Landbruget giver nye tab for Jyske Bank

Jyske Bank har tur i forretningen, men landbruget giver stadig tab, der skal tælles i trecifrede millionbeløb

Følg Erhverv

Jyske Bank måtte nedskrive for et stort, trecifret millionbeløb på sine landbrugskunder i første halvår af 2016, og det sætter sig sine spor i bankens resultater.

Samlet kunne banken notere sig indtægter for 4,1 milliarder kroner. Det er et fald på over 300 millioner kroner i forhold til samme periode sidste år.

Nettoresultatet endte på 1,2 milliarder kroner, at dyk på små 200 millioner kroner fra første halvår 2015.

Det havde set markant bedre ud, hvis ikke landbruget endnu en gang havde været en sten i skoen. Mens resten af udlånet kører fint, er det nemlig en helt anden historie for landbruget.

- Boniteten af koncernens udlån er forbedret og er kun belastet af de svære betingelser for landbrug og især for mælkeproducenter, skriver administrerende direktør Anders Dam i regnskabet.

Krisen i landbruget betød, at Jyske Bank måtte nedskrive for 290 millioner kroner i sektoren. Samlet har Jyske Bank hensat 1,4 milliarder kroner, som man venter at tabe på landbrugskunder. Det svarer til 36 procent af det samlede udlån til sektoren.

- Koncernen er i visse situationer nødsaget til at lempe aftalte vilkår og betingelser på kunder i økonomiske vanskeligheder for at minimere koncernens tab, skriver Jyske Bank.

Hos Nykredit Markets er aktieanalytiker Ricky S. Rasmussen dog ikke så bekymret for udviklingen i landbruget.

- Det havde jeg været, hvis ikke det var fordi, at Jyske Bank allerede har hensat til markante tab i sektoren. Så spørgsmålet er, hvor meget der reelt bliver tabt. Banken har taget godt fat om problemet, siger han.

Mens landbruget fortsat agerer skidt knægt i Jyske Banks regnskab, kører det solidt for salget af boliglån.

Jyske Bank har nu udstedt realkreditlån for 267,6 milliarder kroner. Det er over 30 milliarder kroner mere end for et år siden og små 20 milliarder kroner mere end ved afslutningen af 2015.

Ud over at øge forretningen har Jyske Bank nu fuldt gennemført en større spareøvelse, der blev sat i værk i 2014.

Det betyder, at omkostningerne er faldet i forhold til sidste år, og at antallet af medarbejdere er dykket fra 4112 for et år siden til 3977.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind