeg gjorde inden aflysningen opmærksom på, at tabet ville blive i denne størrelse, såfremt at jeg skulle aflyse - da alle indtægter bliver til udgifter efter aflysningen.

Hos Copenhill ønsker direktør Christian Ingels stadig ikke at kommentere sagen og henviser i stedet til den redegørelse, som han lavede til de offentlige aktører kort efter aflysningen.

Den kan du læse mere om her.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.