Efter at være faldet 20 måneder i træk steg langtidsledigheden en smule i januar.
Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
I januar var der 12.040 langtidsledige fuldtidspersoner, når man korrigerer for sæsonudsving. Det er en stigning på 700 fuldtidspersoner i forhold til december.
På trods af stigningen er langtidsledigheden fortsat historisk lav. Der har ikke været så få langtidsledige i 27 år, siger Erik Bjørsted cheføkonom i Dansk Metal.
- Vi har igennem de seneste måneder set en svagt stigende tendens i arbejdsløsheden. Derfor er det forventeligt, at vi også på et tidspunkt ser en stigning i langtidsledigheden.
- Det er det, der kommer nu - med en svag forsinkelse. Men det er ikke voldsomt. Det er stadig et meget lavt antal langtidsledige, vi har.
Fremtidsudsigterne er heller ikke voldsomt bekymrende, siger Bjørsted.
Arbejdsløsheden vil stige, og derfor vil der også komme flere langtidsledige. Men niveauet vil formentlig om et års tid ligne det, vi så før corona, hvor langtidsledigheden stadig var lav, siger cheføkonomen.
Ifølge Bjørsted var der i 1996 rundt regnet 125.000 arbejdsløse langtidsledige svarende til mere end 40 procent af de arbejdsløse. I dag er der altså cirka 12.000, hvilket svarer til 15 procent af de arbejdsløse.
Årsagen til den stigende langtidsledighed er ifølge cheføkonomen energikrisen og de stigende renter.
Torsdag viste tal fra Danmarks Statistik, at ledigheden på det danske arbejdsmarked fra december til januar steg med 500 til 81.000 personer.
Det svarer til en stigning fra 2,7 til 2,8 procent af den samlede arbejdsstyrke.
Andelen er ikke set højere siden november 2021, og ifølge Niklas Praefke, cheføkonom hos Lederne, er det et klart signal om, at arbejdsmarkedet er vendt rundt.
Han mener, at vi skal vænne os til en ny virkelighed med flere fyringer og færre, der har et job at stå op til hver morgen.
Niklas Praefke er ikke meget bekymret, men kalder stadig stigningen 'ærgerlig og problematisk'.
- Det er det, fordi langtidsledigheden ofte bider sig fast. Når man først er kommet langt væk fra arbejdsmarkedet, er det supersvært at komme tilbage igen. Så vi skal tage det seriøst, siger han.